March, 2019

now browsing by month

 

Pozdrav proljeću

Došlo je proljeće, došlo je sa njim novo cvijeće, novi mirisi, novi životi se rađaju a svemu tome trebamo biti zahvalni i to treba pozdraviti – pozdrav proljeću!

Planinarski pohod “Pozdrav proljeću” u oranizaciji Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor je prepoznatljiv planinarski događaj koji je brendirao planinu Kozaru, Prijedor i Krajinu. Svi mu se rado vraćaju jer je prva proljetna akcija koja nas na svoj način probudi i digne iz zimskog sna. Tako je došao taj dvadeset i četvrti dan mjeseca marta 2019. godine kada su se planinari okupili da zajedno pozdrave proljeće, da pozdrave novo buđenje prirode.

Ulaz u Nacionalni park “Kozara” u zaseoku Rajkovići bio je mjesto sakupljanja planinara i polazna tačka uspona. Na početku staze domaćini su pozdravili goste, kako i dolikuje i podijelili im kartice pohoda na kojima su se nalazili bon za ručak i mapa staze ili kartica kao dokaz i opravdanje gdje su bili taj dan (ako se imaju kome pravdati). Organizovana je ekološka akcija pa su domaćinima podijeljene vreće za smeće za skupljanje otpadaka koji bi se našli uz stazu. Društva su se rado odazvala ovoj akciji i podijeljeno je preko 120 vreća koje su planinari napunili (na sreću ili na žalost) i takve donijeli na Mrakovicu. Svi su dali svoj doprinos čišćenju i očuvanju ljepota Kozare.

Dan kao stvoren za hodanje, pravi proljetni i nije se časilo ni časa već se krenulo uz potok Uremovac stazom koja isti potok prelazi nekoliko puta. Nekada se moralo taj potok preskakati a danas su tu mostići koji imaju svoju čar jer su tik iznad vode a opet noge ostaju suve. To je i najuži dio staze jer se nalazi u svojevrsnom kanjonu pa je tu kolona jedini način kretanja i lijep način za uslikati prisutne. Iz potoka staza oštro vodi uzbrdo jer dosta je bilo po ravnom hodati, valja malo i planinariti. Mjesta zlobi i oholosti nema pa obilaznike ove staze Pozdrava proljeću dočekuje jedan proplanak koji pruža pogled na Kozarački kamen iznad sebe a nasuprot sebe na Vrnovicu, Debeli brijeg, Golu planinu i Lisinu iznad nje a što je najbitnije pruža dobar odmor nakon ubrzanog zagrijavanja hodajući uzbrdo.

Odmor je, obično kad prođe, bio kratak, nedvoljan i sladak ali dalje se poći mora. Južnom i jugozapadnom stranom se vrši uspon na Kozarački kamen stazom koja jednim dijelom prozi ostacima rimskog puta koji bez obzira što je u ostacima bolje izgleda nego savremeni putevi. Ali o tome nećemo ovdje, imamo pametnije riječi da kažemo. Vijugajući dolazi se do stijene gdje se kao osiguranje i pomoć obilaznicima nalaze pripadnici GSS Banja Luka i vodiči PD “Klekovača” Prijedor. Postavljeni su gelenderi od konopaca ali i sajle da bi staza bili sigurnija za prolazak. Sajle je naše Društvo postavilo zajedno sa GSS Banja Luka što je svojevrsni poklon Nacionalnom parku, planini a što je najbitnije planinarima i prva je tako uređena planinarska staza u regiji. Kada se izađe na vrh Kozaračkog kamena (658 m) dobije se ono po šta se pošlo: puno sunčevih zraka, lijep pogled na Kozaru i cijelo prijedorsko polje, mnoštvo prijatnih ljudi i pozitivne energije.

Na Kozaračkom kamenu je obavezno duže odmaranje i uživanje u svemu prisutnom. Obavezno je i fotografisanje na ovoj dominantnoj stijeni Kozare jer je ona baš zbog toga izabrana da bude tačka koja se obilazi u pozdravljanju proljeća.

Od Kozaračkog kamena staza vodi prema Bešića poljani stazom koja naizmjenično prolazi kroz šume crnogorice i bjelogorice. Obzirom da je staza ovdje šira tako se i planini raštrkaju hvatajući sunčeve zrake po šumi i hvatajući kadrove za fokuse svojih foto-aparata ili pak tražeći vjesnike proljeća – jagorčevine kojih u ovom dijelu Kozare ima jako puno. I tako, malo po malo i nakon skoro 13km kraj staze i cilj se nazire.

Eto je, Mrakovica je tu, tu je cilj. Ona ne samo da je centar Nacionalnog parka “Kozara” i memorijalne zone već je i stjecište svih učesnika Pozdrava proljeću. Miris vojničkog graha se osjeti ali niko nije ostao samo na mirisu već, “da se kuma ne uvredi” kao što Balašević kaže, mora ga se pojesti. Kako samo topao ručak prija nakon hodanja znaju samo oni koji su to bar jednom osjetili.

Poslije svakog ručka ide zabava. Kulturno umjetničko društvo “Kozara” iz Prijedora je sa mlađim i starijim ansamblom odigralo nekoliko kola iz našeg kraja a predstavila se i voklana grupa. Poslije toga uslijedila je takođe plesna tačka ali malo drugačija. Plesni studio “Top dance” i njihova instruktorka Dada Topić je pozvala sve učesnice i učesnike da se pridruže plesu u malo modernijem štihu što su svi rado prihvatili jer je nešto novo i neubičajeno na planinarskim akcijama.

Svaku planinarsku akciju krase susreti planinara i društava. Ovaj Pozdrav proljeću pohodilo je oko 2000 planinara i do sada rekordan broj planinarskih društava – 97 iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH što i dalje potvrđuje da je ovo jedna od posjećenijih planinarskih akcija u regionu. Zbog toga smo se mi, kao domaćini, morali zahvaliti prisutnima dodjeljivanjem zahvalnica i prigodnim riječima. Prisutne su pozdravili Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, predsjednik PD “Klekovača” Dragan Romčević i sekretar Marko Sarić. Najmlađi učesnici su nagrađeni posebnim zahvalnicama a najmlađa je bila četranaestomjesečna Sajra Velić koju je na leđima nosio njen dida Mirsad Muratčehajić.

Za kraj ovog malog eseja ali ne zato što je manje bitno nego zato što za kraj treba ostaviti ono čime se poentira. Ovako veliki pohod teško je organizovati bez učešća i pomoći velikog broja članova Društva koji su danima radili da ovo sve uspije (doček i prijem gostiju u obilasku Prijedora i Banja Luke te doček istih na spavanje, priprema staze, priprema hrane, reklamnog materijala i mnoštvo drugog) i koji su radili još puno poslije završetka akcije. Zatim finansijska pomoć grada Prijedora je tu uvijek bezrezervna. Oružane snage Bosne i Hercegovine svake godine logistički pa i ove nas podržavaju a za bezbjedan boravak planinara zaduženi su bili pripadnici GSS Banja Luka i pripadnici policijske stanice Kozarac. Za uspješnu i nesmetanu komunikaciju i održavanje sistema veze “krivi” su bili članovi Radio kluba “Kozara” iz Prijedora. Lijepu i nezaboravnu zabavu pružili su nam KUD “Kozara” i plesni studio “Top dance” iz Prijedora. Dakle, još jednom, veliko i neizmjerno hvala!

Svima koji su sa nama na poseban način pozdravili proljeće želimo ponovni susret i zajedničko pozdravljanje naredne godine!

Tekst: Marko Sarić.

Fotografije: Igor Ostojić, Vladimir Tadić (Svjetlopis) i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Nastavak radova na stazi Rajkovići – Zečiji kamen

Na pragu smo proljeća, sve se budi, rađa i ponovo obnavlja. Kod nas planinara Klekovače u duhu proljeća nastavlja se započeta ideja pravljenja planinarske staze. Dobro je poznato da smo prošle jeseni započeli izradu staze Rajkovići – Kotlovača – Zečiji kamen preko Bijelog kamena pa su radovi ovih dana nastavljeni. Snijeg se povukao a za njim i suvišna tekućina iz zemljišta pa smo kao vijesnici proljeća izmilili i nastavili sa radovima koje obavljamo u sklopu projekta EOCA (European Outdoor Conservation Association). Da napomenemo, radovi se nastavlju zato što nam je investitor ocjenio pozitivnim naše dosadašnje radove na stazi.

Treba iskoristiti svaki dan pa je subota 16. marta iskorištena u pravom smislu te riječi. Dvadesetak planinara se u subotnje jutro uputila ka stazi u njenom dijelu od doma do stijene, tj. novog vidikovca i započeli su sa sjeckanjem, rezanjem, kopanjem, razbijanjem, nasipanjem, utabavanjem i sa raznim drugim glagolima koji se koriste u dočaravanju rada na jednoj stazi. Pitate se šta smo radili kad je jesenas staza napravljena? Tada je trasirana i dobila svoje obrise ali ovog puta je ona proširena, ukopana i na njoj su napravljene stepenice i podzidi kako bi bili sigurnija i lakša za prolzak. Poravnate su neravnine i kosine i gazištima i sanirana oštećenja koja su nastala tokom zimskog perioda.

Ulazak u stijenu je osiguran stepenicima od oblica i kamenja a da bi kasnije tu mogla da se postavi sajla i klinovi i klamfe po kojima će se hodati. Izlazak na vidikovac je tekođe uređen stepenicima.

U nedjeljama koje dolaze biće završeno markiranje dijela staze do vidikovca, postavljene table i putokazi kao i klupe i stolovi na mjestima određenim za odmor.

Po zvršenom poslu složno i jedinstveno kao u radu ručali smo zajedno čorbu sa raznim vrstama za koju se tražio recept i tanjir više.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Igor Ostojić, Draško Zgodić i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Skupština Planinarskog saveza Republike Srpske

Planinarsko društvo “Platani” Brčko je bilo domaćin, u svom planinarskom domu “9. januar”,  Skupštini Planinarskog saveza Republike Srpske. Skupština je održana u nedjelju 3. marta 2019. godine koju je otvorio i njome predsjedavao Rajko Lekanić. Prisutne je pozdravio i domaćin Žarko Popić, predsjednik PD “Platani” iz Brčkog.

PD “Klekovača” Prijedor, PD “Mrakovica” Kozarac i PD “Kozara” Banja Luka su jedina tri društva u PSRS koja su imala pravo na tri delegata s obzirom na broj članova. Razmatrani su se izvještaji iz prethodne godine i planovi za 2019. godinu.

Skupština je jednoglasno usvojila planove i izvještaje ali članovi skupštine su dali neke izuzetno korisne savjete i ideje, kako bi pomogli u poboljšavanju rada Saveza. Iz našeg Društva su kandidovana pitanja vezana za uspostavljanje Dana planinara RS, reprezentativnosti gorskih službi spasavanja i uvođenje katastra planinarskih staza. Takođe je tu uvijek i svečani dio gdje su dodijeljena priznanja zaslužnim, tj. društvima u povodu jubileja (Klekovača – 65, Majevica – 30, Romanija i Patrija – 10) i zaslužnim pojedincima kojih je bilo jako puno a među njima i našem čika Vladimiru Vladi Grublješiću i Drašku Zgodiću. Uručeni su i pehari za tri prvoplasirane ekipe u planinarskoj orijentaciji i to pobjedničkoj ekipi u orijentaciji za 2018. godinu – PSD “STOLAC” Višegrad.

Po zavšetku zvaničnog dijela skupa za sve prisutne je bio upriličen ručak i muzika uživo te se zabavom nastavilo do kasno poslijepodne. Domaćini su se zaista potrudili da nam bude lijepo u njihovom novom planinarskom domu koji je sam po sebi lijep ambijent za boravak.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Igor Ostojić, Mile Mrđa i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress