February, 2024

now browsing by month

 

Uspon na Kik

Protekli vikend planinari PD „Klekovača“  su se odazvali na poziv naših drugara iz PSD „Telekom-Poštar“ iz Banja Luke, i uzeli učešće u memorijalnom pohodu „Milka Dejanović“ i usponu na Kik. Iako je prognoza ukazivala da nas kiša neće poštedjeti, grupa od 35 planinara, među kojima i 4 člana PSD „Pecija“ iz Kozarske Dubice, se nije dala pokolebati i krenula je tog nedeljnog jutra iz Prijedora.

Po planu, prvo stižemo na željezničku stanicu u Banja Luci, gdje nas dočekuju domaćini koji su uz pomoć Željeznica RS-a obezbijedili voz za prevoz planinara do polazne tačke pohoda.
Ulazimo u voz, zauzimamo mjesta u kupeima i svi se uz šalu i osmjehe prisjećamo nekih lijepih vremena kada je ovo prevozno sredstvo bilo popularan način putovanja. Na usputnoj stanici u Čelincu ulazi još jedna grupa planinara i svi zajedno krećemo do odredišta.
U Snjegotinji Donjoj napuštamo voz, i nakon pozdravnog govora naših domaćina  krećemo za vodičima na oko 16 km dugu šetnju krećući se uz predivne potoke Rupska rijeka i Davidovića rijeka, čiji vodostaji na našu sreću nisu bili visoki jer smo ih na više mjesta morali pregaziti.

Nakon šetnje uz potoke, prelazimo preko brda Skatavica a nakon toga krećemo put planinarskog doma „Kik“. Upravo tu je i sama Milka Dejanović, planinarka i član PSD „Telekom-Poštar“, zbog koje smo se i okupili na ovaj kišni februarski dan kako njeno ime ne bi palo u zaborav, sa ljubavlju i toplinom srdačno dočekivala i ispraćala planinare i putnike namjernike koji bi svratili na ovaj dom. Tradicija nije prekinuta, pa na isti način i nas dočekuju naši prijatelji i domaćini. Oni su za sve učesnike obezbijedili tople napitke kako bi se ugrijali i okrijepili nakon duge šetnje, a nakon toga je poslužen i neizostavni planinarski pasulj za koji su čak i pojedinci koji su priznajući da baš i ne vole pasulj rekli da je odličan!

Nakon ručka neki su, uz muziku koju je obezbijedio domaćin,odlučili i da zapjevaju sve dok nije došlo vrijeme da se druženje privede kraju i krene kući. Uz neizostavno fotografisanje sa zastavama društava pozdravljamo se sa našim drugarima i zahvaljujemo im se na ukazanom gostoprimstvu i divnom druženju, uz obećanje i planove za neka nova druženja u skorijoj budućnosti.

Tekst: Luka Ivanković

Foto: Valentina Dešić, Sandra Žigić, Zoran Babić i Luka Ivanković

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Pozdrav proljeću

Fotografija: Vladimir Tadić Svjetlopis

Poštovani planinari,

Pozdravimo proljeće na Kozari. Pozivamo vas da i ove godine, u nedjelju 24. marta, uzmete učešće u 42. po redu planinarskom pohodu „Pozdrav proljeću“ koji svake godine okuplja sve više učesnika iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i šire. Planirali smo pohod od Rajkovića preko Kozaračkog kamena do Mrakovice u dužini od 13 km. Staza je pogodna za sve uzraste obilaznika. Uspon na Kozarački kamen i silazak su zahtjevni ali taj dio staze će biti obezbjeđen konopcima kao rukohvatima.

PROGRAM POHODA (nedjelja, 24. mart 2024. godine):

I za planinare i građane Prijedora:

 1. 8:00 i 9:00 – polazak autobusa ispred sportske dvorane „Mladost“ u Prijedoru;
 2. 15:00 i 16:00 – povratak sa Mrakovice.

II za planinare van Prijedora:

 1. 9:00 do 9:30 – dolazak u Rajkoviće (275 m) i početak uspona;
 2. 9:00 do 13:00 – pješačenje stazom br. 3 preko Kozaračkog kamena (658 m) do Mrakovice (802 m) uz kraće odmore;
 3. 13:00 – dolazak prvih učesnika na Mrakovicu, ručak;
 4. 13:30 – kulturno-zabavni program;
 5. 14:30 – dodjela zahvalnica;
 6. 16:00 – kraj manifestacije i povratak sa Mrakovice.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija i psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, rezervna presvlaka, zaštita od kiše, štapovi za hodanje, ranac, hrana, voda, planinarska iskaznica, prva pomoć, foto-aparat. Ukoliko planirate povesti psa na uspon, molimo vas da bude na povodcu i da nosi masku.

Za učesnike koji dolaze iz udaljenijih krajeva obezbjedili smo smještaj u planinarskim domovima na Kotlovači i na Mrakovici. Njihov dolazak se preporučuje u subotu, 23.03.2024. do 22:00. Molimo sekretare društava koja će doći na ovu manifestaciju a planiraju noćenje da pošalju spiskove za prijavu učesnika putem e-maila info@pdklekovaca.org najkasnije do četvrtka, 21.03.2024. godine.

Prijava društava/klubova/sekcija će se vršiti na startu staze u Rajkovićima.

Svi učesnici su dužni da se kreću navedenom stazom jer će nju obezbjeđivati vodiči PD “Klekovača” Prijedor i spasioci.

Učesnici stazu obilaze na sopstvenu odgovornost!

Srdačan planinarski pozdrav!

Mapa staze

Priznanje Klekovači

U petak, 23. februara 2024. godine održan je 54. izbor sportiste grada Prijedora u organizaciji IPC “Kozarski vjesnik”.

Naše Planinarsko društvo “Klekovača” je dobilo jubilarno priznanje povodom 70 godina postojanja i rada. Priznanje je primio predsjednik Društva gospodin Dragan Romčević a uručio ga je gospodin Igor Kneginjić, predsjednik skupštine Grada.

Ovo je još jedna potvrda uspješnosti i kvaliteta u radu u proteklom periodu. Idemo dalje!

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Drago Stojnić – Giga i Valentina Dešić

Uspon na Kik

PD “Klekovača” je dobilo poziv od PSD “Telekom-poštar” Banja Luka da uzme učešće na “Memorijalnom pohodu Dejanović Milka“ sa usponom na Kik u nedjelju, 25.02.2024. godine.

PROGRAM POHODA:

6h – polazak autobusa ispred Sportske dvorane “Mladost”;
7h – dolazak na željezničku stanicu u Banja Luci;
7:26 – polazak vozom prema Snjegotini Donjoj;
8:30 – dolazak u Snjegotinu Donju;
8:45 – početak uspona pravcem uz Rupsku rijeku, zatim uz Davidovića rijeku, preko Skatavice do planinarskog doma na Kiku, Čelinac (staza je duga oko 15km, laka staza);
13:30 – dolazak na Kik, ručak za sve učesnike pohoda, dodjela plaketa planinarskim društvima, druženje uz muziku uživo;
16h – polazak prema Prijedoru;
17:30h – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, planinarske cipele, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda, plaćena članarina za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 15 KM.

Prijave izvršiti kod Valentine Dešić na tel: 065/845-238 do četvrtka, 22. februara a obavezne uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća na pohodu.

Vodiči su Valentina Dešić i Luka Ivanković.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost!

Pridružite nam se!

Vikend na Vlašiću

Planinarsko društvo “Klekovača” u okviru planiranih aktivnosti, organizuje uspon na Vlašić i njegov vrh Paljenik u subotu i nedjelju, 17-18.02.2024. godine.

Program pohoda:

I dan

 1. 7h – polazak ispred sportske dvorane “Mladost” u Prijedoru;
 2. 8h – polazak sa stare autobuske stanice u Banja Luci;
 3. 10h – dolazak kod pl. doma “Grof Erik Brandis” (1509 m) i početak uspona;
 4. 12h – izlazak na najviši vrh Vlašića – Paljenik (1943 m), odmor;
 5. 12:30 – polazak sa vrha uz usputni odmor u pl. domu “Jusuf Pečenković” na Devečanima (1763 m);
 6. 15h – dolazak u pl. dom “Grof Erik Brandis”, planinarska zabava uz tamburaše;
 7. 23h – povečerje.

II dan

 1. 8h – ustajanje, doručak;
 2. 9-14h – slobodne aktivnosti, šetnje stazama u blizini;
 3. 14h – pripreme za polazak, obilazak Ski centra Babanovac;
 4. 16h – polazak prema Prijedoru;
 5. 19h – dolazak u Prijedor.

Potrebna oprema: planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), hlače, ranac, jakna, rezervna presvlaka, kapa i naočale za zaštitu od sunca, štapovi za hodanje, hrana, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena učešća na pohodu je 50 KM što uključuje troškove prevoza i noćenja.

Prijave izvršiti pozivom na tel. 065/611-052 kod Duška Vujičića do četvrtka 15.02.2024. godine. Uplate možete izvršiti u kancelariji PD “Klekovača” koja se nalazi u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom od 19-20h.

U planinarskim domovima “Grof Erik Brandis” i “Jusuf Pečenković” moguće je kupiti hranu i piće po povoljnim cijenama. U planinarskom domu “Grof Erik Brandis” postoji centralno grijanje, kupatila sa toplom vodom.   

Zbog ograničenog broja mjesta samo oni koji izvrše uplatu stiču pravo učešća na akciji. Prednost kod prijavljivanja imaju članovi PD “Klekovača”.j Otkazivanje učešća od strane učesnika, u roku kraćem od 48 sati do početka akcije ne podrazumijeva povrat novca osim ukoliko za sebe pronađu zamjenu.

Vodič je Duško Vujičić.

Svi učesnici uspona dužni su da poštuju upute vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene plana pohoda u odnosu na meteorološke prilike.


Srdačan planinarski pozdrav!

Grmečki marš

Grmeč planina… Grmeč… on je…“- kradom se knjige laća – „on se prostire… molim, on se… od Ključa do Bihaća.
On je šumovit… drvo… on je…“ – i pero vrti u ruci – „po njemu rastu borovi, jele, is njima – medvjed i vuci…“ B.Ćopić

Opet nas je dočekao. On, takav kao iz Ćopićevog djela. Niti šta dodati, niti oduzeti.
Nas koji smo izabrali da umjesto kišnog nedjeljnog dana u toplom domu, po 13. put odamo počast žrtvama Četvrte neprijateljske ofanzive u okviru Operacije Vajs, februara 1943.godine.
Ranojutarnjim susretom planinara u selu Bravsko, otpočeo je i ovaj Grmečki marš.
Kiša, vjetar, staza već dobro znana, ovaj put blatnjava i klizava, ne skida osmjehe sa lica najupornijih ka svome cilju, najvišem vrhu Grmeča, Crnom Vrhu na 1605 m.

Na vrhu oblaci i magla ometaju uživanje u pogledu na okolne predjele koje svaki put sagledavamo u jednom dahu. Brzinsko fotografisanje da se ne pravi gužva i “bježimo” nazad.

Pri povratku proklizavanje po mokrom i blatnjavom terenu, smjeh, dogovori i planovi za naredna druzenja. A onda… U podnožju, dobro poznati miris vrućeg planinarskog pasulja, koji grije tijelo i dušu, još i više u ovako lošim vremenskim prilikama, nego inače. Bogata trpeza u organizaciji Zavičajnog udruženja Sanjana i mještana sela Bravsko ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Neizmjerno smo im zahvalni svaki put na tome.

Pozdravni govor dr Nene Dobrijevića, predsjednika Planinarskog saveza Republike Srpske i rođenog grmečlije, napravio je kratak osvrt na stradanje Grmečkog življa u toku Drugog svjetskog rata. Uslijedila je dodjela priznanja učesnicima pohoda. Uz rakiju, kuvano vino i muziku dočekasmo vrijeme za rastanak i povratak kući.

Još jednom ostavljamo Grmeč sa sjetom na sve njegove žrtve iz Drugog svjetskog rata.
Vratićemo se opet da se ne zaborave.
Vječna im slava i hvala!

“Sahranismo ga pod prvim jelom, gorom plotun zaječa. I tako Brane vječito osta na straži sred Grmeča…
U školi stojim i s mnogo tuge čitam slova sa strane: „Ovdje je nekad učio školu dječak Desnica Brane“. B.Ćopić

Tekst: Jelena Banović

Fotografije: Duško Vujičić, Mira Dolić, Jelena Banović, Bojana Derkuća Bevandić, Luka Ivanković, Valentina Dešić, Danijel Kusonjić i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Kilimandžaro

Danijela Čugalj, član našeg Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor je u nedjelju 4. februara 2024. godine izašla na najviši vrh Afrike – Uhuru (5895 m) na planini Kilimandžaro.

Ovo je veliki uspjeh za planinarstvo naših podneblja i najveći uspjeh jedne planinarke našeg Društva. Dosegnuti ovaj cilj, ovaj vrh nije bilo nimalo lako. Potrebno je bilo nekoliko dana pristupnog penjanja i postizanja visinske aklimatizacije.

Našoj Daci čestitamo na izvanrednom uspjehu kojeg je ostvarila zajedno sa ostalim planinarima pod vođstvom PAK “Summit” Banja Luka!

Dani zime na Kozari

Drugog dana 17. privredno-turističke manifestacije “Dani zime na Kozari” održana su sportska i gastro takmičenja. Planirani ski kup nije održan zbog nedostatka snijega jer su ovi dani više ličili na “Dane proljeća”.

U gastro takmičenju je učestvovalo 29 ekipa u kategorijama srednje škole, izviđači, planinari i lovačka udruženja koji su se nadmetali u pripremanju čorbe u kotlićima. Naše Planinarsko društvo “Klekovača” je osvojilo prvo mjesto u kategoriji planinara i izviđača. Pored kvaliteta jela (čorbe) i načina pripreme ocjenjivala se urednost prostora i štanda. Posjetiocima smo izložili dio planinarske opreme, reklamne materijale i brošure. Takođe, posjetiocima smo ponudili kuvano vino (sa toliko sastojaka bio je to kompot), uštipke i plate sa mezom.

Po završetku takmičarskog dijela za našom, prvoplasiranom čorbom, tražio se tanjir više. Vrlo brzo je nestalo čak 240 porcija.

Vrijedna takmičarska ekipa u sastavu Marko, Mrđo, Sanja, Gojko i Boris zajedno sa ostalim članovima potrudila se da prezentuje naše Društvo, rad i misiju ali i da predstavi Kozaru.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Omladinski marš

Privredno-turistička manifestacija “Dani zime na Kozari” ima za cilj promociju ljepota i potencijala Kozare. U ovoj dvodnevnoj manifestaciji subota je uvijek rezervisana za Omladinski marš čiji je organizator KES “Albatros” Prijedor.

Veliki broj planinara se okupio na Urijama ispred crkve i krenuo put Rajkovića gdje će se kasnije susresti sa još planinara. Složno u koloni jedan po jedan uz Uremovac krenulo je oko 70 planinara. Lijepo i neubičajeno toplo vrijeme je sa pojavom prvog uspona natjeralo na skidanje viška odjeće. Prešli smo potok i polako visinski bivali sve bliži i bliži Kozaračkom kamenu ali ipak je trebalo još dosta do nj.

Duža pauza je bila na livadi ispod Kamena a obzirom da je on prkosio nije se časilo ni časa pa se nastavilo dalje. Uspon uz stijenu je bivao zanimljiviji a i lakši kada se došlo do sajle. Kozarački kamen nas je sa svog vrha nagradio čustim i dalekim pogledom i toplim suncem. Malo se “gušteralo”, više jelo i pilo a najviše uživalo. Nezaobilazno slikanje sa zastavama društava (Albatros, Ozren-Kraljica 883 i Klekovača) značilo je pokret dalje.

Prema Jasiku i Bešića poljani je “rodilo” blato ali znali smo naše prečice da ga izbjegnemo. Uz put su nas susretale TV ekipe uzimajući kadrove i intervjue. Neki su toliko pričali da su sa TV-a odlučili da počnu snimati seriju.

Na Mrakovici nas je domaćin dočekao sa grasuljem, “must have” planinarskim jelom. Tražila se porcija više prvo zato što je ukusan a drugo zato što ga svi volimo. Puni nekog elana i lijepog umora krenuli smo kućama jer smo obilježili Dane zime ili zapravo Dane proljeća.

Tekst: M. Sarić

Fotografije: Z. Alendarević, L. Ivanković, J. Banović, V. Dešić, D. Dragić i M. Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2
© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress