Savjeti

Deset stvari koju morate ponijeti na svaki izlet!

  1. ODGOVARAJUĆA OBUĆA. Sa kratku jednodnevnu šetnju po stazama koje nisu tehnički zahtjevne, dovoljne su jače cipele sa ojačanjem na petama. Kožne cipele sa izraženim šarama na đonu i do dubime gležnja predstavljaju standard i u njima ćete se najbolje osjećati. NIKAKO ne ići u šetnju planinom u patikama, koliko god čvrste/duboke/jake izgledale. Cipele bi trebalo da si izgažene, dok u zahtjevnije šetnje ne bi trebalo ići u novoj obući, već im na par lakših izleta dati vremena da se razgaze i prilagode nozi.
  2. MAPA ILI KOMPAS (po mogućstvu GPS uređaj). Mapa ili komas Vam mogu reći ne samo dokle ste došli, već mogu poslužiti da pronađete vodu, staze, izletišta, kampove. Dok su GPS uređaji jako korisni, uvijek ponesite i mapu kao predostrožnost.
  3. DOVOLJNO VODE. Bez dovoljno vode Vaše tijelo ne može da funcioniše kako treba. Naročito u situacijama napornim za tijelo, kao što je šetnja po brdovitim stazama. Osim žeđi, nedostatak vode utiče na rad mišića, orijentaciju, glavobolju i umor.
  4. DOVOLJNO HRANE. Mnoge stvari u planini Vas mogu odvući sa planirane staze (lijep potok, pogled, hlad drveta ili težak teren) i učiniti da Vaš boravak u prirodi traje duže nego što je planirano. Da ne biste ostali bez goriva, važno je ponijet dovoljnu zalihu hrane koja će očuvati moral i energiju. To ne znači da je potrbebno praviti gozbu u šumi! Uzmite lagane a kalorične namirnice koje Vam ne zauzimaju puno mjesta u ruksaku (sušeno voće je idealan izvor energije i jako se brzo apsorbuje, na primjer)
  5. OPREMU ZA KIŠU I REZERVNU GARDEROBU. Prognoza ne može uvijek biti u pravu. Oblačenje u slojevima će omogućiti da se prilagodite uslovima i naporu. Dva savjeta: izbjegavajte pamuk (zadržava vlagu) i ponesite šešir/kapu.
  6. SIGURNOSNE POTREPŠTINE: vatra, svjetlo, zviždaljka. Toplota vatre i topao napitak može spriječiti hipotermiju. Vatra je, takođe, dobar način da signalizirate poziv za pomoć ako se izgubite. Ako ste se izgubili možete zazviždati da biste pozvali pomoć što je puno efikasnije nego vaš glas (tri kratka – tri duga – tri kratka signala). Ako zakasnite više nego što ste planirali morate sa sobom imati ručnu/čeonu baterijsku lampu kako biste vidjeli kuda hodata i da biste mogli čitati mapu.
  7. KOMPLET PRVE POMOĆI. Obavezan je dio planinarske opreme kojeg možete kupiti u apotekama i prodavnicama planinarske opreme. Upoznajte se sa sadržajem kompleta i naučite kako i kad da ga koristite.
  8. NOŽ ili MULTINAMJENSKI ALAT. Pomaže vam da rasječete odjeću na trake da biste napravili zavoj, uklonite imobilizacione udlage, popravite naočale, usiječete štap ili bilo koje druge popravke na opremi.
  9. KREMA I NAOČALE ZA ZAŠTITU OD SUNCA. Potrebni su vam posebno u zoni iznad šumskog pojasa gdje snijeg i sunce nepovoljno djeluju na oči izazivajući sniježno sljepilo ili da biste spriječili opekotine na koži izazvane dejstvom sunca.
  10. RANAC. Potrebno Vam je nešto što možete ugodno da nositte čiji dizajn omogućava zabavno planinarenje. Ne zaboravite da ranac mora imati pokrivač za zaštitu od kiše (nekim rančevima je on integrisan). Držite u rancu stvarčice koje smo ranije spomenuli kako biste uvijek bili spremni da izađete na stazu i da bezbjedno uživate u planinarenju.
© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress