Vijesti

now browsing by category

Vijesti PD Klekovača

 

Via Dinarica – Oprema za održavanje planinarskih staza

ViaDinarica Oprema

Naše društvo je bogatije za opremu koja će nam značajno olakšati posao održavanja planinarskih staza i okoline planinarskog doma.
Grad Prijedor je od 2019. godine uključen u Projekat ViaDinarica, koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).
Zahvaljujući ovom projektu je dana 18.01.2021. godine, u prostorijama Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, Planinarskom društvu „Klekovača“ uručena oprema za održavanje planinarskih staza. Inicijativa uručenja opreme Planinarskom društvu Klekovača predstavlja jednu od završnih aktivnosti druge faze projekta ViaDinarica koji se provodi u saradnji sa Gradom Prijedorom. Pomenutu opremu čine motorne pile, trimeri, teleskopske makaze, motori i svrdla za bušenje zemlje, bušilice i dr. oprema ukupne vrijednosti oko 5.000 KM.
Projektom su do sada su finansirane incijative uređenja Info centra u Nacionalnom parku Kozara, Projekat uređenja sale u Planinarskom domu Kotlovača, Uređenje penjališta Zečiji kamen, Projekat sadnje 1000 stabala u NP Kozara, a u toku je i projekat opremanja prodajnog mjesta u NP Kozara.
Svim pomenutim donatorima, kao i projektnom timu Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD se iskreno zahvaljujemo.

PD Klekovača

Zimska banjalučka transverzala

Planinarsko društvo „Kozara“ iz Banjaluke nas je pozvalo da učestvujemo na tradicionalnoj manifestaciji „Zimska banjalučka transverzala“ koja će se održati u nedjelju 23.1.2022. godine. Planiran je prolazak preko Trešnjika, Šehitluka i kanjonom Suturlije do zbornog mjesta pored planinarskog doma „Šibovi“. Staza je duga 17km.

Program pohoda:

 1. 7:30 – polazak autobusom ispred sportske dvorane “Mladost” u Prijedoru;
 2. 8:30-9:00 – dolazak u Banja Luku i okupljanje svih učesnika pohoda na parkingu ispred fabrike obuće „Bosna“;
 3. 9h – polazak na Trešnjik;
 4. 10h – dolazak na Trešnjik i kratka pauza;
 5. 10:45 – dolazak do spomenika na Šehitlucima, spuštanje do Srpskih Toplica, prolazak kanjonom Suturlije;
 6. 13-14h – dolazak do planinarskog doma „Šibovi“;
 7. 14-16h – druženje uz topple napitke;
 8. 16h – polazak autobusom sa parkinga ispred Novog groblja prema Prijedoru;
 9. 17h – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, ranac, štapovi za hodanje, hrana, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 10KM.

Prijave za učešće na akciji izvršiti na tel. 065/611-052 (Duško Vujičić) do četvrtka, 20.1.2022. godine do kada je obavezno izvršiti uplatu. Uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni koji izvrše uplatu obezbjeđuju mjesto u autobusu.

Vodič je Duško Vujičić.

Prijavljeni učesnici stazu obilaze na sopstvenu odgovornost!

Srdačan planinarski pozdrav!

Ulaznice u Nacionalni park “Kozara”

Već nekoliko godina za redom, pa tako i ove, u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara” obezbjedili smo povlaštene godišnje ulaznice u Park za sve članove Planinarskog društva “Klekovača”.

Cijena godišnjih ulaznica je ostala ista kao i do sada te iznosi 20 KM. Pravo na ulaznice imaju svi članovi Društva sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Prijave za ulaznice možete izvršiti do 24. januara 2022. godine kod sekretara Društva pozivom na broj: 065/440-150 ili putem e-maila: info@pdklekovaca.org

O podjeli odštampanih ulaznica bićete blagovremeno obavješteni.


Zimska tura po snijegu – Oštrelj

Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor u okviru planiranih aktivnosti organizuje u nedjelju, 16. januara 2022. godine, uspon na Oštrelj.

Vrh Oštrelj

Program uspona:

1. 7h – polazak ispred sportske dvorane “Mladost” i vožnja na relaciji Prijedor – Sanski Most – Bos. Petrovac – prevoj Oštrelj;

2. 9h – dolazak na prevoj Oštrelj (1030 m) i polazak na uspon;

3. 11h – izlazak na vrh Oštrelj (1388 m), odmor onoliko dugo koliko nam vremenske prilike/neprilike budu dozvoljavale;

4. 12h – polazak sa vrha;

5. 14h – dolazak na prevoj, odmor u restoranu “Kod Kove”;

6. 15:30 – polazak prema Prijedoru;

7. 17:30 – dolazak u Prijedor.

Tura je lagana i izvodi se u zimskim uslovima. Moguće su veće količine snijega na stazi što iziskuje oprez, dobru kondiciju i odgovarajuću opremu.

Na prevoju Oštrelj se za vrijeme Austro-ugarske vladavine razvilo istoimeno mjestašce koje je imalo značajnu ulogu u okolini. Poslije I svjestskog rata tu je bilo sjedište ŠIPAD-ove željeznice i čvorište uskotračne pruge Prijedor – Srnetica – Drvar – Knin i mreže šumskih pruga. U njemu je bilo 360 stanovnika i veliki broj onih koji su preko dana dolazili tu raditi. U Oštrelju je bila osnovna škola a jedno vrijeme i ženska domaćinska škola, zatim žandarmerijska stanica, privatna trgovina, kantina, dvije kafane i radnička nabavljačko – potrošačka zadruga.

Za vrijeme II svjetskog rata, tačnije 1942. godine Josip Broz Tito dolazi na Oštrelj i smješta se sa štabom u voznu kompoziciju odakle komanduje operacijama. Taj voz se i danas nalazi na ovom mjestu i spomenik je kulture.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske duboke cipele, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca i vjetra, ranac, štapovi za hodanje, gamašne, hrana, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 20 KM.

Prijave izvršiti kod vodiča Duška Vujičića pozivom na tel: 065/611-052 do četvrtka 13. janura. Uplate izvršiti u kancelariji Društva (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom od 19 do 20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati upute vodiča!

Vodiči su Duško Vujičić i Marko Sarić.

Pridružite nam se!

Jedan od detalja sa uspona

Dan Republike Srpske – svečani defile

U Banja Luci je u nedjelju, 9. januara 2022. godine upriličen svečani defile pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih ustanova i organizacija povodom Dana Republike Srpske. Jedan od ešalona u defileu bio je ešalon Planinarskog saveza Republike Srpske kojeg je činilo 38 planinara iz nekoliko planinarskih društava/klubova. Ovo je do sada najmasovnije učešće planinara.

Među njima, učešće je uzelo 9 članova Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor. Ešalon je predvodio naš Ljubiša Aramanda, predsjednik Planinarskog saveza.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Nova godina započeta na Osječenici

Grupa od 15 planinara Klekovače u društvu još 5 drugara planinara iz Kozarske Dubice učestvovala je na Novogodišnjem usponu na Osječenicu koji se već tradicionalno odvija po 12. put u organizaciji KES “Crni vrh” Bosanski Petrovac. Polazak iz Prijedora utonulog u maglu protekao je u obećavajućem raspoloženju. Znali su drugari da ih očekuje dan za pamćenje.

Skup svih učesnika pohoda, njih oko 300,  bio je kod tržnog centra Bingo u Bosanskom Petrovcu. Tu su planinari srdačno pozdravljeni od organizatora pohoda i upućeni na pravac kretanja. Ove godine izabran je pravac od Oštrelja.

U toku voznje do polazne tačke plavetnilo neba i prve sunčeve zrake obećavali su lijepo vrijeme. Šta jos poželjeti? Na polaznoj tački kratka priprema i po neka fotografija prije samog starta. Pješačenje putem dugim oko 7km do “nadstrešnice” bilo je nesto otežano blatom i ledom, ali je uspješno savladano. Kratak odmor kod nadstrešnice pred početak uspona kroz šumu. Staza, u početku blatnjava a zatim pokrivena vlažnim snijegom, zahtijevala je malo više pažnje i energije, ali je izlazak na plato ispod samog grebena sve to nadoknadio. Taj doživljaj i veličanstven pogled brišu svaki umor i daju dodatnu energiju za dalji uspon. Planinari pristižu u grupama, jedni dolaze, jedni se penju uz greben, neki se već polagano i vraćaju. Prelijep prizor. Ogromna energija. Suncem okupan greben Osječenice prosto mami. Pogled na najljepše planine regiona, među kojima dominira ko drugi, nego – Klekovača. Nakon kratkog fotografisanja nastavlja se kretanje do samog grebena i konačni uspon. Planinari biraju pravce: do vrha sajlom, dijelom preko sajle a dijelom zaobilazno stijenama ili sa druge strane grebena – kroz kleku. Takođe se pri usponu nađe vremena da se uživa u pogledu i napravi koja fotografija za pamćenje. Pri samom vrhu, osim sa stijenama, bilo je potrebno boriti se i sa izuzetno jakim naletima vjetra. Izlazak na 1796 m visok vrh ispunjava dušu najljepšim osjećanjima. Po neki zalogaj, po neka rakijica, slike za uspomenu, onoliko koliko je to jak vjetar dozvolio.

Silazak sa grebena i dalje kroz šumu bio je praćen po kojim padom na klizavoj stazi, srećom bez povreda. I to je bio dio sveukupnog doživljaja. Nakon silaska na put, još jedan pogled unazad – Osječenica nas posmatra sa visine, kao da kaže: vidimo se opet.

Do prevoza stižemo već prilično umorni. Ali, u Petrovcu nas čekaju domaćini sa okrepljenjem: pasulj, čaj, kafa. Hvala dobrim domaćinima! Tu se ovaj prelijep dan završava. Vrijeme je da svi polako krenu na svoju stranu, do sljedećeg pohoda, nadamo se što prije.

Planinarski pozdrav!

Tekst: Mirjana Stegić

Fotografije: Mira Dolić, Radoslav Novaković, Dušan Savanović, Mirjana Stegić, Valentina Dešić i Miloš Okanović

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Novogodišnja čestitka

Članarina za 2022. godinu

Članski materijal za 2022. godinu je stigao.

Godišnja članarina u Društvu iznosi 25 KM za punoljetne i 10 KM za maloljetne članove. Prilikom prvog učlanjenja plaćate karticu 5 KM koja važi pet godina i po isteku tog perioda kupuje se nova.

Članarinu možete uplatiti svakog četvrtka u vremenu od 19 do 20 časova u našoj kancelariji koja se nalazi u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 u Prijedoru (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) ili po dogovoru sa sekretarom Društva (065/440-150) u nekom drugom terminu (na planinarskoj akciji, u planinarskom domu…).

Kao član našeg Društva stičete pravo na mnoge pogodnosti:

 • popust za učešće na planinarskim akcijama u našoj organizaciji,
 • popust na noćenja u planinarskom domu “Kotlovača” na Kozari i drugim planinarskim domovima,
 • popust za ulaznice u Nacionalni park “Kozara” (godišnja ulaznica u Park za naše članove je 20 KM),
 • popust od 20% u Inter Sportu na svu planinarsku opremu,
 • popust na planinarsku opremu u Alp Outdoor shop-u u Banja Luci,
 • popust od 20% na obuću u prodavnicama Alpina,
 • popust od 15% u Juventa Sportu,
 • popust od 5% na “KS SHOES” obuću,
 • popust od 20% u GMS outdoor shop (prodavnice u Vitezu i Sarajevu) na svu planinarsku opremu,
 • cjelogodišnje osiguranje kod osiguravajuće kuće u slučaju nezgode.

Prilikom kupovine u ovim prodavnicama morate pokazati člansku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i ličnu kartu.

Svi oni planinari koji su zaboravili da izvrše uplatu članarine za 2021. godinu još uvijek mogu to da učine.

Pridružite nam se da uživamo zajedno!

Motajica 2021

Kako je i prognozirano, jutarnja kiša je najavila kakav dan očekuje planinare „Klekovače“  koji su krenuli iz Prijedora na učešće u tradicionalnom usponu na Motajicu. Ali,već u autobusu se vidjelo da je grupa riješena da provede dan u dobrom raspoloženju jer lijep dan nije ni očekivala. Odmah od jutra su počeli vicevi i živahna i ugodna atmosfera.

Usputno smo se komletirali u Kozarcu, Omarskoj i Banjaluci i u planiranom roku stigosmo nadomak planinarskog doma, gdje je autobus ostao parkiran a mi produžili pješice. Ispred planinarskog doma „Motajica“ Srbac u Nikolića potoku su nas dočekali ljubazni domaćini uz tople napitke (čaj, kuvano vino), poslasice i poneku ljutu. Tu smo proćaskali sa domaćinima i pristiglim gostima iz drugih planinarskih društava a zatim spontano po grupama počeli pohod.

S obzirom da je staza dobro markirana i nije zahtjevna nije bilo diktiranog tempa, te je kolona u slobodnom stilu napredovala formirajući grupice jer je i vidljivost bila smanjena zbog magle. Nakon dvočasovnog pješačenja stazom prekrivenom lišćem sa ogoljenih stabala bukove šume, stigosmo na najviši vrh Motajice – Gradinu (652 metra n/v) gdje su nas dočekali domaćini uz piće i mezu pored kazana u kojima se krčkala mrsna i posna hrana.

Gradina ne nudi neki veličanstven pogled na koji su navikli planinari osvajajući vrhove, ali ta visoravan je tog dana gostima ponudila izuzetan osjećaj  topline, ispunjenosti i zadovoljstva, koji je upotpunjen brujanjem moćnih terenskih četvorotočkaša koji su pristizali na svoj cilj a ozarena lica njihovih vlasnika nisu mogla da sakriju adrenalin koji ih je ispunjavao dok su gostima nudili piće. Družeći se sa raspoloženim domaćinima uz toplinu zapaljenih vatri zaboravili smo na kišu koja je neprestalno rominjala. Napravili smo zajedničke fotografije sa zastavama društava iz Banjaluke, Manjače, Kozarske Dubice i krenusmo nazad prema planinarskom domu. Staza je bila malo klizavija zbog utabanosti lišća u blato ali smo u predviđenom roku stigli u dom kod naših ljubaznih domaćina koji su nas poslužili toplim jelom (posni i mrsni pasulj), salatom, raznim pićem i poslasticama.

Nakon obilnog ručka u šatoru, privukao nas je zvuk harmonike iz brvnare planinarskog doma, gdje smo uz pucketanje vatre iz kamina uživali u izvođenju hitova evergrin muzike raspjevane grupe i neumornog harmonikaša. Dok je atmosfera dostizala svoj vrhunac, morali smo se rastajati sa svojim domaćinima koji su zaista u svakom trenutku bili na usluzi i zaslužili su čistu „desetku“.

U autobusu je nastavljena pjesma i harmonika, te nas je vozač usljed napravljene atmosfere ili sa namjerom „častio“ dodatnom jednosatnom vožnjom obilaznim putem preko Nove Topole. Vožnja je završena uz pošalicu: da li smo prošli Laktaše, iako je autobus ulazio u Projedor. Tako smo završili jedno cijelodnevno druženje ispunjeno humorom, pjesmom, zabavom i fantastičnim raspoloženjem kao odličnu uvertiru predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima. Drugarski pozdrav do druženja u Novoj 2022. godini.

Tekst: Milan Milosavac – Učo

Fotografije: Duško Vujičić, Milan Mrđa, Jelena i Radoslav Novaković

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Novogodišnji uspon na Osječenicu

Osječenica
Osječenica

Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor u okviru planiranih aktivnosti organizuje u nedjelju, 2. januara 2022. godine odlazak na 12. tradicionalni novogodišnji uspon na planinu Osječenica u organizaciji KES “Crni vrh” iz Bosanskog Petrovca.

Program uspona:

1. 6:15 – polazak sa Jereze (ugao Svetosavske i ulice Nikole Pašića) i vožnja na relaciji Prijedor – Sanski Most – Bos. Petrovac;

2. 8h – okupljane svih učesnika uspona ispred tržnog centra “Bingo” u Bos. Petrovcu;

3. 8:30 – polazak svih učesnika uspona prema Osječenici;

4. 9h – početak uspona sa Dragujevačke ceste stazom: Dragujevačka cesta – nadstrešnica – via Serpetine – vrh Osječenice;

5. 13h – izlazak na vrh Velika Osječenica (1796 m), odmor onoliko dugo koliko nam vremenske prilike/neprilike budu dozvoljavale;

6. 13:30 – polazak sa vrha prema autobusu;

7. 17h – zajednički ručak svih učesnika uspona i dodjela zahvalnica planinarskim društvima;

8. 18h – polazak prema Prijedoru;

9. dolazak u Prijedor oko 20:30.

Tura je teška i izvodi se u zimskim uslovima, te iznad livade postaje nešto zahtjevnija (smjer “sajla” gdje se hoda preko stijena te su na momente potrebne ruke za penjanje i na stjeni može biti leda) ali je u smjeru postavljena sajla da bi se taj detalj lakše popeo. Zbog toga je nužan oprez kako bi se nezgode svele na minimum. Zbog mogućeg snijega na putu iznad sela Kolunić postoji mogućnost da ćemo pješačiti veći dio puta do mjesta sa kojeg krećemo na uspon. Dužina staze je oko 11km.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske duboke cipele, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca i vjetra, ranac, štapovi za hodanje, prusikov konopac, gamašne, hrana, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 20 KM.

Prijave izvršiti kod vodiča Sarić Marka pozivom na tel: 065/440-150 do četvrtka 30. decembra. Uplate izvršiti u kancelariji Društva (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom od 19 do 20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati upute vodiča!

Vodič je Sarić Marko.

Pridružite nam se!

© 2022: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress
CLOSE
CLOSE