Uspon na Prenj

Grupa planinara iz PD “Klekovača” Prijedor, PSD “Patrija” Gradiška i PD “Kozara” Banja Luka su zajedno sa prijateljima planinarima iz Jajca i Mostara, ovaj sunčani novembarski vikend (14-15.) iskoristili za posjetu i upoznavanje najljepšeg dijela hercegovackog planinskog masiva, planine Prenj.

Uz naše vodiče Draška Zgodića i Igora Miloševa, kao i načeg domaćina Benjamina iz PD “Prenj” iz Mostara, bezbjedno smo prešli planirane staze prema najvišem vrhu Prenja, Zelenoj glavi i njemu susjednom Otišu. Sunčan dan i odlična vidljivost neobična za ovo doba godine, učinili su da potpuno uživamo u vidicima i pogledu na okolne vrhove i daleke planinske masive, sve do Biokova.

Krenuli smo u zoru ka vrhovima koji su se rumenili na obzorju a vraćali u sumrak sa nevjerovatnim prizorom vatrenog zalaska sunca. To mi je evociralo sjećanje na stih pjesme Vladimira Nazora:

“…I Prenj stoji

– sav je od jednog komada,

 krvav je, kad sunce

u maglu zapada,

 u jesenje dane

 kao žuč se žuti,

 grozan kad prozbori,

 strašan kad šuti…”

I sad razumijem zašto ga smatraju planinom divova. Tu je nanizanih 11 vrhova preko 2000 mnv, koji gledani sa drugih udaljenih planinskih vrhova daju čipkast i samo Prenju svojstven izgled.

Inspiracija i divljenje !

 Danka Babić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2022: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress