March, 2024

now browsing by month

 

Obnavljanje rukohvata na Kozaračkom kamenu

Nelson Henderson, škotski ragbista, je jednom rekao: Shvatili ste smisao života ako sadite stabla, a znate da nećete sjediti u njihovom hladu.
Slična ideja se može primjeniti i na planinarenje. Koliko god vrhova popnete, koliko god u tome bili dobri, brzi i spretni, nećete postati istinski planinar ako nikada ne očistite ili obilježite neku planinarsku stazu, ako ne odnesete sa planine više smeća nego što ste ga sami napravili, ako kao pripadnik GSS-a ili obični planinar ne pomognete nekome u nevolji, ako ne podučite druge onome što znate… Lista je duga, ali shvatili ste poentu.
Sve dok bar nešto od toga ne napravite, dok ne uradite nešto za druge bez ikakve vidljive koristi za sebe, teško možete reći da ste planinar. Samo ste turista na planini, sa nešto skupljom opremom.
Vođeni tom idejom, ali i tradicijom Društva koje je od svog postanka radilo na izgradnji i održavanju planinarskih staza, ni nama nije bilo teško prionuti na posao i uraditi nešto od čega će korist imati svaki posjetilac najpoznatijeg vidikovca NP Kozara.
Prije nekoliko godina NP Kozara je postavio stubove sa rukohvatima da bi se pristup stijeni Kozaračkog kamena olakšao svima, jer to nije mjesto koje posjećuju samo iskusni planinari, nego i mnogi drugi. Na žalost, izbor materijala koji je tada iskorišten nije bio najbolji. Tako da je ubrzo rukohvat postao neupotrebljiv.
A nama iz „Klekovače“ je vidikovac Kozaračkog kamena važan jer je to mnogim članovima prvi korak u svijet planinarenja, to je mjesto gdje se na brzinu nakon radnog dana ode na kratku planinarsku turu, nalazi se u relativnoj blizini našeg planinarskog doma i centralna je tačka uspona za našu tradicionalnu akciju Pozdrav proljeću.
Tako smo odlučili da uz pomoć NP Kozara popravimo rukohvate i učinimo ih sigurnijim za sve posjetioce.
Oni su obezbijedili uže, a mi sav ostali materijal i volonterski rad naših članova. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni naše prijatelje iz TR Mix iz Kozarca, Nedžada i Eminu, koju su nam donirali dio materijala. Hvala i gospodinu V. Kosu koji pozajmio dio neophodnog alata i Nikoli koji je dovezao uže do Kamena.
I naravno, hvala svim članovima „Klekovače“ na njihovom trudu i radu.
Dragi planinari i izletnici, mi smo vam uspon do Kamena učinili lakšim i sigurnijim. Od vas tražimo samo da svoje smeće ponesete sa sobom. Ništa više.

PD Klekovača

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Zimski uspon na Dimitor

Tokom nedjelje 17. marta, planinari PD “Klekovača” bili su gosti
Planinarsko ekološkog društva “Vidik” koji su nas pozvali na 17. zimski uspon na Dimitor. Poučeni prethodnim iskustvima takvo što nismo mogli odbiti. Iako su uslovi bili više proljećni nego zimski to nam nije smetalo da uživamo.

Okupljanje je bilo u eko zoni Zelenkovac gdje je i bio početak uspona. Dočekani smo sa rakijicom kako i priliči dobrom domaćinu a dobili smo i prikladne poklončiće magnete sa logom PED “Vidik”.

Kolona planinara kretala se Kozijom stranom kada je naletio oblak koji nas je počastio kišom. Do izlaska na greben i oblak nas je napustio ali nas podsjetio kako je u planini kad kisa pada. Pogled sa grebena bio je fantastičan pa se morala napraviti koja fotkica. U šumi mnogi su zastali da naberu sremuša što da odmah pojedu ili ponesu. Prije završnog uspona, naši domaćini pripremili su okrepu – čaj i suvo voće, kako bi bi ga što lakše savladali. Na “zadnjoj bukvi” prije samog izlaska na vrh tradicionalno smo zakucali pločicu našeg Društva. Na vrhu nas dočekuje sunce, divan pogled na ostale planine i ono zadovoljstva kad se popne na vrh da se čak niko ni sjetio nije da smo tog dana i pokisli.

Sa vrha se spuštamo u selo Grace gdje nas čeka neizostavni planinarski pasulj koji je poslužen u crkvenom domu gdje nam je domaći podijelio i zahvalnice za učešće u akciji. Tu se opraštamo od domaćina i ostalih drugara planinara uz pozdrav i poziv da se iduće nedjelje vidimo na Kozari i našoj akciji Pozdrav proljeću.

Tekst i fotografije: Valentina Dešić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Novi ukrasi za Kotlovaču

Leonardo da Vinči je rekao: Sitnice čine savršenstvo, a savršenstvo nije sitnica.

Koliko je važno da je planinarski dom uredan i čist, topao i ugodan i da su domaćini prijatni, jednako su važne sitnice koje ga uljepšavaju i koje posjetioci pamte. Već godinama naša Maja priprema ukrase koji uljepšavaju našu veliku salu. Tako je i ovog proljeća spremila nove, koji predstavljaju četiri godišnja doba u prirodi i oni sada krase stolove u Kotlovači.  Hvala joj na trudu i kreativnosti!

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Druženje sa gimnazijalcima

Od osnivanja našeg Društva prije 70 godina gimnazija u Prijedoru je bila velika podrška a slobodno možemo reći i pokretački duh razvoja planinarstva u gradu. Njeni profesori i učenici su bili prvi članovi, radnici na obilježavanju staza po Kozari i izgradnji planinarskog doma.

Savremenici ondašnjih gimnazijalaca su izrazili želju da prisustvuju ovogodišnjem Pozdravu proljeću i da se aktivnije uključe u planinarstvo te su zatražili da im pomognemo u tome. Njihova profesorica a naš član Milana Vojvodić nas je pozvala da održimo predavanja o Pozdravu proljeću i planinarskoj opremi kojeg smo uradili u utorak, 12. marta 2024. godine. Cilj predavanja je bio da se mladi planinari upoznaju sa planinarskim aktivnostima i pravilnom korištenju opreme za bezbjedan i ugodan boravak u prirodi.

Ovo je pravi način kako se započinje jedna lijepa priča.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Zimski uspon na Dimitor

Planinarsko ekološko društvo “Vidik” Mrkonjić Grad organizuje zimsku planinarsku akciju pod nazivom “Zimski uspon na Dimitor”. Pozivamo sve članove PD “Klekovača” Prijedor da nam se pridruže na 17. zimskom usponu na Dimitor u nedjelju, 17.03.2024. godine.

PROGRAM AKICIJE:

 1. 6:00 – polazak ispred sportske dvorane Mladost;
 2. 8:00 – dolazak na Zelenkovac (850 m) i okupljanje planinara;
 3. 8:30 – polazak na uspon preko grebena Kozja strana 1311 m;
 4. 12:00 – izlazak na vrh Dimitora 1483 m;
 5. 12:30 – polazak sa vrha;
 6. 15:00 – dolazak u selo Graci, ručak u organizaciji domaćina akcije, dodjela zahvalnica pl. društvima i završetak manifestacije;
 7. 16:00 – polazak prema Prijedoru;
 8. 18:00 – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), ranac, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca, gamašne,  štapovi za hodanje, hrana, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 20 KM.

Prijave izvršiti kod Valentine Dešić isključivo na tel: 065/845-238 do četvrtka 14. marta a obavezne uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća na pohodu.

Vodič je Valentina Dešić.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost!

Pridružite nam se!

Osmomartovska čestitka

Drage naše planinarke,

Sretan vam Dan žena uz ovaj najljepši planinski cvijet, da nam budete vedre, nasmijane i uzbrdo brze!

Papučki jaglaci

Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor na poziv HPD “Sokolovac” iz Požege (Hrvatska) organizuje odlazak na “42. papučke jaglace” sa usponom na Papuk u nedjelju, 17.03.2024. godine.

Program:

 1. 5:45 – polazak autobusom ispred sportske dvorane “Mladost” u Prijedoru prema graničnom prelazu Donja Gradina/Jasenovac;
 2. 8:45 – dolazak u mjesto Velika, tj. kod pl. doma “Lapjak”;
 3. 9:30 – polazak na jednu od staza u organizaciji domaćina:

“Staza jaglaca“ HPD “Sokolovac” Požega (Ivana Šljerić i Hrvoje Mikolčević)

Planinarski dom „Lapjak“ – Stari grad – Tauberove stijene – Vrh Lapjaka – Šulerov put – Planinarski dom „Lapjak“. 3h hoda. Lagani planinarski put.

“Jankovac“ HPD “Sokolovac” Požega (Dragan Davidović i Dario Francuz)

Planinarski dom „Lapjak“ – Duboka-Jezerce – Grofova Staza – Jankovac – Šareni stup – Duboka – PD „Lapjak“. 5:30h hoda. Lagani planinarski put.

4. 15h – okupljanje svih grupa kod pl. doma “Lapjak”, okupljene očekuje bogata gastronomska ponuda, tradicionalni planinarski grah te pića po popularnim cijenama, zabava uz muziku uživo;

5. 16:30 – polazak prema Prijedoru;

6. 19h  – dolazak u Prijedor.

Planinarska manifestacija “Papučki jaglaci” je ustanovljena 1982. godine. Papučki jaglaci su ostali planinarska svečanost obilježena buđenjem prirode a i sam naziv planinarske manifestacije je obilježen žutim jaglacem (jagorčevinom), cvijetom koji karakteriše rano proljeće. Kako je zbog prirodnih ljepota i značajnih krajolika te same manifestacije „Papučke jaglace“ prijašnjih godina je znalo pohoditi više od 3000 posjetilaca iz preko 80 (ne samo planinarskih) udruženja iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Republike Srbije. Ova planinarska manifestacija je najmasovnija u Hrvatskoj.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost.

Potrebna oprema: planinarske cipele, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, ranac, štapovi za hodanje, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći, biometrijski pasoš sa minimalno tri mjeseca do isteka roka važenja.

Cijena učešća je 35 KM.

Prijave za učešće na akciji izvršiti na tel. 065/440-150 (Marko Sarić) do četvrtka, 14.03.2024. godine do kada je obavezno izvršiti uplatu. Uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni koji izvrše uplatu obezbjeđuju mjesto u autobusu.

Vodič je Marko Sarić i lokalni vodiči.

Prijavljeni učesnici stazu obilaze na sopstvenu odgovornost!

Srdačan planinarski pozdrav!

Jezero na Jankovcu
© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress