Vijesti

now browsing by category

Vijesti PD Klekovača

 

Uspon na Mulež

Mulež

Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor u okviru planiranih aktivnosti organizuje u nedjelju, 28.02.2021. godine uspon na Mulež sa usponom na najviši vrh ove planine – Veliki Divič (1013 m). Staza je duga oko 18km sa 950 m visinskih uspona.

Planina Mulež se nalazi južno od Sanskog Mosta a sjeverno od Ključa. Uzdiže se strmo iznad korita rijeke Sane. Veći dio Muleža nalazi se u Federaciji Bosne i Hercegovine dok se sjeverozapadna strana blago spušta prema visoravni Zmijanje u Republici Srpskoj.

Kraška je planina, siromašna vodenim tokovima. Veći dio planine čine listopadne šume dok na blažim zapadnim stranama dominiraju pašnjaci. Sjeverne strane Muleža spuštaju se prema koritu rijeke Kozice koja se u podnožju ove planine ulijeva u rijeku Sanu kao jedna od njenih većih desnih pritoka.

Sa vrha se pruža dobar pogled na kanjon rijeke Sane kao i na obronke planine Grmeč na zapadu.

PROGRAM:

1. 8h – polazak autobusom ispred sportske dvorane “Mladost”;

2. 9h – dolazak u selo Podovi i početak uspona;

3. 12h – izlazak na Veliki Divič (1013 m);

4. 12:30 – polazak sa vrha;

5. 15h – dolazak u banju “Ilidža” i etno selo “Konak”, obilazak;

6. 16h – polazak prema Prijedoru;

7. 17h – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda, plaćena članarina za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Zbog trenutne higijensko epidemiološke situacije svi učesnici su dužni da nose zaštitne maske preko usta i nosa.

Cijena prevoza je 10 KM.

Prijave izvršiti kod Duška Vujičića pozivom na tel: 065/611-052 do petka 26. februara a obavezne uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) u periodu od 19-20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća na pohodu. Prednost kod prijavljivanja imaju članovi PD “Klekovača” Prijedor.

Vodiči su Duško Vujičić i Marko Sarić.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost!

Pridružite nam se!

Pogled sa vrha

Članarina za 2021. godinu

Članski materijal za 2021. godinu je stigao.

Godišnja članarina u Društvu iznosi 25 KM za punoljetne i 10 KM za maloljetne članove. Prilikom prvog učlanjenja plaćate karticu 5 KM koja važi pet godina i po isteku tog perioda kupuje se nova.

Novina od ove godine je osiguranje koje je uračunato u cijenu.

Članarinu možete uplatiti svakog četvrtka u vremenu od 19 do 20 časova u našoj kancelariji koja se nalazi u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 u Prijedoru (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) ili po dogovoru sa sekretarom Društva (065/440-150) u nekom drugom terminu (na planinarskoj akciji, u planinarskom domu…).

Kao član našeg Društva stičete pravo na mnoge pogodnosti:

  • popust za učešće na planinarskim akcijama u našoj organizaciji,
  • popust na noćenja u planinarskom domu “Kotlovača” na Kozari i drugim planinarskim domovima,
  • popust za ulaznice u Nacionalni park “Kozara” (godišnja ulaznica u Park za naše članove je 20 KM),
  • popust od 20% u Inter Sportu na svu planinarsku opremu,
  • popust na planinarsku opremu u Alp Outdoor shop-u u Banja Luci,
  • popust od 20% na obuću u prodavnici Alpina u Banja Luci,
  • popust od 15% u Juventa Sportu.

Prilikom kupovine u ovim prodavnicama morate pokazati člansku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i ličnu kartu.

Svi oni planinari koji su zaboravili da izvrše uplatu članarine za 2020. godinu još uvijek mogu to da učine.

Pridružite nam se da uživamo zajedno!

Ulaznice za Nacionalni park “Kozara”

Dragi naši!

Ulaznice za Nac. park su odštampane i možete ih preuzeti u kancelariji Društva, četvrtkom od 19 do 20h. 🏞️🏔️🧗⛷️

Takođe, možete ih preuzeti i u nekom drugom terminu u dogovoru sa sekretarom Društva (065/440-150).

Vaše Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor

Ulaznice u Nacionalni park “Kozara”

Mrakovica

Već nekoliko godina za redom, pa tako i ove, u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara” obezbjedili smo povlaštene godišnje ulaznice u Park za sve članove Planinarskog društva “Klekovača”.

Cijena godišnjih ulaznica je ostala ista kao i do sada i iznosi 20 KM. Pravo na ulaznice imaju svi članovi Društva.

Prijave za ulaznice možete izvršiti do 21. januara 2021. godine kod sekretara Društva pozivom na broj: 065/440-150 ili putem e-maila: info@pdklekovaca.org

O podjeli odštampanih ulaznica bićete blagovremeno obavješteni.


Novogodišnja čestitka

Via Dinarica – Na putu do vrha, svaki je korak uživanje

Projektom Via Dinarica smo uspjeli da obnovimo još jednu prostoriju našeg Planinarskog doma „Kotlovača“ na Kozari. Mi planinari volimo da kažemo da cilj naše aktivnosti nije dosegnuti vrh neke planine, već nas više zanima put koji vodi do toga. To bi bila parafraza čuvene izjave jednog od najboljih slovenačkih i svjetskih alpinista, Nejca Zaplotnika: Ko traži cilj ostaće prazan kada ga dosegne, ko nađe put, cilj će uvijek nositi u sebi.
Vodeći se time, projekat obnove i renoviranja još jedne sale u našem domu smo nazvali „Na putu do vrha, svaki je korak uživanje“. A naši vrhovi nisu samo oni planinski. U godini kada su nam zatvorene mnoge granice i onemogućen odlazak na planine koje smo planirali posjetiti, nismo samo besposleno sjedili. Aktivno smo radili na obnovi našeg doma i redovnoj brizi o njemu.
Pored postojećih sadržaja koje nudi naš planinarski dom, bogatiji smo za još jednu multifunkcionalnu salu. Namjena joj je prvenstveno edukativnog karaktera, za planinarske obuke, škole u prirodi za djecu i odrasle, seminare, prezentacije, ali višenamjenske fotelje se lako pretvore u ležajeve pa sala brzo postaje i spavaonica u slučaju potrebe.
Veliku zahvalnost za implementaciju projekta dugujemo Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora – PREDA i njihovom projektnom timu.
Projekt Via Dinarica implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).
Ovo je projekat Grada Prijedora u sklopu saradnje sa projektom Via Dinarica i finansiran je sredstvima Grada Prijedora i projekta Via Dinarica.
Uz želju da se epidemiološka situacija što prije popravi, nadamo se da će vrata našeg doma uskoro biti otvorena svim ljubiteljima prirode i da ćemo već na proljeće ugostiti neko od Via Dinarica predavanja/edukacija.

PD Klekovača, Prijedor

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Via ferrata BIJELI KAMEN – Sektor “Bršljan”

Kasna jesen nije baš uobičajeno vrijeme za radove na ovakvim stazama, ali to ne znači da je nemoguće.
Uz mnogo truda i volonterskog rada priveli smo kraju radove na još jednoj vertikalnoj dionici Via ferrate Bijeli Kamen na Kozari. NP Kozara je bogatiji za još jednu odličnu stazu, a mi smo bogatiji za jedno iskustvo. Kao i za žuljeve, utrnulost prstiju i podlaktica zbog rada sa vibracionim alatima, modrice od pojasa, prašinu u plućima i sl.
No, kada pogledamo rezultat uvjereni smo da je vrijedilo sve muke. Sektor „Bršljan“ sa svoje dvije staze će se odlično nadovezati na već postojeću Via ferratu.
Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da ovaj zahtjevan projekat bude priveden kraju. Hvala Popu, Milici, Nataši, Miri, Nemanji, Tanji, Marku i Džejni na pomoći kod nošenja teških ankera i nogostupa do stijene. Hvala Smaji i Sakibu na ustupljenom agregatu, bez kojeg bi sve išlo mnogo teže i sporije. Veliko hvala GSS Banja Luka, bez čije tehničke opreme ne bismo mogli ni početi radove. Hvala Igoru i Damiru koji su nam velikodušno poklonili dodatne ankere i nogostupe, jer smo pogrešno procijenili potreban broj. I naravno hvala Tanji za sve večere koje su nas čekale kada kasno naveče dođemo sa staze.
Ovi naši radovi su samo dio aktivnosti koji se provode u sklopu projekta „FEEL KOZARA“ koji provodi Agencija PREDA, a imaju za cilj da našu Kozaru u najboljem svijetlu približe što većem broju ljubitelja prirode. Naravno, očekujemo i da ljubitelji prirode paze i brinu o Kozari. Tokom naredne godine nas očekuje još mnogo odličnih stvari.
Projekat “FEEL KOZARA” sufinansira Evropska unija putem EU4Business projekta koji zajednički provode GIZ, UNDP i ILO, u okviru Programa za
lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini, koji
podržava SR Njemačka.

Vjerujemo da će većina zainteresovanih ovu stazu obići tek na proljeće, jer zimi nije lako a ni prepručljivo kretanje Via ferrata stazama. Kada god da odete, želimo vam dobar adrenalinski ugođaj. OBAVEZNO koristite odgovarajuću opremu i na stazu ne idite bez vodiča ako nemate prethodnog iskustva! Teža staza ima ocjenu C/D, što znači da je veoma zahtjevna za uspon. Detaljno pročitajte tablu na ulasku u stazu i držite se svih preporuka.
Za sve informacije o korištenju staze, iznajmljivanju opreme i sl. možete da nam se obratite.
Sretan i siguran uspon vam žele neimari Luka i Draško!

PD Klekovača, Prijedor

Tekst: Draško Zgodić
Foto: L. Ivanković, D.Zgodić, ELTA tv

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Prve sniježne (ne)prilike na Kozari

Naša Kozara je opet pretrpila velike štete od jučerašnjih padavina. Ledena kiša je uzrokovala brojne ledolome na šumskim…

Posted by Planinarsko društvo „Klekovača” Prijedor on Friday, December 4, 2020

Nova klupa – mjesto za odmor i uživanje

Zadnjih dana septembra okolina našeg planinarskog doma “Kotlovača” dobila je još jedno mjesto za odmor i uživanje.

Posredstvom gradske uprave dobili smo klupe sa stolom koje smo postavili odmah ispred izvora a ispod krošnji jasena. Svi planinari, izletnici i drugi ljubitelji prirode će ovdje moći da odmore, popiju čistu izvorsku vodu a da pri tome udišu čist planinski vazduh.

Gradu Prijedoru još jednom hvala!

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Doniran ogrjev

Fabrika za proizvodnju parketa “DI FAČO” doo iz Čelinca, PJ Prijedor, nam je donirala 4m³ pilanskog otpada koji ćemo koristiti za zagrijavanje prostorija u planinarskom domu “Kotlovača” na Kozari.

Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo donatoru na vrijednoj donaciji!

 

© 2021: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress