GPX tracks

Rajkovići – Kotlovača – Bijeli kamen Zečiji kamen

Rajkovići (282 m.n.v.) – Kapetanova kosa – Vrnovička kosa – Potok Kotlovača (430 m.n.v.) – Planinarski dom Kotlovača (549 m. n. v.) – Bijeli kamen (667 m.n.v.) – Kozja pećina (580 m.n.v.) – Zečiji kamen ( vodopad 480 m.n.v.). Ukupna dužina staze je 4 km i može se prepješačiti za 2 do 3 sata sa kraćim odmaranjima na uređenim odmorištima i vidikovcima.

Od Rajkovića staza vodi šumskim putem oko 2,5 km kroz bjelogoričnu šumu preko Kapetanove i Vrnovičke kose, uz dolinu rječice Kotlovače do našeg planinarskog doma. Pored doma se nalazi uređeno odmorište sa nadstrešnicom, stolom i klupama, izvorište pitke vode, uređeno mjesto za loženje vatre  i uređena edukativna staza sa informacijama o boravku u prirodi. Od Planinarskog doma Kotlovača do Zečijeg kamena staza poprima ekstremniji karakter gdje u dužini od 1,5 km korisnici staze treba da savladaju visinsku razliku od 300 m. Na ovom dijelu staze se nalaze tri vidikovca sa kojih se pruža predivan panoramski pogled, zatim jedna manja pećina i posebna atrakcija na stazi tzv.via ferrata. Via ferrata je osigurana planinarska staza kojom se, uz pomoć sajle i metalnih gazišta – ljestvi, prelaze nepristupačne stjenovite dionice. Na Bijelom kamenu koji je podijeljen u dva dijela nalaze se dvije via ferrate. Na gornjoj stijeni Bijelog kamena je via ferrata „C“ kategorije sa dužinom sajle od 26 m, a na donjoj stijeni via ferrata „B“ i „D“ kategorije sa sajlama od 30 i 60 metara. Ovo je prva takva staza u regiji, a korisniku pruža adrenalinsko uzbuđenje, avanturu, uživanje u ljepotama krajolika, nevjerovatan doživljaj penjanja uz litice i to na bezbjedan način. Staza potom nastavlja do lokaliteta Zečiji kamen, kojeg čine stijena-vidikovac i vodopad. Na stijenama Bijelog kamena, kao i na Zečijem kamenu uređeno je više od 40-ak smjerova za sportsko penjanje, sa ocjenama od 6a do 8c. Opremu za prolazak via ferratom, kao i savjete ili usluge vođenja možete dobiti u našem domu.

GPX file download:

Kotlovača – Bilina kosa – Poljana

Planinarski dom Kotlovača (549 m.n.v.) – Potok Grabovac (555 m.n.v.) – Bilina kosa – Poljana (740 m.n.v.).   

Od Planinarskog doma Kotlovača preko potoka Grabovac, grebenom uz Bilinu kosu kroz bjelogoričnu šumu, kulturu smrče i bora staza vas vodi do Poljane gdje se spaja sa stazom Mrakovica – Kozarački kamen.  Dužina staze je 1800 m, vrijeme pješačenja od 30 do 45 minuta u jednom pravcu.

GPX file download:

Zovik vodopad – Benkovac – Oljačino kućište – Gavrin kalem – Mrakovica   

 Vodopad na Zečijem kamenu (480 m.n.v) – Jankovića groblje (620 m.n.v) – Jankovića kamen (672 m.n.v) – Benkovac igralište (650 m.n.v) – Benkovac Oljačino kućište (648 m.n.v) – Pezino kućište (692 m.n.v) – Gavrin kalem (758 m.n.v). Dužina staze je 3 km, pješačenje u jednom smjeru oko 45 minuta do 1 časa.

Sa mosta na Zovičkom potoku (na putu ka Mrakovici) staza vas vodi do Zečijeg kamena i istoimenog vodopada. Od vodopada staza se pruža kroz bjelogoričnu šumu penjući se na plato pored Jankovića groblja, odakle poprima laganiji karakter, prolazi pored Jankovića kamena jednog od ljepših vidikovaca Kozare i fudbalskog igrališta na Benkovcu. Od igrališta preko izletišta Oljačino i Pezino kućište staza vas vodi do Gavrinog kalema gdje se uklapa u kružnu stazu oko Mrakovice.

GPX file download:

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress