January, 2022

now browsing by month

 

Ulaznice za Nacionalni park “Kozara”

Dragi naši!

Ulaznice za Nac. park su odštampane i možete ih preuzeti u kancelariji Društva, četvrtkom od 19 do 20h. 🏞️🏔️🧗⛷️

Takođe, možete ih preuzeti i u nekom drugom terminu u dogovoru sa sekretarom Društva (065/440-150).

Vaše Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor

Via Dinarica – Oprema za održavanje planinarskih staza

ViaDinarica Oprema

Naše društvo je bogatije za opremu koja će nam značajno olakšati posao održavanja planinarskih staza i okoline planinarskog doma.
Grad Prijedor je od 2019. godine uključen u Projekat ViaDinarica, koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).
Zahvaljujući ovom projektu je dana 18.01.2021. godine, u prostorijama Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, Planinarskom društvu „Klekovača“ uručena oprema za održavanje planinarskih staza. Inicijativa uručenja opreme Planinarskom društvu Klekovača predstavlja jednu od završnih aktivnosti druge faze projekta ViaDinarica koji se provodi u saradnji sa Gradom Prijedorom. Pomenutu opremu čine motorne pile, trimeri, teleskopske makaze, motori i svrdla za bušenje zemlje, bušilice i dr. oprema ukupne vrijednosti oko 5.000 KM.
Projektom su do sada su finansirane incijative uređenja Info centra u Nacionalnom parku Kozara, Projekat uređenja sale u Planinarskom domu Kotlovača, Uređenje penjališta Zečiji kamen, Projekat sadnje 1000 stabala u NP Kozara, a u toku je i projekat opremanja prodajnog mjesta u NP Kozara.
Svim pomenutim donatorima, kao i projektnom timu Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD se iskreno zahvaljujemo.

PD Klekovača

Ulaznice u Nacionalni park “Kozara”

Već nekoliko godina za redom, pa tako i ove, u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara” obezbjedili smo povlaštene godišnje ulaznice u Park za sve članove Planinarskog društva “Klekovača”.

Cijena godišnjih ulaznica je ostala ista kao i do sada te iznosi 20 KM. Pravo na ulaznice imaju svi članovi Društva sa plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Prijave za ulaznice možete izvršiti do 24. januara 2022. godine kod sekretara Društva pozivom na broj: 065/440-150 ili putem e-maila: info@pdklekovaca.org

O podjeli odštampanih ulaznica bićete blagovremeno obavješteni.


Dan Republike Srpske – svečani defile

U Banja Luci je u nedjelju, 9. januara 2022. godine upriličen svečani defile pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i ostalih ustanova i organizacija povodom Dana Republike Srpske. Jedan od ešalona u defileu bio je ešalon Planinarskog saveza Republike Srpske kojeg je činilo 38 planinara iz nekoliko planinarskih društava/klubova. Ovo je do sada najmasovnije učešće planinara.

Među njima, učešće je uzelo 9 članova Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor. Ešalon je predvodio naš Ljubiša Aramanda, predsjednik Planinarskog saveza.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Nova godina započeta na Osječenici

Grupa od 15 planinara Klekovače u društvu još 5 drugara planinara iz Kozarske Dubice učestvovala je na Novogodišnjem usponu na Osječenicu koji se već tradicionalno odvija po 12. put u organizaciji KES “Crni vrh” Bosanski Petrovac. Polazak iz Prijedora utonulog u maglu protekao je u obećavajućem raspoloženju. Znali su drugari da ih očekuje dan za pamćenje.

Skup svih učesnika pohoda, njih oko 300,  bio je kod tržnog centra Bingo u Bosanskom Petrovcu. Tu su planinari srdačno pozdravljeni od organizatora pohoda i upućeni na pravac kretanja. Ove godine izabran je pravac od Oštrelja.

U toku voznje do polazne tačke plavetnilo neba i prve sunčeve zrake obećavali su lijepo vrijeme. Šta jos poželjeti? Na polaznoj tački kratka priprema i po neka fotografija prije samog starta. Pješačenje putem dugim oko 7km do “nadstrešnice” bilo je nesto otežano blatom i ledom, ali je uspješno savladano. Kratak odmor kod nadstrešnice pred početak uspona kroz šumu. Staza, u početku blatnjava a zatim pokrivena vlažnim snijegom, zahtijevala je malo više pažnje i energije, ali je izlazak na plato ispod samog grebena sve to nadoknadio. Taj doživljaj i veličanstven pogled brišu svaki umor i daju dodatnu energiju za dalji uspon. Planinari pristižu u grupama, jedni dolaze, jedni se penju uz greben, neki se već polagano i vraćaju. Prelijep prizor. Ogromna energija. Suncem okupan greben Osječenice prosto mami. Pogled na najljepše planine regiona, među kojima dominira ko drugi, nego – Klekovača. Nakon kratkog fotografisanja nastavlja se kretanje do samog grebena i konačni uspon. Planinari biraju pravce: do vrha sajlom, dijelom preko sajle a dijelom zaobilazno stijenama ili sa druge strane grebena – kroz kleku. Takođe se pri usponu nađe vremena da se uživa u pogledu i napravi koja fotografija za pamćenje. Pri samom vrhu, osim sa stijenama, bilo je potrebno boriti se i sa izuzetno jakim naletima vjetra. Izlazak na 1796 m visok vrh ispunjava dušu najljepšim osjećanjima. Po neki zalogaj, po neka rakijica, slike za uspomenu, onoliko koliko je to jak vjetar dozvolio.

Silazak sa grebena i dalje kroz šumu bio je praćen po kojim padom na klizavoj stazi, srećom bez povreda. I to je bio dio sveukupnog doživljaja. Nakon silaska na put, još jedan pogled unazad – Osječenica nas posmatra sa visine, kao da kaže: vidimo se opet.

Do prevoza stižemo već prilično umorni. Ali, u Petrovcu nas čekaju domaćini sa okrepljenjem: pasulj, čaj, kafa. Hvala dobrim domaćinima! Tu se ovaj prelijep dan završava. Vrijeme je da svi polako krenu na svoju stranu, do sljedećeg pohoda, nadamo se što prije.

Planinarski pozdrav!

Tekst: Mirjana Stegić

Fotografije: Mira Dolić, Radoslav Novaković, Dušan Savanović, Mirjana Stegić, Valentina Dešić i Miloš Okanović

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

© 2022: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress