Via Ferrata

Via ferrata je italijanska riječ koja u slobodnom prevodu označava čelični put/stazu. Izraz Via ferrata se koristi u gotovo svim svjetskim jezicima osim njemačkog gdje se za takve staze koristi izraz Klettersteig. Via ferrata je penjačka staza koja omogućava uspone teškim i zahtjevnim terenima i za osobe koje nemaju dovoljno alpinističkog i penjačkog iskustva i vještine. To je moguće uz pomoć čeličnih ankera, nogostupa i rukohvata koji penjaču pružaju dodatni oslonac tamo gdje ga ne nudi stijena i uz pomoć čeličnog užeta koje je postavljeno uz stazu i koje obezbijeđuje penjača i ograničava mogući pad.

Prve staze ovih odlika nisu bile turističkog karaktera, nego su bile proizvod ratnih dešavanja u Prvom svjetskom ratu. Na području Dolomita (sjeverna Italija – južna Austrija), sukobljene strane su uz pomoć užadi i nogostupa premoštavali inače neprohodne litice. I u Drugom svjetskom ratu su na istom prostoru imale istu namjenu. Nakon ratnih dejstava počinju prve primjene Via ferrata staza u turističke svrhe i do danas su postale vrlo popularne i mogu se naći širom svijeta, mada su i dalje najpoznatije u području odakle su potekle.

Via ferrata staze su klasifikovane po težini uspona. Postoji nekoliko skala za vrednovanje, a jedna od najpoznatijih je Schall skala sa slovnim oznakama od A do F.

A – lagana staza: Izložena pješačka staza, sa vrlo malo dijelova gdje je potrebna pomoć ruku. Više je zahtjevno hodanje nego penjanje. Dovoljan je siguran korak i nepostojanje straha od visine. Preporučena je upotreba opreme samo za neiskusne.

B – srednje teška staza: Strma padina, sa ponekim prirodnim nogostupom, uz dovoljno osiguranja i čeličnih rukohvata/nogostupa. Nešto između hodanja i penjanja. Nekada je neophodna upotreba ruku. Preporučena je upotreba zaštitne opreme.

C – teška staza: Strma do veoma strma ili vertikalne stjenovita padina, sa dužim izloženim dionicama. Neophodna dobra penjačka forma i dovoljno snage u mišićima ruku. Staza bi bez čeličnih rukohvata i nogostupa imala UIAA penjačku ocjenu IV. Neophodna upotreba zaštitne opreme. Za djecu i nespremne penjače korisna upotreba sigurnosnog užeta.

D – vrlo teška staza: Potpuno vertikalna i često prevjesna (sa negativnim nagibom) stijena, ali uz dovoljan broj nogostupa i rukohvata. Neophodna odlična fizička kondicija i mnogo snage u mišićima ruku. Potrebno poznavanje tehnika penjanja u negativnim stijenama. Preporučljivo je korištenje dodatnog karabinera i gurtne zbog čestih odmora. Upotreba zaštitne opreme je obavezna. I vještijim penjačima se preporučuje posjedovanje sigurnosnog užeta.

E – ekstremno teška staza: Potpuno vertikalna ili prevjesna stijena, sa čeličnim užetom kao jedinim osloncem pored stijene na pojedinim dijelovima. Mala količina nogostupa i rukohvata. Neophodne penjačke vještine i dobra kondicija, kao i snaga ruku. Strogo preporučljivo korištenje dodatnog karabinera i gurtne zbog čestih odmora. Upotreba zaštitne opreme je obavezna. I vještijim penjačima se preporučuje posjedovanje sigurnosnog užeta, odnosno timsko penjanje.

F – >ekstremno teška staza: Potpuno prevjesna, izložena staza. Bez dodatnih rukohvata ili nogostupa, osim izbočina u stijenama. Pogodna samo za vrlo iskusne penjače ili alpiniste. Neophodna upotreba zaštitne opreme i strogo preporučljiva upotreba dodatnih osiguranja, užeta i sl. Preporučljivo penjanje na top-rope.

Na našoj Kozari možete da probate tri Via ferrata vertikalne dionice, kao i više od 400 m osiguranih dijelova pješačkih staza, na trasi Planinarski dom Kotlovača – Zečiji kamen. Ova dionica je dio duže staze Rajkovići – Pl. dom Kotlovača – Zečiji kamen, koja je na mapama NP Kozara označena brojem 6.

Vertikalna dionica Bijeli kamen

Nadmorska visina podnožja: 609 m

Nadmorska visina vrha: 632 m

Dužina staze: 26 m

Težina: C

Vertikalna dionica Bijeli kamen – Sektor Bršljan – staza A

Nadmorska visina podnožja: 522 m

Nadmorska visina vrha: 565 m

Dužina: 60 m

Težina: C/D

Vertikalna dionica Bijeli kamen – Sektor Bršljan – staza B

Nadmorska visina podnožja: 545 m

Nadmorska visina vrha: 559 m

Dužina: 30 m

Težina: B

Obavezno je korištenje sigurnosne opreme!!!

U sigurnosnu opremu spadaju: penjački pojas, zaštitni šljem i Y-apsorber pada.

Sigurnosna oprema mora posjedovati UIAA sertifikate (EN 958:2011). Za penjanje težih staza (C i D) preporučujemo i upotrebu dodatnog karabinera i gurtne zbog potrebe za češćim odmorima na stijeni.

Ukoliko nemate iskustva na ovim stazama, ne pokušavajte penjanje!!! Prođite obuku i/ili angažujte vodiča.

Sve informacije o Via ferrata stazama na Kozari i iznajmljivanju opreme možete dobiti na: dom@pdklekovaca.org ili na +387 65 586 350 i +387 65 440 150.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress