Pozdrav proljeću, 24.03.2013.

U svojoj 60. godini postojanja i uspješnog rada u organizaciji Planinarskog društva „Klekovača“ Prijedor na planini Kozara je u nedjelju, 24. marta 2013. godine održan tradicionalni planinarski pohod „Pozdrav proljeću“. To je manifestacija koja okuplja veliki broj planinara iz zemlje i okruženja i njome se, na neki način, otvara sezona planinarenja koja u suštini nikad i ne završava.

Pripreme za ovu manifestaciju su počele još tokom januara kada je Upravni odbor PD „Klekovača“ odredio tačan datum odvijanja akcije i kada su podjeljeni konkretni zadaci članovima UO za realizaciju. Upućeni su zahtjevi pokroviteljima da u svojim mogućnostima pomognu ovaj pohod. Izrađen je Plan i program pohoda sa finansijskom konstrukciom. Upućen je poziv svim planinarskim društvima iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore (putem matičnih planinarskih saveza) da uzmu učešće na ovom, već prepoznatljivom, pohodu.

Kada su vremenske prilike dozvolile nekoliko članova Klekovače je izvršilo pripremu staze Rajkovići – Mrakovica na kojoj će se pohod odvijati kako bi bila sigurnija za prolazak svih učesnika. Obzirom da je nakon zimskog perioda na stazi bilo dosta obrušenog sitnog i krupnog rastinja izvršeno je njihovo je uklanjanje i čišćenje. Nedostajuće markacije su obnovljene a putokazi prekontrolisani. Pošto je na stazu palo nekoliko velikih stabala (ukupno četiri) koje nismo mogli sami ukloniti zatražili smo pomoć Nacionalnog parka „Kozara“ obzirom da se staza nalazi na području Parka. Radnici NP „Kozara“ su u rekordnom roku izvršili uklanjanje navedenih stabala.

Grad Prijedor na čelu sa Gradonačelnikom Markom Pavićem je uplatio određena sredstva za našu manifestaciju kao i do sada. Oružane snage BiH su nam ustupile kuhinju autoprikolicu kako bismo pripremili ručak za sve učesnike te šatore jer su bile najavljene padavine. Vojnici iz garnizona Prijedor su izvršili dopremu i montažu ovih sredstava. Organizovali smo pet autobuskih polazaka ispred Sportske dvorane „Mladost“ za sve planinare i građane Prijedora. Takođe, ispred OŠ „Petar Kočić“ i „Branko Ćopić“ smo organizovali autobuse za naše planinarske sekcije koje imamo u tim školama. Autobusi za djecu i članove Društva su bili besplatni a za ostale cijena povratne karte je bila simbolična – 2KM.

Ove godine Kozaru je pohodilo oko 1000 planinara iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Grčke i BiH iz 45 planinarskih društava tako da je „Pozdrav proljeću“ jedan od masovnijih planinarskih pohoda u Republici Srpskoj. Gosti su nam bili planinari iz Banja Luke, Čelinca, Gradiške, Srpca, Kozarske dubice, Drvara, Sanskog Mosta, Ključa, Petrovca, Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Beograda, Loznice, Valjeva, Varaždina, Zagreba, Ljubljane, Kočevja i Kamene Vourle (Grčka). Posebno smo obradovani činjenicom da smo ove godine imali pohod sa međunarodnim učešćem i velikim brojem različitih planinarskih društava koja su prisustvovala.

U Rajkovićima (275m n/v), gdje je bio start pohoda, na dočeku planinara bili su članovi PD „Klekovača“ koji su nakon dobrodošlice i podjele kartica za učešće upoznavali planinare sa stazom i planom za taj dan. Prvi planinari koji su krenuli na uspon bili su naši najmlađi članovi iz OŠ „Petar Kočić“ i „Branko Ćopić“ koji su krenuli oko 8 časova. Zatim su redom pristizali ostali planinari i kretali na uspon. Članovi Klekovače su kontrolisali kretanje učesnika i pazili da se pohod odvija bezbjedno. Na Kozaračkom kamenu (658m n/v), koji je najatraktivniji dio staze, tročlana ekipa našeg Društva je postavila konopce kako bi planinari što bezbjednije savladali uspon ali i silazak sa ovog vrha jer je to ujedno najopasniji dio staze. Oni su kontrolisali protok planinara jer je plato na vrhu malen da primi sve učesnike. Sa sobom su imali opremu za prvu pomoć i namjenska nosila. Na masovnim pohodima je običaj da na stazu kao zadnji krenu „čistači“, tj. planinari koji idu zadnji i paze da niko ne zaostane na stazi. Tako je i ovaj put bilo.

Po dolasku na Mrakovicu (802m n/v), posljednju tačku pohoda, za sve učesnike je pripremljen vojnički grah koji je posluživan u šatorima. Veliki broj članova Društva je bio angažovan oko podjele hrane, pranja suđa i prihvata učesnika pohoda. Uz pomoć članova KUD „Kozara“ upriličen je kulturno-umjetnički program (koliko su vremenske (ne)prilike dozvoljavale). Uslijedilo je druženje planinara i podjela zahvalnica sponzorima i učesnicima pohoda. Iskorištena je prilika da se po odluci Skupštine PD „Klekovača“ uruče zahvalnice za dva člana (Risto Banović i Dušan Gašić) koji su dali najveći doprinos u radu Društva u 2012. godini.

Povrtak sa Mrakovice je bio organizovan u 15 i 16 časova.

Pohod su obezbjeđivali pripadnici MUP-a RS PS Kozarac, pripravni su bili radnici Službe Hitne pomoći Prijedor a svi ključni činioci u organizaciji pohoda iz PD „Klekovača“ su bili uvezani sistemom veze radio-stanica.

Manifestaciju „Pozdrav proljeću“ su pratile novinarske ekipe RTRS-a, ATV-a, K3, ELTA TV, TV Prijedor, BH Radija 1, Radija Slobodna Evropa, Kozarskog vijesnika, Portala Prijedor24h.com, Nezavisnih novina, Blica.

[fbphotos id=692200417457239]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress