Olimp, Mitikas (2918m)

Olimp

Tamo gdje su prema grčkoj mitologiji živjeli bogovi, najviši vrh planine Olimp, Mitikas, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.918 m, pohodili su tri Draško Zgodić koji je bio jedan od vodiča, Slavica Drinčić, Tanja Timarac i Ivana Đurić, inače članovi Planinarskog društva “Klekovača” iz našega grada.

Naši planinari su bili dio ekspedicije od 40-ak planinara, koji su u organizaciji iskusnog vođe i planinara Miroslava Bundala iz Banja Luke, imali zacrtan glavni cilj – osvojiti najviši vrh najljepše grčke planine, koji je i na kraju ostvaren.

Uspon na najviši vrh, Mitikas, pri samom kraju bio je zahtjevan i opasan, a većinu puta prolazi se uz ponor od nekoliko stotina metara, te zahtjeva dobro planinarsko iskustvo.

 Zbog specifičnih klimatskih obilježja i nadmorske visine, vrhovi Olimpa često su skriveni oblacima. Planinari su ovaj put bili među rijetkim sretnicima kojima je Zeus bio naklonjen i dopustio da njegovu prijestolnicu zateknu vedru i osunčanu.

Nakon dolaska u podnožje Olimpa, uslijedio je odmor, a na uspon se ponovo krenulo u noći četvrtka na petak, 21/22. maja 2015. godine. Zoru je dočekana na Skali odakle kreće stijena za pohod na vrh. Ako bismo Mitikas opisali jednom riječju, onda bi to bilo savršenstvo

Ova dobro uhodana ekipa na putu do planine Bogova i za prethodne pripreme imala je podršku i od nekoliko privrednika. Planinari su svim donatorima zahvalili što su prepoznali njihovu potrebu da ostvare svoj san i da se nađu na vrhu Olimpa i da dokažu da je planiranje više od rekreacije.

U grupi je bilo mnogo više djevojaka nego muškaraca, što pokazuje da je ova sportsko-rekreativna aktivnost sve više popularna kod pripadnica ljepšeg pola, a kao i svake godine planinari su tradicionalno na samom vrhu nazdravili sa pićem bogova, banjalučkim Nektar pivom.

 Slavica Drinčić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress