December, 2013

now browsing by month

 

Zimski uspon na Čemernicu

U nedjelju 29. decembra organizovan je uspon na planinu Čemernica u blizini Banja Luke. Predivnu akciju je organizovao PAK “SUMMIT” iz Banja Luke u saradnji sa PD “Klekovača” iz Prijedora i planinarima iz Jajca i Mrkonjić Grada.

Na usponu je bilo preko osamdest učesnika a od tog broja dvadesetišest planinara je bilo iz našeg Društva. Autobusom smo stigli do sela Šumjanci iznad Bočca. Uspon je trajao od sela Šumjaci oko 2,5h najstrmijom stazom na Čemernici, tj. kroz “točilo”. Dan je bio neobično topal i sunčan za kraj decembra pa smo mogli oko sat vremena da uživamo na vrhu. Sa vrha Čemernice – Velikog visa (1349m) se pruža pogled na veći dio kanjona Vrbasa, Stari grad Bočac (tvrđava), planine Kozaru, Manjaču, Klekovaču, Dimitor, Lisinu, Vitorog, Šator, Dinaru, Vranicu, Vlašić pa čak i na Bjelašnicu. Gradovi Prijedor i Banja Luka su bili sakriveni u magli te ih nismo mogli vidjeti. Pomalo smo likovali jer smo imali tu privilegiju da uživamo u suncu.

Vrijedno je pomenuti da je najstariji učesniki uspona bio naš Milan Obradović (75) koji se među prvima popeo na vrh. Read More …

Uspon na Motajicu

Planinari u Republici Srpskoj zatvaraju sezonu planinarenja u decembru usponom na Motajicu… Sezona planinarenja nikad ne prestaje ali sad to nije važno. Važno je da su se planinari (njih dvjestotinjak) iz Prijedora, Banja Luke, Gradiške, Srpca, Doboja, Petrova i Broda okupili na još jednom u nizu druženja ove godine.

Da krenemo po redu. Članovi našeg Društva su učestvovali na ovom usponu kao najbrojnija grupa; bilo nas je tridesetidvoje. Sa našim planinarskim drugarima smo se sastali u 9h u Donjoj Lepenici, selu podno Motajice, odakle smo krenuli prema Gornjoj Lepenici i novom planinarskom domu naših domaćina iz PD “Motajica” Srbac. Kod doma smo se okrijepili čajem i kuvanim vinom te nastavili prema vrhu.

Kako smo savladavali uspon temepratura je postajala sve veća a i sunčeve zrake sve izrazitije. Toplije je bilo u visinama nego u nizinama. Iz dubine moždanih vijuga izvukosmo termin “temperaturna inverzija” i postade nam sve jasno (u planinama je vazduh na visinma često topliji od vazduha u nizinama zbog kretanja vazdušnih struja i prekrivenosti nizina maglom i oblacima). Mi koji dolazimo iz maglovitih krajeva se nismo puno bunili te smo uživali u Suncu kojeg u zadnje vrijeme ne viđamo često. Read More …

Rudarska transverzala

Planinarsko skijaško društvo „Ljubijski rudar“ iz Prijedora svake godine u decembru organizuje Marš „Rudarska transverzala“ u povodu Dana rudara. Ove godine je u subotu 07. decembra marširalo oko 80 planinara a među njima i 30 planinara iz PD “Klekovača“ Prijedor kao redovni učesnici na ovom pohodu.

Rudarskim maršem se uvijek nastoji obilježiti jedan dio iz mukotrpnog rudarskog života. Ovaj put smo se kretali rutom Milin Birt – Stari Majdan – Stara Rijeka – Briševo – Ljubija u dužini od 18km. Na početku marša obratio nam se Božo Grbić predsjednik PSD „Ljubijski rudar“ koji nam je ukratko objasnio program pohoda i istorijske podatke vezane za postojanje rudarstva i metalurgije na ovom terenu u rimskom i srednjevijekovnom periodu. Podjelio nam je i brošure koje su izdane ovim povodom.

Imali smo priliku da vidimo ostatke istopljenog željeza i šljake sa visokim procentom željeza. U blizini ovih lokaliteta su se, u rimskom i otomanskom periodu, nalazile topionice željeza. Read More …

Uspon na najviši vrh Balkana, Musala 2925m n/v

U nedjelju, 8.decembra naš član Draško Zgodić se popeo na najviši vrh Balkana Musalu 2925m n/v.

Uspon na Musalu je organizovao PAOK “Banja Luka” i sa Draškom u ekipi je bilo još šest planinara iz Banja Luke, Gradiške i Kneževa.

Planinari su bili vrijedni pa su se u ponedjeljak ispeli i na vrh Vihren 2914m n/v.

Uspon na oba vrha je protekao u najboljem redu.

Drašku i vrijednoj družini čestitamo a detaljniji izvještaj i fotografije očekujemo po povratku iz Bugarske.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress