December, 2021

now browsing by month

 

Novogodišnja čestitka

Motajica 2021

Kako je i prognozirano, jutarnja kiša je najavila kakav dan očekuje planinare „Klekovače“  koji su krenuli iz Prijedora na učešće u tradicionalnom usponu na Motajicu. Ali,već u autobusu se vidjelo da je grupa riješena da provede dan u dobrom raspoloženju jer lijep dan nije ni očekivala. Odmah od jutra su počeli vicevi i živahna i ugodna atmosfera.

Usputno smo se komletirali u Kozarcu, Omarskoj i Banjaluci i u planiranom roku stigosmo nadomak planinarskog doma, gdje je autobus ostao parkiran a mi produžili pješice. Ispred planinarskog doma „Motajica“ Srbac u Nikolića potoku su nas dočekali ljubazni domaćini uz tople napitke (čaj, kuvano vino), poslasice i poneku ljutu. Tu smo proćaskali sa domaćinima i pristiglim gostima iz drugih planinarskih društava a zatim spontano po grupama počeli pohod.

S obzirom da je staza dobro markirana i nije zahtjevna nije bilo diktiranog tempa, te je kolona u slobodnom stilu napredovala formirajući grupice jer je i vidljivost bila smanjena zbog magle. Nakon dvočasovnog pješačenja stazom prekrivenom lišćem sa ogoljenih stabala bukove šume, stigosmo na najviši vrh Motajice – Gradinu (652 metra n/v) gdje su nas dočekali domaćini uz piće i mezu pored kazana u kojima se krčkala mrsna i posna hrana.

Gradina ne nudi neki veličanstven pogled na koji su navikli planinari osvajajući vrhove, ali ta visoravan je tog dana gostima ponudila izuzetan osjećaj  topline, ispunjenosti i zadovoljstva, koji je upotpunjen brujanjem moćnih terenskih četvorotočkaša koji su pristizali na svoj cilj a ozarena lica njihovih vlasnika nisu mogla da sakriju adrenalin koji ih je ispunjavao dok su gostima nudili piće. Družeći se sa raspoloženim domaćinima uz toplinu zapaljenih vatri zaboravili smo na kišu koja je neprestalno rominjala. Napravili smo zajedničke fotografije sa zastavama društava iz Banjaluke, Manjače, Kozarske Dubice i krenusmo nazad prema planinarskom domu. Staza je bila malo klizavija zbog utabanosti lišća u blato ali smo u predviđenom roku stigli u dom kod naših ljubaznih domaćina koji su nas poslužili toplim jelom (posni i mrsni pasulj), salatom, raznim pićem i poslasticama.

Nakon obilnog ručka u šatoru, privukao nas je zvuk harmonike iz brvnare planinarskog doma, gdje smo uz pucketanje vatre iz kamina uživali u izvođenju hitova evergrin muzike raspjevane grupe i neumornog harmonikaša. Dok je atmosfera dostizala svoj vrhunac, morali smo se rastajati sa svojim domaćinima koji su zaista u svakom trenutku bili na usluzi i zaslužili su čistu „desetku“.

U autobusu je nastavljena pjesma i harmonika, te nas je vozač usljed napravljene atmosfere ili sa namjerom „častio“ dodatnom jednosatnom vožnjom obilaznim putem preko Nove Topole. Vožnja je završena uz pošalicu: da li smo prošli Laktaše, iako je autobus ulazio u Projedor. Tako smo završili jedno cijelodnevno druženje ispunjeno humorom, pjesmom, zabavom i fantastičnim raspoloženjem kao odličnu uvertiru predstojećim Novogodišnjim i Božićnim praznicima. Drugarski pozdrav do druženja u Novoj 2022. godini.

Tekst: Milan Milosavac – Učo

Fotografije: Duško Vujičić, Milan Mrđa, Jelena i Radoslav Novaković

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Radovi na Kotlovači

Da se u Planinarskom društvu “Klekovača” nikad ne časi ni časa pokazuju radovi koji su vršeni u decembru 2021. godine.

Vrijeme je dobro iskorišteno i dobili smo neke nove detalje u planinarskom domu “Kotlovača” na Kozari. Oni su doprinijeli boljem funkcionisanju doma, ljepšem izgledu i, što je najvažnije, boljem ugođaju svim njegovim posjetiocima.

Naime, završeni su radovi na drvarnici koja će bolje čuvati ogrjevno drvo u velikim količinama i završeni su radovi na rekonstrukciji toaleta u suterenu koji su podrazumjevali potpunu zamjenu vodovodnih i kanalizacionih cijevi te ugradnju keramičkih pločica.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez dobre saradnje sa Gradskom upravom našeg Grada. Grad je većim dijelom finansirao izgradnju drvarnice a u potpunosti finansirao rekonstrukciju toaleta.

Gradskoj upravi sa njenim menadžmentom na čelu se zahvaljujemo na iskazanoj pomoći i saradnji!

PD “Klekovača” Prijedor

Novogodišnji uspon na Osječenicu

Osječenica
Osječenica

Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor u okviru planiranih aktivnosti organizuje u nedjelju, 2. januara 2022. godine odlazak na 12. tradicionalni novogodišnji uspon na planinu Osječenica u organizaciji KES “Crni vrh” iz Bosanskog Petrovca.

Program uspona:

1. 6:15 – polazak sa Jereze (ugao Svetosavske i ulice Nikole Pašića) i vožnja na relaciji Prijedor – Sanski Most – Bos. Petrovac;

2. 8h – okupljane svih učesnika uspona ispred tržnog centra “Bingo” u Bos. Petrovcu;

3. 8:30 – polazak svih učesnika uspona prema Osječenici;

4. 9h – početak uspona sa Dragujevačke ceste stazom: Dragujevačka cesta – nadstrešnica – via Serpetine – vrh Osječenice;

5. 13h – izlazak na vrh Velika Osječenica (1796 m), odmor onoliko dugo koliko nam vremenske prilike/neprilike budu dozvoljavale;

6. 13:30 – polazak sa vrha prema autobusu;

7. 17h – zajednički ručak svih učesnika uspona i dodjela zahvalnica planinarskim društvima;

8. 18h – polazak prema Prijedoru;

9. dolazak u Prijedor oko 20:30.

Tura je teška i izvodi se u zimskim uslovima, te iznad livade postaje nešto zahtjevnija (smjer “sajla” gdje se hoda preko stijena te su na momente potrebne ruke za penjanje i na stjeni može biti leda) ali je u smjeru postavljena sajla da bi se taj detalj lakše popeo. Zbog toga je nužan oprez kako bi se nezgode svele na minimum. Zbog mogućeg snijega na putu iznad sela Kolunić postoji mogućnost da ćemo pješačiti veći dio puta do mjesta sa kojeg krećemo na uspon. Dužina staze je oko 11km.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske duboke cipele, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca i vjetra, ranac, štapovi za hodanje, prusikov konopac, gamašne, hrana, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 20 KM.

Prijave izvršiti kod vodiča Sarić Marka pozivom na tel: 065/440-150 do četvrtka 30. decembra. Uplate izvršiti u kancelariji Društva (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom od 19 do 20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati upute vodiča!

Vodič je Sarić Marko.

Pridružite nam se!

Ципеле на попусту за планинаре

Планинарски савез Републике Српскe потписао je уговор о сарадњи са “KS SHOES” из Новог Сада.
Сви чланови ПСРС са плаћеном чланарином за текућу годину остварују попуст од 5% на планинарску обућу.


Обућу поручујете путем интернет странице: https://www.ks-safety.biz/ или друштвене мреже https://www.facebook.com/kssafetyshoes/

Достава је путем брзе поште.

У прилогу је каталог и упуство како да одредите тачан број обуће.

Započeti radovi na drvarnici – dan II

Drugi dan nastavka izgradnje drvarnice je podrazumijevao je završetak postavljanja rogova, podaskavanje krovišta i postavljanje paropropusne folije.

Radovi su trajali do noćnih sati pa se zadnjih sat vremena radilo pod čeonim lampama. Planinarski, nema šta.

Tekst i fotografije: Marko Sarić

Započeti radovi na drvarnici – dan I

Danas, 7. decembra 2021. godine, nastavili smo sa radovima na izgradnji drvarnice na Kotlovači. Postavili smo metalne stubove i pripremili vjenčanice i rogove za krovnu konstrukciju.

Drvena građa je izoblana, izrezana na potrebnu mjeru i postavljena.

Sredstva za završetak radova smo obezbjedili uz pomoć Grada Prijedora, tj. projekta koji Grad daje za uspješne ideje u sektoru nevladinih organizacija.

Tekst i fotografije: Marko Sarić

Seminar za vodiče na Kotlovači

Prvog decembarskog vikenda 2021. godine u planinarskom domu “Kotlovača” na Kozari je održan seminar za vodiče Planinarskog saveza Republike Srpske. Cilj ovog okupljanja je bio da se steknu nova znanja koja su potrebna za vođenje ljudi u prirodi ali i sistematišu postojeća. Vodiči u svom radu moraju redovno da obnavljaju svoje znanje što je uslov za obnavljanje licence za rad.

Seminaru je pristupilo 18 vodiča iz zapadnog dijela Republike Srpske. Oni su imali priliku da uvježbavaju tehniku abzajla (spuštanje užetom) i upotrebu opreme koja se koristi u ovoj tehnici. Zatim su slijedila predavanja iz prve pomoći sa praktičnim vježabama iz pregleda unesrećenog, reanimacije i povreda koštano-zglobnog sistema kao i predavanja iz infektivnih bolesti sa posebnim osvrtom na mišju groznicu i uticaj COVID-19 na planinarstvo.

Seminar je organizovala i vodila Služba vodiča PSRS sa svojim instruktorima a planinarski dom “Kotlovača” se sa svojom multifunkcionalnom salom pokazao kao odlično mjesto za organizovanje ovakvih vidova aktivnosti.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Dejan Škrebić, Igor Milošev i Ljubiša Aramanda

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress