May, 2022

now browsing by month

 

Proljetno uređenje

Zahvaljujući „Proljetnom uređenju grada“, projektu koji organizuje grad Prijedor, dvorište planinarskog doma na Kotlovači na Kozari je uljepšano cvijećem raznih boja. Ono je uzgojeno u plasteniku Komunalnih usluga AD Prijedor i pažljivo odabrano za nas.

Šarenilo proljeća se više osjeti u našoj oazi mira što privlači zaljubljenike prirode a miris cvijeća vrijedne pčelice zujalice.

Hvala gradu Prijedoru i Komunalnim uslugama, našim dugogodišnjim partnerima!

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Slavimo porodice

JU Centar za socijalni rad Prijedor je u periodu od 11.05.2022. do 19.05.2022. godine realizovao kampanju promocije porodice i porodičnih vrijednosti sa različitim aktivnostima i u saradnji sa različitim subjektima i resursima u lokalnoj zajednici pod nazivom “Slavimo prijedorske porodice”.

U okviru ovih aktivnosti, JU CSR je ostvario saradnju i sa Planinarskim društvom „Klekovača“ Prijedor te je organizovana pješačka tura dana 16.05. simbolično na Dan našeg grada gdje su učestvovale porodice i gdje je cilj bio promovisanje zdravog života porodica i boravak u prirodi. Akciji su prisustvovale i porodice sa malom djecom, svi su bili zadovoljni, puni pozitivnih utisaka i sa željom da ponove aktivnost. Pješačku tura je realizovana pod nazivom „Dočekajmo zalazak sunca na jednom od vidikovaca Kozare“ a hodalo se od Rajkovića preko Kotlovače do Bijelog kamena odakle se pruža prelijep pogled prema gradu, planinama na jugu ali i ostatku Kozare. Akciji su prisustvovali i predstavnici JU CSR koji su inače aktivni planinari ovog Društva.

Podržavamo ovaj vid aktivnosti i ponosni smo što smo doprinijeli jačanju porodica i promovisanju zdravih porodičnih i životnih vrijednosti. Do sledećeg puta, planinarski pozdrav!

Tekst: S. Topić
Fotografije: S. Topić i M. Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Via ferrata obuka – maj 2022.

Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt – Nije da se ne usuđujemo jer je teško, nego je teško jer se ne usuđujemo.

Proteklog vikenda smo dokazali tačnost ove poslovice. Polaznici obuke za kretanje via ferrata stazama su usudili da pomjere svoje granice i izađu iz zone komfora. Možda nije bilo lagano, ali je vrijedilo svakog truda.

Planinarsko društvo „Klekovača“ je prošle subote organizovalo prvu obuku ove vrste, a sigurno smo da neće biti zadnja. Izgradili smo via ferrata dionice kroz projekte EOCA i Feel Kozara i tako dobili sjajan poligon za obuke u blizini planinarskog doma, pa je bio red da ga počnemo koristiti i u ovu namjenu.

Već smo ranom zorom počeli s teoretskim dijelom, koji je jako važan kod razumijevanja tehnika kretanja ali i upoznavanja s opremom. Mala grupa je pažljivo slušala nove informacije o opremi i vještinama s kojima se većina njih ranije nije susretala.

Nakon teorije, došlo je vrijeme da se zaduži oprema i krene put staze, gdje smo usput prolazili još neke teme koje je bilo moguće objasniti na osiguranim dijelovima puta.

Nakon pređenog pješačkog dijela staze stižemo na Via ferratu Bijeli kamen, koja će nam biti poligon nekoliko narednih sati.

Polako i detaljno, svaki polaznik prolazi kroz teme koje smo spremili. Bilo je tu tehnika prelaska laganijim dionicama, uspona vertikalnim i negativnim nagibima, zatim kretanja uz uže, tzv. abseil. Bilo je i spuštanja kroz slobodan prostor, a mnogi su po prvi put osjetili kako je to biti na dvadesetak metara od tla okačen samo na uže. Uspješno pređene dionice su nagrađene i ponekim slatkišem.

Sve te tehnike su neophodno znanje svakome ko se nađe na bilo kojoj zahtjevnijoj via ferrata ili osiguranoj stazi, a sigurni smo da će naši članovi uskoro baš na takve staze.  

Nakon mnogo znoja i napora, ali još više smijeha, dobre energije i kvalitetnog druženja, dan završavamo ručkom u našoj Kotlovači, sretni i zadovoljni postignutim.

Društvo je potpuno besplatno obezbijedilo opremu i rad instruktora za svoje članove.

Do neke naredne obuke, planinarski pozdrav!

Tekst: Draško Zgodić

Foto: N. Milošević, G. Stjepanović Borojević, T. Timarac, L. Ivanković, M. Sarić i D. Zgodić.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress