Vijesti

now browsing by category

Vijesti PD Klekovača

 

Vidovdanski uspon na Maglić

Maglić – fotografisano sa Prijevora

Planinarsko društvo “Klekovača” kao i svake godine učestvovaće na tradicionalnom Vidovdanskom usponu na najviši vrh RS i BiH, Maglić (2386 m) 28-29.06.2024. godine.

Program uspona:

I dan – petak

1. 10h – polazak iz Prijedora ispred sportske dvorane “Mladost”;

2. putovanje Prijedor – Banja Luka – Sarajevo – Foča uz usputna odmaranja;

3. 17h – dolazak na Tjentište, kratak odmor i nastavak puta prema Prijevoru;

4. 19h – dolazak na Prijevor (1668 m) – razvijanje kampa;

5. 20:30 – veče astronomije/posmatranje teleskopom u organizaciji Astronomskog društva “Sirijus” Prijedor;

6. 22h – povečerje.

II dan – subota

1. 6h – ustajanje, jutarnja higijena, doručak;

2. 7h – polazak I grupe prema Dernečištu;

3. 7:30 – početak uspona “Poštarevim smjerom” uz vođenje vodičke službe Planinarskog saveza Republike Srpske;

4. 7:30 – polazak II grupe prema vrhu;

5. 10:30 – izlazak II grupe na vrh;

6. 11:30 – izlazak I grupe na vrh Maglića (2386 m), odmor;

7. 12h – polazak sa vrha;

8. 15h – dolazak na Trnovačko jezero (1517 m), odmor, kupanje u jezeru;

9. 17h – polazak prema Prijevoru preko Suve jezerine (1350 m);

10. 18h – ručak na Prijevoru u organizaciji Planinarskog saveza Republike Srpske;

11. 19h – druženje uz razgovor sa Petrom Pećancem, prvim alpinistom iz RS na Mont Everestu i Isom Planićem, predsjednikom Planinarskog saveza Srbije;

12. 22h – povečerje;

III dan – nedjelja

1. 7h – ustajanje, jutarnja higijena, doručak, pakovanje opreme;

2. 8:30 – polazak prema Prijedoru, obilazak kanjona “Kazani” u blizini Trnova, obilazak Sarajeva i ručak;

3. 19h – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće na ovoj akciji: odlično zdravlje, psihička i fizička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), hlače, jakna, ranac 50-70l, šator, podmetač, vreća za spavanje, štapovi za hodanje, čeona lampa, krema za zaštitu od sunca, naočale, hrana za 3 dana, voda (može se natočiti na Prijevoru i na Trnovačkom jezeru), pribor za ličnu higijenu, komplet prve pomoći, sredstvo za zaštitu od komaraca, PASOŠ ili LIČNA KARTA zbog prelaska granice, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, zdravstvena knjižica.

Posebni uslovi: penjački šljem za one koji vrh penju direktno sa Prijevora, poznavanje osnovnih tehnika penjanja.

Ulazak na Trnovačko jezero je 1 € po osobi.

Cijena prevoza za članove PD „Klekovača“ iznosi 50KM (Društvo snosi dio troškova) što uključuje i ulazak u Nacionalni park “Sutjeska”.

Prijave izvršiti kod vodiča (Marko Sarić) na tel: 065/440-150 do četvrtka, 27.06.2024. godine. Obavezno je izvršiti uplatu četvrtkom od 19-20h u kancelariji PD „Klekovača“ u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat).

Prijavljeni planinari učestvuju na akciji na sopstvenu odgovornost!

Srdačan planinarski pozdrav!

Priznanje Klekovači

Skupština Planinarskog saveza Republike Srpske dodjelila je Planinarskom društvu “Klekovača” priznanje za najbrojnije planinarsko društvo u Republici Srpskoj u 2023. godini.

196 članova nije mali broj kao ni naših 7 decenija rada, saglasićete se.

Idemo dalje!

Vitorog

Da Vitoroga nije baba roga pokazala je grupa planinara iz PD “Klekovača” koja se priključila PD “Vitorog” iz Šipova na pohodu na ovu planinu. Na mjestu okupljanja kod hrama Presvete Bogorodice u Strojicama organizatori akcije dočekali su nas sa kafom, rakijom i poslužili su za doručak uštipke sa domaćim kajmakom što nam je izazvalo posebnu radost jer nemamo priliku često jesti takav vrhunski proizvod. A ovaj kraj je poznat po tomee.

Prevozom dolazimo do sela Šemanovaca odakle kreće uspon. Iako znamo da zadatak pred nama nije nimalo lak kolona kreće put Malog Vitoroga. Za neka 3,5h izlatimo na vrh na nekih 1746 m. Slikanje, kraći odmor, koji zalogajčić i idemo dalje prema Velikom Vitorogu. Na vrh izlazimo svi i “tek na vrhu vidiš svrhu” sve te patnje kroz koju prođeš da bi stigao tamo. Osvježavajući napici, pivo, rakija, kafa sve već tu i spremno čekaju a Vitorog nas časti svojom veličinom od 1907 m i veličanstvenim pogledom. Naravno, tu pravimo duži odmor, fotkanje i sve već kako to ide po redu kafa, rakija, pivo…. Neki su obišli i stare vojne objekte. Za one kojima je to bila naporna i iscrpljujuća tura domaćin je obezbijedio prevoz sa vrha. Znatan broj se vraća kamionom, što je bila posebna avantura kako smo poslije saznali, a oni malo jači kreću nogom do polazne tačke za šta je trebalo neka 3h jakog hoda.

Svi se ponovo okupljamo u parohjiskom domu gdje je poslužen ručak, uručene zahvalnice kao i knjige koje nam je poklonio sveštenik Radoslav Stanković. Umorni i zadovoljni što nas je vrijeme poslužilo opraštamo se od domaćina i ruku punih janjskog kajmaka krećemo kući. Do nekog sljedećeg viđenja.

Tekst i fotografije: Valentina Dešić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Dan Društva

Poštovani planinari i simpatizeri!

6. juna 1953. godine u Prijedoru je osnovano Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor. Grupa entuzijasta je započela jednu lijepu priču koja se, evo, nastavlja do dan danas.

  Sretan nam 71. rođendan sa željom za još uspješnijim radom i sigurnim usponima ali i još sigurnijim silascima!

  P.S. Zelena, trougaona zastava, sa fotografije je prva zastava Društva. Izvezla ju je Štefica Abramović, supruga Franje Abramovića jednog od osnivača Društva.

  Rođendan Klekovače na Klekovači

  Jedno od najčešćih pitanja koje nam upućuju planinari jeste zašto se Planinarsko društvo “Klekovača” iz Prijedora zove tako a ne po obližnjoj Kozari? Razlog tome je što je prije osnivanja našeg Društva u Banja Luci već postojalo Planinarsko društvo “Kozara” pa su se naši rodonačelnici odlučili da daju ime po najvišoj planini u Bosanskoj krajini – Klekovači.

  Klekovača je planina koju često i rado pohodimo. Prije nekoliko godina smo započeli sa praksom koja polako ali sigurno prerasta u tradiciju a to je da obilježavamo Dan našeg Društva akcijom “Rođendan Klekovače na Klekovači”. 71. rođendan smo proslavili nekoliko dana ranije u nedjelju, 2. juna 2024. godine.

  50 planinara našeg Društva je krenulo od serpentine prema Maloj Klekovači. Svaki stijenski oblik ove planine nas je po ko zna koji put ostavio zabezeknute i svaki put nam liči na nešto novo. Svima poznati slon je definitivno najfotografisaniji oblik a amfiteatar nezaobilazno mjesto posjete. Da ne bude samo puko hodanje malo se učilo o penjanju i načinu korištenja štapova u stijenama. 

  Kada smo pristupili Maloj Klekovači (1761 m) počastila nas je lijepim pogledom na okolinu: na sjevernoj strani sa horizontom se stapala naša Kozara, na istoku se pružala Manjača, Čemernica i Lisina, na jugu su bili Cincar i Šator koji su dirali oblake a na zapadu Dinara a iza nje vijenac Velebita. Bio je to savršen prizor i savršeno mjesto za “branč” pa je meni iz ranaca bio iznešen na zajedničku trpezu. 

  Manji dio ekipe je krenuo prema domu a drugi dio Prijedorskim smjerom pa grebenom prema Velikoj Klekovači. Staza grebenom prolazi zanimljivim područjima gdje se smjenjuju stijene, proplanci i naravno kleka a najljepši je svakako pogled na obe strane. 

  Vijugavom stazom preko stijena izašli smo na Veliku Klekovaču (1962 m). Obzirom da je to najviša tačka na ovoj planini, uslijedilo je planinarsko krštenje pa čak i za one koje imaju veću visinu ali su prvi put na Klekovači a rođendan je ipak u pitanju. U savršenom danu bez velike vrućine i uz lagani povjetarac ovo je bilo idealno mjesto za kratku pauzu poslije lagane grebenske ture.

  Do doma smo se spuštali kolskim putem što i nije bilo tako zanimljivo. A u domu je bilo puno zanimljivije. Naši drugari koji su ranije sišli sa Male Kleke su aranžirali mezu i ohladili piće koje je u čast rođendana za svoje članove pripremilo Društvo. Uz mezu, piće i čašicu razgovora uslijedilo je slavlje u prijatnoj atmosferi i druženju. Gdje bi rođendan prošao bez torte pa smo se na kraju zasladili sa njih tri.

  Slavlje je bilo pravo i čak smo u autobuse uspjeli ući tren pred početak kiše. Slavljenički sretno, zar ne? Neka su nam sretne prve 71 godine!

  Tekst: Marko Sarić;

  Fotografije: Valentina Dešić, Bojan Jojić, Luka Ivanković, Miroslav Joksimović, Danijel Kusonjić, Miloš Okanović, Draško Zgodić i Marko Sarić

  Generated by Facebook Photo Fetcher 2

  Vitorog

  Vitorog

  Planinarsko društvo “Vitorog” Šipovo nas je pozvalo da uzmemo učešće na uspon na Vitorog u nedjelju 9. juna 2024. godine. S toga, organizujemo za članove našeg Društva odlazak na ovaj uspon. Staza je srednje zahtjevna.

  PROGRAM:

  1. 5h – polazak autobusom ispred sportske dvorane “Mladost”;

  2. 7:30 – dolazak u Strojice kod crkve (posluženje kafa, čaj, uštipci s kajmakom);

  3. 8h – polazak na planinarsku stazu iz sela Šemanovci;

  4. 11h – izlazak na Mali Vitorog (1744 m), odmor;

  5. 12:30 – izlazak na Veliki Vitorog (1906 m), odmor, kafa od domaćina, razgledanje tunela vojnog kompleksa JNA;

  6. 13:30  – povratak prema selu Šemanovci;

  7. 16:30 h –  dolazak u Šemanovce;

  8. 17h – ručak za sve učesnike uspona u parohijskom domu u Strojicama;

  9. 18h -polazak prema Prijedoru;

  10. 20:30h – dolazak u Prijedor.

  Opšti uslovi za učešće na ovoj akciji: odlično zdravlje, psihička i fizička stabilnost, planinarske cipele, odjeća u skladu s meteo prilikama, rezervna presvlaka, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda, komplet prve pomoći, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. 

  Cijena prevoza je 30 KM.

  Prijave za učešće na akciji izvršiti na tel.: 065/845-238 (Valentina Dešić) do četvrtka, 6. juna. Uplate možete izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni koji izvrše uplatu obezbjeđuju mjesto u autobusu.

  Svi učesnici su obavezni da poštuju upute vodiča. Svi prijavljeni planinari učestvuju na usponu na sopstvenu odgovornost!

  Srdačan planinarski pozdrav!

  Kočićevim stazama

  “Otadžbina je njiva na kojoj se neprestano sije i žanje. Mi žanjemo što su sijali naši preci a sijemo da imaju šta žeti naši potomci.”
  Petar Kočić

  Ovim citatom mogla bi se završiti naša posjeta na planini Manjači i selu Stričići, rodnom mjestu našeg poznatog književnika i političara Petra Kočića ali da se vratimo na sami početak. Ekipa od preko 35 članova PD “Klekovača” rado je uzela učešće u akciji “Kočićevim stazama” koja je održana u nedjelju 26. maja 2024. godine. Već tradicionalno gostoprimljivi domaćini dočekali su nas sa toplim napitcima, kafom i rakijcom.

  Nakon pola sata okupljanja, krenuli smo za vodičem stazom dugom 13 km. Predviđanja za vremensku prognozu su bila nepovoljna a ubrzo su se i obistinila. Kiša je neumoljivo počela da pada i ispostaviće se na kraju da nas je pratila čitavom dužinom staze. Međutim, ni kiša a ni sumorni oblaci nisu uspjeli pokvariti raspoloženje planinara. Uz kišobrane i kabanice svi planinari su uspješno završili pohod do planinarskog doma.

  A ispred doma… veselje. Uz muziku uživo te neizostavno kolo planinari su otjerali sumorne oblake i kišu, i kući se vraćaju puni pozitivnih utisaka koji su još više produbljeni posjetom Kočićevom ognjištu.

  Tekst: Danijel Kusonjić;

  Fotografije: Valentina Dešić i Danijel Kusonjić

  Generated by Facebook Photo Fetcher 2

  Rođendan Klekovače na Klekovači

  Klekovača
  Klekovača

  6. juna 1953. godine osnovano je Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor a 71 godinu kasnije (u nedjelju, 02. juna 2024. godine) će biti obilježen Dan društva na planini Klekovači. S toga, organizujemo uspon na Klekovaču za naše članove.

  PROGRAM:

  6h – polazak ispred sportske dvorane “Mladost”;

  10h – dolazak do pl. doma na Klekovači i početak uspona;

  11:30 – izlazak na Malu Klekovaču (1761m);

  12h – povratak jedne grupe prema pl. domu i odlazak druge grupe na Veliku Klekovaču (1962 m);

  15h – druženje uz mezu i piće u pl. domu (poklon Društva svim učesnicima);

  17h – polazak prema Prijedoru;

  20h – dolazak u Prijedor.

  Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, psihička i fizička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), hlače, jakna, ranac, štapovi za hodanje, krema za zaštitu od sunca, naočale, hrana, voda, komplet prve pomoći, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

  Cijena prevoza je 20 KM.

  Prijave izvršiti na tel. 065/611-052 (Duško Vujičić) do četvrtka 30.05.2024. godine do kada je obavezno izvršiti uplatu. Uplate možete izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat), četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni koji izvrše uplatu obezbjeđuju mjesto u autobusu.

  Vodiči su Duško Vujičić i Marko Sarić.

  Prijavljeni učesnici pohoda učestvuju na vlastitu odgovornost. Svi učesnici su dužni da poštuju upute vodiča.

  Pridružite nam se! Planinarski pozdrav!

  Godišnja skupština

  U planinarskom domu „Kotlovača“ će simbolično na Dan društva u četvrtak, 6. juna 2024. godine biti održana Godišnja skupština Planinarskog društva „Klekovača“ sa početkom u 18 časova.

  Dnevni red skupštine:

  1. Izbor radnih tijela Skupštine;
  2. Izvještaj o radu za 2023. godinu;
  3. Finansijski izvještaj za 2023. godinu;
  4. Izvještaj Nadzornog odbora;
  5. Izvještaj Suda časti;
  6. Plan rada za 2024. godinu;
  7. Finansijski plan za 2024. godinu;
  8. Izbor lica za zastupanje;
  9. Nagrade i priznanja;
  10. Razno.

  Materijale za skupštinu možete dobiti u elektronskoj formi tako što ćete ih zatražiti putem e-maila info@pdklekovaca.org

  Pozivamo sve članove Društva, simpatizere i drage prijatelje planinare da svojim prisustvom uveličaju rad skupštine Planinarskog društva „Klekovača“ Prijedor.

  Dobrodošli!

  Fruška gora

  Pogled sa Fruške gore

  Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor u okviru planiranih aktivnosti organizuje za svoje članove odlazak na Frušku goru 7-9. juna 2024. godine.

  I dan – četvrtak/petak (07.06.)

  1. 00:00 – polazak ispred sportske dvorane “Mladost”;
  2. 01:00 – polazak iz Banja Luke;
  3. 8:00 – dolazak kod manastira Novo Hopovo, posjeta i obilazak manastira;
  4. 9:00 – nastavak puta do manastira Staro Hopovo, (doručak i ručak iz ranca), početak pješačenja;
  5. 12:00 – dolazak do spomenika Fruškogorskom NOP-u na Iriškom vijencu (rad našeg Sretena Stojanovića);
  6. 14:00 – nastavak pješačenja prema Stražilovu;
  7. 17:00 – dolazak do spomenika Branku Radičeviću i do planinarskog doma gdje ćemo biti smješteni u višekrevetnim sobama sa čistom posteljinom, večera, druženje, noćenje.

  Napomena: autobus ne može doći do doma, ali će stvari dok mi budemo hodali biti dopremljene do doma terenskim vozilom.

  Spomenik Branku Radičeviću na Stražilovu

  II dan – subota (08.06.)

  1. 8:00 – ustajanje, doručak i pripreme za laganu kratku šetnju do autobusa;
  2. 10:00 – obilazak Petrovaradinske tvrđave;
  3. 12:00 – obilazak Novog Sada šetnjom po centru grada uz vođenje i objašnjenja vodiča, pauza za samostalno razgledanje grada, ručak u sopstvenom aranžmanu;
  4. 15:00 – vožnja autobusom do Sremskih Karlovaca gdje će mo posjetiti znamenitosti tog drevnog baroknog gradića, kao i neku od čuvenih vinarija, uz degustaciju čuvenih Fruškogorskih vina;
  5. 19:00 – povratak do planinarskog doma, večera, druženje, noćenje.

  III dan – nedjelja (09.06.)

  1. 8:00 – ustajanje, doručak, pakovanje stvari, utovar stvari u terensko vozilo, lagana šetnja do autobusa i nastavak puta preko Sremske Kamenice do Beočina i Beočinskog manastira;
  2. 10:00 – pješačka tura do najvišeg vrha Fruške gore;
  3. 12:30 – izlazak na Crveni čot (539 m);
  4. 13:00 – nastavljak vožnje autobusom po glavnom grebenu Fruške, preko Pavlasovog čota, Brankovca, Zmajevca, do Vrdničke kule i Vrdnika, najpoznatije Fruškogorske banje;
  5. 13:30 – pauza za razgledanje i ručak u sopstvenoj režiji;
  6. 15:00 – polazak prema Prijedoru;
  7. 22:00 – dolazak u Prijedor.
  Vrdnička kula

  Cijena učešća na akciji je 170 KM što uključuje prevoz, smještaj i ishranu na bazi dva polupansiona (doručak, večera), degustaciju vina, organizaciju i vođenje.

  Opšti uslovi za učešće na akciji: dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost, kvalitetne planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), hlače, ranac, jakna, rezervna presvlaka, kapa i naočale za zaštitu od sunca, krema sa zaštitnim faktorom, štapovi za hodanje, voda, čeona lampa, važeći biometrijski pasoš sa maksimalno tri mjeseca do isteka roka važenja, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

  Prijave za učešće na akciji izvršiti na tel.: 065/845-238 (Valentina Dešić) do četvrtka, 30. maja. Uplate možete izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni koji izvrše uplatu obezbjeđuju mjesto u autobusu.

  Svi učesnici su obavezni da poštuju upute vodiča. Svi prijavljeni planinari učestvuju na usponu na sopstvenu odgovornost!

  Izmjene plana su moguće u zavisnosti od meteoroloških prilika, uslova na terenu i saobraćaju o čemu odlučuju vodiči.

  Vodiči na usponu će biti Valentina Dešić i Dušan Savanović.

  Pridružite nam se!

  © 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress