January, 2023

now browsing by month

 

Zimski omladinski marš

Klub ekstremnih sportova “Albatros“ Prijedor nas je pozvao da uzmemo učešće i pomognemo održavanje tradicionalnog planinarskog “Zimskog omladinskog marša“ koji će se održati u subotu, 28.01.2023. godine. Marš se održava povodom XVI Dana zime na Kozari. Pješačiće se od Božića preko Bešića poljane, Glavuše do Mrakovice.

Program Marša:
7:45 – Okupljanje planinara ispred crkve na Urijama;
8:00 – polazak autobusom;
8:20 – dolazak u Božiće i početak Marša;
13:00 – dolazak na Mrakovicu (802 m);
13:30 – ručak za sve učesnike Marša (grah sa kobasicom);
15:00 – polazak prema Prijedoru sa velikog parkinga ispred Info centra;
15:45 – dolazak u Prijedor.

I Opšti uslovi za učešće na Maršu: odlično zdravlje, fizička kondicija i psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), gamašne, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, rukavice, ranac, kabanica, hrana, voda, štapovi za hodanje, komplet prve pomoći, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

II Posebni uslovi: podređivanje svojih fizičkih mogućnosti marševskoj koloni kao cjelini – disciplinovano ponašanje.

Prijave kod Marka Sarića pozivom na tel: 065/440-150 do četvrtka, 26.01.2023. godine do 12h. Prijave su obavezne zbog obezbjeđivanja mjesta u autobusu i pripreme ručka.

NAPOMENA organizatora:
Na ovu akciju se mogu prijaviti samo Planinarske i druge organizacije zbog dosadašnjih loših iskustava, kako nespremnosti i neopremljenosti učesnika, tako i neprimjerenog ponašanja. Pojednici koji nisu članovi planinarskih društava ili drugih planinarskih organizacija ne mogu pohoditi ovaj Marš.

Broj učesnika je ograničen. Organizator obezbjeđuje besplatan prevoz i ručak.

Prijavljeni učesnici Marša stazu obilaze na sopstvenu odgovornost!

PRIDRUŽITE NAM SE!

Zimska šetnja Novskom planinom

“Sveti januar”, kako popularno zovemo početak godine, ispunjen je slavljima nosi sa sobom holesterol party. Da bismo imali pravi detox pobrinuo se naš Zoran Miljatović, predsjednik PU “Novska planina” tako što je organizovao prelijepu zimsku šetnju Novskom planinom.

Dobar dio ove staze obilazimo ljeti ali je uvijek posebno lijepo za doživjeti te krajolike u nekom drugačijem ruhu. Jeste da nije pravo zimsko vrijeme bilo ali nama sasvim dovoljno. Vrijeme niti previše hladno niti toplo činilo je dan savršenim za hodanje.

Okupili smo se u selu Jablanica gdje smo kod crkve odali tužnu poštu minutom šutnje za našeg tragično preminulog Ljubišu i njegovu ćerku Andreu. Od Jablanice smo se uspeli prema visu Vješala koji taj naziv nosiv još iz turskog perioda. Odatle se već počeo pružati pogled prema dolini rijeke Une i južnim obroncima planine Grmeč.

Spustili smo se u potok Šuća koji oko sebe ima široku zaravan i time izašli na stazu ljetne obilaznice. Potom smo preko Pošte i Velkića brda izašli opet na vis. Tu su nas domaćini počastili kuvanim vinom, rakijom i čajem. Taman je to bila prilika da se uzme i koja čašica razgovora sa dragim ljudima, naprave zajedničke fotografije i po koja šala.

Odatle smo krenuli nizbrdo prema naselju Roga. Cijeli spust ide iznad Une i čini ga vrlo živopisnom gledajući je kako onako smaragdna vijuga između brda.

Roga je baba Roga jer smo se tu morali rastati od drugara sa kojima smo hodali cijeli dan (a bilo nas je oko 100 iz Novog Grada, Prijedora, Kozarske Dubice, Banja Luke, Kneževa) i poći kućama. Bio je ovo jako lijepo proveden dan.

Tekst: Marko Sarić
Fotografije: Radivoje Petković, Zoran Miljatović, Nemanja Mijić, Valentina Dešić, Dragica Kondić i Jovana Mejakić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Zimska banjalučka transverzala

Planinarsko društvo „Kozara“ iz Banjaluke nas je pozvalo da učestvujemo na tradicionalnoj manifestaciji „Zimska banjalučka transverzala“ koja će se održati u nedjelju 22.1.2023. godine. Planiran je prolazak preko Trešnjika, Šehitluka i kanjonom Suturlije do zbornog mjesta pored planinarskog doma „Šibovi“. Staza je duga 17km.

Program pohoda:

7:30 – polazak autobusom ispred sportske dvorane “Mladost” u Prijedoru;

8:30-9:00 – dolazak u Banja Luku i okupljanje svih učesnika pohoda na parkingu ispred fabrike obuće „Bosna“;

9h – polazak na Trešnjik;

10h – dolazak na Trešnjik i kratka pauza;

10:45 – dolazak do spomenika na Šehitlucima, spuštanje do Srpskih Toplica, prolazak kanjonom Suturlije;

13-14h – dolazak do planinarskog doma „Šibovi“;

14-16h – druženje uz topple napitke;

16h – polazak autobusom sa parkinga ispred Novog groblja prema Prijedoru;

17h – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 10 KM.

Prijave za učešće na akciji izvršiti na tel. 065/611-052 (Duško Vujičić) do četvrtka, 19.1.2023. godine do kada je obavezno izvršiti uplatu. Uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni koji izvrše uplatu obezbjeđuju mjesto u autobusu.

Vodič je Duško Vujičić.

Prijavljeni učesnici stazu obilaze na sopstvenu odgovornost!

Srdačan planinarski pozdrav!

Planinari Klekovače u svečanom defileu

U Istočnom Sarajevu je 9. januara 2023. godine upriličen svečani defile pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih ustanova i organizacija povodom Dana Republike Srpske.

Kao 35. po redu u defileu bio je ešalon Planinarskog saveza Republike Srpske kojeg je činilo 48 planinara iz nekoliko planinarskih društava/klubova. Ovo je do sada najmasovnije učešće planinara.

Među njima, učešće su uzeli i članovi Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor. Umjesto tragično preminulog našeg Ljubiše Aramande ešalon je predvodila Ranka Savičić, sekretar Planinarskog saveza Republike Srpske.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

In memoriam

In memoriam

Andrea Aramanda 29.3.1999. – 31.12.2022.
Ljubiša Aramanda 13.10.1975. – 31.12.2022.

U teškoj avionskoj nesreći koja se dogodila u zoni aerodroma “Urije” u Prijedoru smrtno su stradali Ljubiša Aramanda i njegova ćerka Andrea.

Ljubiša je 20 godina bio veoma aktivan član Planinarskog društva “Klekovača”. Nekoliko puta je biran za člana upravnog odbora a trenutno je bio na mjestu člana nadzornog odbora. Kao naš predstavnik bio je u upravnim tijelima Planinarskog saveza Republike Srpske a u tri mandata predsjednik Saveza.

Najbitnija funkcija na kojoj je bio je biti voljeni sin, suprug i otac. Iza njega su mnoge pohođene planine i planinski vrhovi. U ljepote planinarstva je uveo svoju porodicu i mnoge ljude oko sebe. Sa kim ima ljepše podjeliti sreću i ljepotu nego sa porodicom i dragim ljudima!? Pokretač je bezbroj akcija i aktivnosti ali samo sa ciljem da ljudi budu sretni i na okupu. Posjedovao je tu sposobnost da te privoli na nešto od čega imaš strah zato što je nepoznato a kasnije shvatiš koliko si sretan i šta si mogao da propustiš.

Kako je uvijek htio da budu na okupu sudbina je htjela i da otputuju zajedno u vječnost.

Kako se oprostiti od nekoga koga si zagrlio prije par trenutaka?

Kako se oprostiti od osmjeha?

Kako se oprostiti od nekoga ko ti kaže: hajdemo uraditi ovo ili ono?

Kako se oprostiti od nekoga kod koga je sve moglo i ništa nije bilo nemoguće?

Kako se oprostiti od nekoga kome nije bilo problem pustiti suzu za razliku od ostalih balkanskih muškaraca?

Kako se oprostiti od nekoga koji je mnoge stvari radio u korist svoje štete samo da bi drugima bilo bolje?

Nećemo se oprostiti. Samo ćemo odložiti viđanje do nekog sljedećeg uspona a do tada ćeš nas paziti kružeći avionom oko neke nebeske planine.

Neka im je vječna slava i hvala!

Sahrana naših Ljubiše i Andree Aramanda biće u utorak, 3.1.2023. godine na Gradskom pravoslavnom groblju (Rudnička bb) u Prijedoru u 14 časova.

Komemorativna sjednica će biti održana istog dana u 12 časova u Pozorištu Prijedor (Branislava Nušića 11) a knjiga žalosti će biti otvorena od 10 časova.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress