January, 2022

now browsing by month

 

Via Dinarica – Oprema za održavanje planinarskih staza

ViaDinarica Oprema

Naše društvo je bogatije za opremu koja će nam značajno olakšati posao održavanja planinarskih staza i okoline planinarskog doma.
Grad Prijedor je od 2019. godine uključen u Projekat ViaDinarica, koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).
Zahvaljujući ovom projektu je dana 18.01.2021. godine, u prostorijama Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, Planinarskom društvu „Klekovača“ uručena oprema za održavanje planinarskih staza. Inicijativa uručenja opreme Planinarskom društvu Klekovača predstavlja jednu od završnih aktivnosti druge faze projekta ViaDinarica koji se provodi u saradnji sa Gradom Prijedorom. Pomenutu opremu čine motorne pile, trimeri, teleskopske makaze, motori i svrdla za bušenje zemlje, bušilice i dr. oprema ukupne vrijednosti oko 5.000 KM.
Projektom su do sada su finansirane incijative uređenja Info centra u Nacionalnom parku Kozara, Projekat uređenja sale u Planinarskom domu Kotlovača, Uređenje penjališta Zečiji kamen, Projekat sadnje 1000 stabala u NP Kozara, a u toku je i projekat opremanja prodajnog mjesta u NP Kozara.
Svim pomenutim donatorima, kao i projektnom timu Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD se iskreno zahvaljujemo.

PD Klekovača

Dan Republike Srpske – svečani defile

U Banja Luci je u nedjelju, 9. januara 2022. godine upriličen svečani defile pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih ustanova i organizacija povodom Dana Republike Srpske. Jedan od ešalona u defileu bio je ešalon Planinarskog saveza Republike Srpske kojeg je činilo 38 planinara iz nekoliko planinarskih društava/klubova. Ovo je do sada najmasovnije učešće planinara.

Među njima, učešće je uzelo 9 članova Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor. Ešalon je predvodio naš Ljubiša Aramanda, predsjednik Planinarskog saveza.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Nova godina započeta na Osječenici

Grupa od 15 planinara Klekovače u društvu još 5 drugara planinara iz Kozarske Dubice učestvovala je na Novogodišnjem usponu na Osječenicu koji se već tradicionalno odvija po 12. put u organizaciji KES “Crni vrh” Bosanski Petrovac. Polazak iz Prijedora utonulog u maglu protekao je u obećavajućem raspoloženju. Znali su drugari da ih očekuje dan za pamćenje.

Skup svih učesnika pohoda, njih oko 300,  bio je kod tržnog centra Bingo u Bosanskom Petrovcu. Tu su planinari srdačno pozdravljeni od organizatora pohoda i upućeni na pravac kretanja. Ove godine izabran je pravac od Oštrelja.

U toku voznje do polazne tačke plavetnilo neba i prve sunčeve zrake obećavali su lijepo vrijeme. Šta jos poželjeti? Na polaznoj tački kratka priprema i po neka fotografija prije samog starta. Pješačenje putem dugim oko 7km do “nadstrešnice” bilo je nesto otežano blatom i ledom, ali je uspješno savladano. Kratak odmor kod nadstrešnice pred početak uspona kroz šumu. Staza, u početku blatnjava a zatim pokrivena vlažnim snijegom, zahtijevala je malo više pažnje i energije, ali je izlazak na plato ispod samog grebena sve to nadoknadio. Taj doživljaj i veličanstven pogled brišu svaki umor i daju dodatnu energiju za dalji uspon. Planinari pristižu u grupama, jedni dolaze, jedni se penju uz greben, neki se već polagano i vraćaju. Prelijep prizor. Ogromna energija. Suncem okupan greben Osječenice prosto mami. Pogled na najljepše planine regiona, među kojima dominira ko drugi, nego – Klekovača. Nakon kratkog fotografisanja nastavlja se kretanje do samog grebena i konačni uspon. Planinari biraju pravce: do vrha sajlom, dijelom preko sajle a dijelom zaobilazno stijenama ili sa druge strane grebena – kroz kleku. Takođe se pri usponu nađe vremena da se uživa u pogledu i napravi koja fotografija za pamćenje. Pri samom vrhu, osim sa stijenama, bilo je potrebno boriti se i sa izuzetno jakim naletima vjetra. Izlazak na 1796 m visok vrh ispunjava dušu najljepšim osjećanjima. Po neki zalogaj, po neka rakijica, slike za uspomenu, onoliko koliko je to jak vjetar dozvolio.

Silazak sa grebena i dalje kroz šumu bio je praćen po kojim padom na klizavoj stazi, srećom bez povreda. I to je bio dio sveukupnog doživljaja. Nakon silaska na put, još jedan pogled unazad – Osječenica nas posmatra sa visine, kao da kaže: vidimo se opet.

Do prevoza stižemo već prilično umorni. Ali, u Petrovcu nas čekaju domaćini sa okrepljenjem: pasulj, čaj, kafa. Hvala dobrim domaćinima! Tu se ovaj prelijep dan završava. Vrijeme je da svi polako krenu na svoju stranu, do sljedećeg pohoda, nadamo se što prije.

Planinarski pozdrav!

Tekst: Mirjana Stegić

Fotografije: Mira Dolić, Radoslav Novaković, Dušan Savanović, Mirjana Stegić, Valentina Dešić i Miloš Okanović

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress