April, 2023

now browsing by month

 

Pecijine staze

Planinarsko sporsko društvo “Pecija” iz Kozarske Dubice nas je pozvalo da učestvujemo na 20. tradicionalnoj akciji “Pecijinim statama”. Polazna tačka je bila Banja Mlječanica gdje se okupilo oko 300 planinara iz 17 planinarskih društava. Dočekani smo kako i priliči dobrom domaćinu kafom i rakijom a tu su bili i čokoladni krosani.

Staza do Manastira Moštanica bila je dugacka 15km pogodna za sve uzraste obilaznika, prolazi kroz bukovu šumu sa izvorima pitke vode. Na Paležu, gdje je bila veća pauza, ugošćeni smo toplim napitcima i održan je čas istorije o značaju tog mjesta i stradanju naroda u Drugim svjetskom ratu u tom kraju.
Nastavljamo prema Moštanici gdje sve učesnike čeka ukusni pasulj. Organizator se potrudio da tu budu i slatke medicinske sestre koje su podjelile vitamine u slučaju da je neko imao poteškoće. Uz muziku i veselo udruženje podjeljene su zahvalnice društvima koja su učestvovala.

Zahvalili smo domaćinu na divnom druženju i vratili se kući puni pozitivne energije.

Tekst i fotografije: Valentina Dešić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Banjalučka transverzala

Banjalučka transverzala je jedna od rijetkih planinarskih akcija koja polazi iz gotovo centra jednog grada i odlazi u prirodu.

Odvija se svake godine u nedjelju najbližu Danu oslobođenja Banja Luke u II svjetskom ratu. Tako je bilo i ove nedjelje, 23. aprila 2023. godine. Planinari su se okupilu ispred fabrike obuće “Bema” i dalje nastavili uzbrdo put Trešnjika i spomenika na Banj brdu koji su tačke odmora i relaksacije.

Odatle se staza spušta ponovo u dolinu Vrbasa pa uz korito riječice Suturlije nastavlja dalje. Iz Suturlije se staza penje prema planinarskom domu na Šibovima. Tu su vrijedni domaćini iz PD “Kozara” Banja Luka priredili svim učesnicima ručak i zabavu, uz uvijek odličnu, muziku uživo.

Tekst: Marko Sarić
Fotografije: Blagoje – Božo Jungić i Davorka Kezija

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Skupština Planinarskog saveza Republike Srpske

U subotu, 1. aprila 2023. godine, u Banja Luci je održana izborna skupština Planinarskog saveza Republike Srpske.

Za novog predsjednika Saveza nakon tragične smrti našeg Ljubiše Aramanda izabran je Neno Dobrijević, takođe član našeg Društva.

Skupština je usvojila izveštaje za prošlu godinu i usvojila planove za 2023. godinu. Dodjeljena su priznanja društvima i pojedinicima za posebne zasluge na polju planinarstva. Planinarsko društvo “Klekovača” je dobilo priznanje u povodu 70 godina uspešnog rada.

Predstavljena je i promovisana knjiga Zimska škola vodiča.

Delegati na skupštini ispred našeg Društva su bili Dragan Romčević, Duško Vujičić i Milan Mrđa.

Druženje je nastavljeno uz ručak u sali ugostiteljske škole.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Donacija javnoj kuhinji

Nakon Pozdrava proljeću ostala nam je veća količina hljeba koju smo donirali javnoj kuhinji u Ljubiji.

Po riječima radnika kuhinje donirani hljeb će “biti dovoljan za svakog korisnika i još će im ostati”.

Naše malo nekima znači mnogo. Sljedeći put kada budete imali višak hrane ili odjeće odnesite ih u Ljubiju a oni će znati kome je pomoć najpotrebnija.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress