May, 2015

now browsing by month

 

Olimp, Mitikas (2918m)

Olimp

Tamo gdje su prema grčkoj mitologiji živjeli bogovi, najviši vrh planine Olimp, Mitikas, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.918 m, pohodili su tri Draško Zgodić koji je bio jedan od vodiča, Slavica Drinčić, Tanja Timarac i Ivana Đurić, inače članovi Planinarskog društva “Klekovača” iz našega grada.

Naši planinari su bili dio ekspedicije od 40-ak planinara, koji su u organizaciji iskusnog vođe i planinara Miroslava Bundala iz Banja Luke, imali zacrtan glavni cilj – osvojiti najviši vrh najljepše grčke planine, koji je i na kraju ostvaren.

Uspon na najviši vrh, Mitikas, pri samom kraju bio je zahtjevan i opasan, a većinu puta prolazi se uz ponor od nekoliko stotina metara, te zahtjeva dobro planinarsko iskustvo.

 Zbog specifičnih klimatskih obilježja i nadmorske visine, vrhovi Olimpa često su skriveni oblacima. Planinari su ovaj put bili među rijetkim sretnicima kojima je Zeus bio naklonjen i dopustio da njegovu prijestolnicu zateknu vedru i osunčanu.

Nakon dolaska u podnožje Olimpa, uslijedio je odmor, a na uspon se ponovo krenulo u noći četvrtka na petak, 21/22. maja 2015. godine. Zoru je dočekana na Skali odakle kreće stijena za pohod na vrh. Ako bismo Mitikas opisali jednom riječju, onda bi to bilo savršenstvo

Ova dobro uhodana ekipa na putu do planine Bogova i za prethodne pripreme imala je podršku i od nekoliko privrednika. Planinari su svim donatorima zahvalili što su prepoznali njihovu potrebu da ostvare svoj san i da se nađu na vrhu Olimpa i da dokažu da je planiranje više od rekreacije.

U grupi je bilo mnogo više djevojaka nego muškaraca, što pokazuje da je ova sportsko-rekreativna aktivnost sve više popularna kod pripadnica ljepšeg pola, a kao i svake godine planinari su tradicionalno na samom vrhu nazdravili sa pićem bogova, banjalučkim Nektar pivom.

 Slavica Drinčić

Orijentacijsko takmičenje

Na području Romanije, u blizini Pala je u nedjelju 10. maja 2015. godine održano I kolo lige u planinarskoj orijentaciji. Kao što se i pokazalo prošle godine, takmičenje je sve kvalitetnije i mnogobrojnije. Prijavljeno je bilo sedam ekipa za ovo kolo.

Za ekipu PD Klekovača su nastupili Marko Delić – kapiten, Dejan Prpoš i Goran Delić. Nakon uspješnog starta naši su imali problema sa pronalaženjem treće tačke, te su brzo izgubili stečenu prednost. Kiša koja je padala je otežala takmičenje svim ekipama. U konačnom plasmanu završili smo peti sa 1 sekundom zaostatka za četvrtom ekipom Stolca, prošlogodišnjim šampionom. Ovaj put smo osvojili prvi bod za tabelu iako smo očekivali bolji rezultat, jer prošle godine smo svaki put dolazili sa medaljom. Podbacili su svi favoriti, a prvenstvo je tek počelo. 

Ove godine će biti ukupno pet turnirskih takmičenja koje se boduju. Cilj i ove godine je uzeti jedan od pehara.

Igor Đukić

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress