April, 2019

now browsing by month

 

EOCA projekat – izrada ferrate

Projekat EOCA (European Outdoor Conservation Association) kojim izrađujemo planinarsku stazu Rajkovići – Kotlovača – Zečiji kamen preko Bijelog kamena ima jednu, među mnogim, posebnost. Naime na Lokalitetu bijeli kamen staza će biti posebna, tj. biće u vidu ferrate. Za manje upućene ferrata ili željezna/opremljena staza vodi planinara na stjenovite litice ili uzdignute grebene opremljene sajlama i stepenicama bez kojih bi napredovanje bilo teško moguće i pretvorilo bi se u pentranje. Prolazak ovim stazama zahtijeva korištenje opreme: šljemova, alpinističkog pojasa, garabinera i dr. ili jednostavno korištenje ferrata seta.

Tokom vikenda 20-21. aprila počeli su radovi na ferrati radnog naziva “Ferrata Bijeli kamen”. Radovi su se ogledali u neposrednom provjeravanju već određenog smjera, tj. da li stijena dozvoljava bušenje i postavljanje ankera i nogostupa. Takođe, tom prilikom su uklanjani svi nesigurni dijelovi stijene koji su prijetili da će se odvojiti. Zbog relativno nepristupačnog terena upotreba elektro-agregata nije bila moguća pa su bušenja rađena profesionalnim baterijskim bušilicama a sve uz upotrebu alpinističke opreme. Ovim radovima je prethodila nabavka 96m armaturne žice koja će biti smotana u određene profile i dimenzije a nakon toga će biti pocinčana da bi izdržala sve atmosferalije kojima će biti izložena.

U narednom periodu će biti izvršeno postavljanje ankera i nogostupa uz upotrebu posebne vrste ljepila, zatim postavaljanje sajli za osiguranje i tabli upozorenja jer ovakve staze nisu za svakoga, tj. zahtjevaju posebnu sigurnosnu opremu i vještine za korištenje istih.

“Ferrata Bijeli kamen” će biti prva staza ovakvog tipa u okruženju, ponosni smo na to.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Luka Ivanković i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress