November, 2015

now browsing by month

 

Uspon na Prenj

Grupa planinara iz PD “Klekovača” Prijedor, PSD “Patrija” Gradiška i PD “Kozara” Banja Luka su zajedno sa prijateljima planinarima iz Jajca i Mostara, ovaj sunčani novembarski vikend (14-15.) iskoristili za posjetu i upoznavanje najljepšeg dijela hercegovackog planinskog masiva, planine Prenj.

Uz naše vodiče Draška Zgodića i Igora Miloševa, kao i načeg domaćina Benjamina iz PD “Prenj” iz Mostara, bezbjedno smo prešli planirane staze prema najvišem vrhu Prenja, Zelenoj glavi i njemu susjednom Otišu. Sunčan dan i odlična vidljivost neobična za ovo doba godine, učinili su da potpuno uživamo u vidicima i pogledu na okolne vrhove i daleke planinske masive, sve do Biokova.

Krenuli smo u zoru ka vrhovima koji su se rumenili na obzorju a vraćali u sumrak sa nevjerovatnim prizorom vatrenog zalaska sunca. To mi je evociralo sjećanje na stih pjesme Vladimira Nazora:

“…I Prenj stoji

– sav je od jednog komada,

 krvav je, kad sunce

u maglu zapada,

 u jesenje dane

 kao žuč se žuti,

 grozan kad prozbori,

 strašan kad šuti…”

I sad razumijem zašto ga smatraju planinom divova. Tu je nanizanih 11 vrhova preko 2000 mnv, koji gledani sa drugih udaljenih planinskih vrhova daju čipkast i samo Prenju svojstven izgled.

Inspiracija i divljenje !

 Danka Babić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Kurs vodiča na Kotlovači

Planinarski savez Republike Srpske je organizovao obuku za vodiče III kategorije. Obuka je organizovana uz pomoć instruktora iz Planinarskog saveza Srbije i logističku pomoć Planinarskog društva „Klekovača“ Prijedor.

Ova zanimljiva aktivnost se odvijala u periodu od 30. oktobra do 8. novembra 2015. godine u planinarskom domu „Kotlovača“ na Kozari. Instruktorski tim su činili: Slobodan Gočmanac – Cole kao čef kursa i instruktori Duško Blažić, Goran Burić i Dalibor Dizdar. Obuci je pristupilo jedanaest planinara iz osam planinarskih društava našeg Saveza. Kandidati na obuci su imali priliku da sistematišu svoja prethodna znanja i vještine i da steknu nove. Izučavali su оprеmu, pоznаvаnjе plаninа, vоdičku djеlаtnоst, pоdučаvаnjе – mеtоdičkо prеnоšеnjе znаnjа, аnаtоmiјu i fiziоlоgiјu, оriјеntаciјu i nаvigаciјu, mеtеоrоlоgiјu, bеzbjеdnоst i spаsаvаnjе u plаnini, prvu pоmоć i prаvnа pitаnjа. Nastava se izvodila kroz teoretska predavanja u planinarskom domu i praktičnu nastavu u okolini pl. doma (Zečiji kamen, Bešića poljana) koji ima idealne uslove za ovakav vid obuke.

Izvedena je vježba spašavanja povrijeđenog planinara na lokalitetu Rušidove strane. Zadatak je bio da se unesrećeni pronađe, da mu se pruži prva pomoć te da se bezbjedno transportuje do planinarskog doma. Zadatak je uspješno obavljen a spasioci su dobili pohvalu i od direktora prijedorske bolnice koji je uzgred traumatolog-ortoped. Takođe, kandidati su izveli i jedan marš od pl. doma „Kotlovača“ do pl. doma „Previja“. Prilikom tog marševanja neposredno je izvođena obuka iz vođenja planinarskih tura a u noćnim satima planinari su morali da zanoće u improvizovanom smještaju – bivaku kojeg su morali sami da sagrade.

U subotu, 7. novembra izvršeno je praktično, pismeno i usmeno testiranje. Svi kandidati su uspješno položili testove i stekli zvanje „Vodič izleta i pohoda III kategorije“. Na svečanosti koja je bila upriličena naveče u pl. domu „Kotlovača“ uručene su diplome novim vodičima i nagrade prvorangiranima. Za najboljeg polaznika obuke proglašen je Draško Zgodić (PD „Klekovača“ Prijedor) koji je za poklon dobio cepin sa posvetom. Ova obuka će ostati zapamćena i po tome što su po prvi put promovisane i dvije žene vodiči: Babić Danka (PD „Klekovača“ Prijedor) i Savić-Škrebić Draženka (PK „Adrenalin“ Teslić).

Novi vodiči su već tada dogovorili zajedničke planinarske ture i druženja.

Mi im želimo da imaju dosta uspješnih tura sa sigurnim korakom i novim drugarstvima!

Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Uspon na Vranicu

Po dobroj staroj  tradiciji planinari našeg Društva 7. novembra, u ranim jutarnjim satima, krenuli su prema još jednoj od naših planiskih ljepotica, Vranici.

Vranica je najpoznatnija rudna planina u BiH, smještena između Gornjeg Vakufa i Fojnice sa najvišim vrhom Nadkrstac (2012 mnv).  Nalazi se na razvođu rijeka Bosne i Vrbasa. Dosta je pitoma, puna pašnjaka i površinskih voda. Na njoj se mogu naći endemske biljke: vraničko zvonce, bosanska zvončika i vranička vrkuta.

Nakon višečasovne vožnje sa kraćim pauzama,  uz obilazak kraljevskog grada Jajca,  stigli smo do planinarskog doma Rosinj koji se nalazi na 1700 mnv. Obzirom da nam je vrijeme išlo na ruku, po vec utvrđenom planu krenuli smo ka vrhu Rosinj (2059 mnv). Uz laganu popodnevnu šetnju kroz predivne pejzaže, dočekali smo zalazak Sunca na vrhu nakon čega smo se sigurno spustili do doma. Uz gitaru, pjesmu, odlične domaćine i drugare planinare veče je bilo više nego odlično.

U nedjelju ujutru, negdje oko 8h,  krenuli smo  prema našem sljedećem cilju, Nadkrstac. Jak vjetar nas je pratio sve do vrha, ali nas to nije spriječilo da svi uspješno odradimo ono što smo željeli.  Nastavili smo u pravcu Prokoškog jezera, ali se niko nije odlučio za spuštanje tako da smo samo uživali u pogledu sa visine prema njemu koji je bio očaravajući kao i sve drugo. Uz divljenje prema ljepotama koje nas okružuju vrijeme je bilo za povratak u dom i povratak kući.

Tanja Timarac

[srizonfbalbum id=9]

 

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress