Pravila ponašanja

Priroda nam nudi mnoga zadovoljstva i pomaže nam da se vratimo u svoje prirodno stanište, daleko od buke, žurbe i urbane zagušenosti svakodnevnog života. Da bi boravak u prirodi bio što ugodniji Vama kao i drugima, neophodno je poštivati određena pravila ponašanja, koja u stvari i ne idu mnogo dalje od osnovnih zahtjeva lijepog ponašanja.

Pravila ponašanja planinara zasnovana su na društvenim etičkim normama i uzajamnom pomaganju.

Pri susretu u planini planinari se međusobno pozdravljaju: mlađi pozdravljaju starije, muški pozdravljaju žene, oni koji se penju one koji silaze – simbolično odavanje počasti za izvršeni uspon.

Na pozdrav se mora jasno i glasno odzdraviti.

Srdačno pozdravi i gorštake, mještane, šumare i druge ljude koje susrećeš u planini. Zahvali se za primljenu pomoć i uzvrati je.

Tempo hoda prilagodi najsporijem planinaru u grupi!

Ne ostavljaj u planini samoga člana grupe! U slučaju nesreće moralno i krivično si odgovoran za njega. Isto tako, nikad ne idi sam u planinu i ne odvajaj se od svoje grupe! Ponudi pomoć i pruži je svakome kome je ona potrebna.

Ne pravi se važan svojim planinarskim i inim »sposobnostima«, dokazivanjem kondicije – na primjer trčanjem na vrhove. Nije bolji planinar onaj koji se popeo na viši vrh brže i spretnije od ostalih, već onaj koji cjelovitije proživljava svoje posjete planinama.

Kada nosiš planinarsku opremu, imaj na umu da svojim nesmotrenim ponašanjem možeš nanijeti ljagu planinarskoj organizaciji i planinarima, pa i svojoj domovini ako si u inostranstvu. Budi primjeran planinar!

Ne bacaj otpatke po planini a svoje smeće vrati sa sobom. Ako si sve dovukao gore, sigurno možeš i praznu ambalažu vratiti dolje!

Ne viči u planini, ne slušaj preglasno muziku i radio.

Hodajući planinskim stazama, u okviru svojih mogućnosti uklanjaj napadalo kamenje, granje i popravljaj putokaze.

Čuvaj staze, markacije i planinarske objekte. Uključi se u akcije uređivanja i održavanja domova i njihove okoline.

Na vrhovima i domovima gdje postoje upisne knjige, upiši se čitko u njih. Napiši datum, ime i prezime, puno ime tvojeg planinarskog društva, zgodnu opasku ili pjesmicu, npr. »Vodiča pratili smo slijepo, bilo nam je lijepo«… Ne upisuj neukusne primjedbe, a knjigu uredno vrati na mjesto gdje si je našao. Budi tolerantan prema drugima.

Nekima je za planinarski doživljaj dovoljan uspon na Pašinac, dok nekima ni alpski vrhunci nisu osobito impresivni, neki ne mogu hodati toliko koliko možeš ti, uostalom, drugi možda imaju ciljeve i motive drugačije od tvojih. Uživaj u onome što ti voliš i pusti druge da uživaju u onome što oni vole, osim ako oni svojim brbljanjem do besvijesti tebi ne dozvoljavaju da uživaš u onome što ti voliš.

Ponašanje u planinarskim domovima

Pridržavaj se kućnog reda. U planinarskom domu se osjećaj kao kod kuće ali se i ponašaj kao kod svoje kuće (ili još bolje)!

Prilikom dolaska u dom u kojem ćeš noćiti predstavi se domaru, daj mu svoju ličnu kartu ili planinarsku iskaznicu (posljednja snižava cijenu noćenja u planinarskim domovima do 50%). Prije odlaska pozdravi domara i obavijesti ga o smjeru svojeg daljnjeg kretanja. Ne odlazi iz doma dok nisi platio noćenje, jelo i piće (ali ne ostaj ni zauvijek!).

Štedi vodu u planinarskim i ostalim planinskim objektima. Poslije 22 sata poštuj apsolutni mir, umorne planinare poštedi svojih pjevačkih i sličnih »sposobnosti«.

U spavaonicu nemoj ulaziti s gojzericama na nogama, već za kretanje po domu ponesi papuče ili čiste patike. U planinarskim objektima pušenje nije dozvoljeno. Uostalom, nije li mnogo ugodnije i zdravije udisati čisti gorski zrak negoli duhanski dim?

Ne dozvoljavaj drugima da puše u prostoru gdje je to zabranjeno! Ne opijaj se alkoholom po planinarskim domovima! To možeš činiti u svakoj birtiji u svom naselju koja ti je neuporedivo bliža i gdje ćeš naći bolje društvo za to. Za dobro raspoloženje alkohol nije nužan, pogotovo se kloni prekomjernog konzumiranja sadržaja vinskih boca i čutura. Pijanci štete ugledu planinarske organizacije,a vođi izleta mogu stvoriti velike probleme (osim ako i on nije jedan od njih).

U planinarskim se objektima smije jesti i piti vlastita, donesena hrana i piće ali ti ipak kupi čaj ili slično (bar nešto) jer tako potpomažeš održavanje doma.

U interesu ti je da dom bude otvoren i sljedeći put kad dođeš. Ako je gužva u domu, ustupi što prije svoje mjesto onima koji dolaze.

Planinarske objekte za sobom ostavljaj u stanju kakvo je bilo prije ili još boljem, kako bi i sljedeći posjetitelji mogli u njima ugodno boraviti.

 

KOLIKO I KAKO PLANINI DAJEŠ, TOLIKO ĆE TI UZVRATITI!

Kodeks planinarske etike

1. ne ostavljaj u planini samoga člana ili namjernika;

2. ne odlazi sam u planinu;

3. pomogni u nevolji (nesreći), to ti je dužnost, ako nisi pomogao snosiš moralnu i krivičnu odgovornost;

4. prekini izlet ili akciju ako naiđeš na nesreću, pomogni pri akciji spašavanja;

5. pri susretu na planinama planinari se pozdravljaju;

6. daj prednost planinaru koji silazi;

7. u susretu s mještanima kraja kojim prolaziš budi pristojan, poštuj njihove običaje;

8. hodaj planinarskim stazama i putevima, u granicama svojih mogućnosti uklanjaj prepreke;

9. ne viči, ne galami, razgovaraj poluglasno, imaj na umu da u palnini ima života koji se odmah ne opaža;

10. ne loži vatru u šumi bez potrebe ako ložiš poduzmi mjere opreza;

11. otpatke konzerve, papir, plastiku i ostalo ne razbacuj oko sebe, pokupi i ponesi sa sobom ili ostavi na određeno mjesto;

12. ne ističi sebe i svoju kondiciju, pogotovo nagovarajući druge da se i oni pridruže tvom samo dokazivanju u brzom hodanju ili penjanju;

13. pravilo glasi (dinamika kretanja): udiši na nos izdiši na usta, uskladi korak sa disanjem i terenom;

14. vodič je taj koji će odrediti tempo kretanja (hoda) u pravilu po najslabijem hodaču, a brzim hodačima omogućiti brzo kretanje, upamti, grupa ili učesnici su nehomogeni te vodi računa o odmorima;

15. u planinarstvu nema takmičenja, planinarstvo nije sport, nema rezultata, nagrade su osvojeni vrhovi, prekrasni vidici;

16. koristi racionalno tekućinu (pazi na vodu gdje je nema u izobilju), imaj na umu da djeca troše tri puta više vode od odraslih;

17. poštuj režim nacionalnih parkova i rezervata, ne trgaj šumsko bilje i cvijeće, na pristojan način upozori i ostale ako to čine;

18. planinarsku kuću, naročito planinarsko sklonište po napuštanju očisiti, ostavi višak hrane koja ti ne treba u daljnjem kretanju;

19. pri dolasku u planinarsku kuću predstavi se domaru, za vrijeme boravka pridržavaj se kućnog reda;

20. ne zaboravi se upisati u upisnu knjigu i obavezno upiši smjer puta;

21. po odlasku pozdravi se sa domarom, upitaj ga za vremenske prilike i upoznaj ga sa daljnjim planom tvog kretanja.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress