May, 2021

now browsing by month

 

Kočićevim stazama na Manjaču

Lijep dan, sunčana nedjelja i još jedan planinarski pohod. Ovog puta “Kočićevim stazama” kroz predivne pejzaže Manjače i vrh Tisovac (1100 m).

Okupljanje raspoloženih planinara kod planinarskog Doma Lokvari propraćeno je kafom, čajem, rakijom… Oko 9:30 smo se uputili prema zacrtanom vrhu. Predivno zelenilo, sunce ali i povremeno jak vjetar su obojili ovaj dan posebnom motivacijom. Planinari nisu bili sami, u stopu ih je pratila pas Flekica koja je uz svoj razigrani tempo uveseljavala atmosferu i učinila dan ljepšim.

Pred sam uspon na vrh, vjetar se pojačao ali to nije spriječilo planinare da se uz osmijeh ubrzo nađu na predivnom vrhu odakle se pruža nezaboravan prizor. Nakon odmora, druženja, doručka/ručka, planinari su se ponovo uputili do planinarskog doma gdje su nastavili druženje. Pred sam kraj začula se pjesma uz gitaru, što je ostavilo prijatan završni utisak.

Nakon toga, planinari su obišli porodičnu kuću Petra Kočića u Stričićima, gdje su napravili par fotografija a potom se rumenog lica od sunca i vjetra uputili svojim kućama….do sljedećeg pohoda.

Tekst: Sanja Topić

Fotografije: Sanja Topić, Ljubiša Aramanda i Zdravko Nišević

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Marš za Dan Grada

Grad Prijedorje svakog maja u znaku su proslave Dana Grada u spomen na prvo oslobođenje od okupatora u II svjetskom ratu, 16. maja 1942. godine. Dan Grada se obilježava nizom kulturnih, zabavnih i sportskih svečanosti. Jedna od njih je planinarski Marš od Maslin baira do Kotlovače u organizaciji Planinarskog društva “Klekovača”. Staza ovog pohoda je dio nekadašnje “Transverzale Kozare” koja se, između ostalog, obilazala za Dan oslobođenja.

Nedjeljno jutro 16. maja 2021. godine je okupilo veliki broj planinara željnih hodanja i druženja nakon višemjesečne sprječenosti da to rade svi zajedno. Prije polaska ispred sportske dvorane “Mladost” planinarima se obratio gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji im se zahvalio na odzivu i posebnom načinu obilježavanja Dana Grada. Grad je, kao i svake godine, tako i ove bio pokrovitelj ovog Marša.

Na polaznoj tački Marša u Malom Palančištu je bila zadnja stanica vožnje busom i krajnje vrijeme za hodanje. Krenuli smo prema vrhu – Maslin bair (691m) vijugavim putem uz prva zagrijavanja i skidanja suvišne odjeće. Na vrhu smo napravili kraći odmor uz nezaobilazno fotografisanje i penjanje na osmatračnicu. Dalje je je hod vodio kroz predjele posječene šume koji za nas nisu ni malo prijatni.

Lagani hod nas je ipak izveo iz ovog nazovi krajolika i doveo u šume guste bjelogorice gdje se lakše disalo. Napravili smo kraću pauzu kod Mitrovića i na Džamištu kod lovačke kuće koju je sagradio Draško Kolundžija sa svojim lovcima i uz zrake sunca koje su se stidljivo probijale nastavili smo dalje. Te stidljive zrake sunca su i čar planinarstva jer smo među malobrojnim koji su ih osjetili a vremenske prognoze nisu dale ni naslutiti da će se to desiti a niti pogledi iz doline prema planini.

Kočeći zadnjim nogama a neko i prednjim u koloni jedan po jedan spustili smo se do doma gdje nas je čekao ručak.

Tako smo, još jednom, obilježili Dan našeg Prijedora kretajući se Kozarom kao i oni koji su se tu žrtvovali za slobodu u II svjetskom ratu.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Sanja Topić, Radenko Derkuća i Zdravko Nišević

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

GSS vježba potrage i spasavanja

Prethodni vikend je naš dom u Kotlovači bio baza za vježbu potrage i spasavanja u slučaju pada letjelice na nepristupačnom terenu, koju su izvodili naši dragi prijatelji iz Gorske službe spasavanja Banja Luka, zajedno sa Gorskom službom spasavanje Srbije i RMZO – Radio mrežom za opasnost.

Vježba je izvedena na sjevernim obroncima Kozare, na teško prohodnom i vrlo nepristupačnom terenu.

Uz primarnu vježbu potrage, jedan dan je iskorišten i za vježbu evakuacije povrijeđenog sa Via ferrata staze Bijeli kamen. Ovo je bila prva od nekoliko planiranih vježbi sa tom tematikom.

Nadamo se da smo kao i do sada bili dobri domaćini i da smo dali svoj doprinos našem zajedničkom cilju, sigurnom boravku svih koji dolaze na planinu.

Foto: GSS Srbija, S. Drinčić, D. Zgodić

PD Klekovača

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Proljetno uređenje doma

“Proljetno uređenje grada” je akcija koja se u Prijedoru sprovodi godinama. Ono obuhvata čišćenje grada, uređenje zelenih površina oko škola, poslovnih objekata, stambenih zgrada, ulica, trotoara, obala, korita rijeka i drugih neuređenih površina na području grada.

U Planinarskom društvu “Klekovača” Prijedor je odlučeno da se ponovo, kao i prošle godine, priključimo ovoj akciji. Grad Prijedor nam je odobrio 150 komada sezonskog cvijeća koje je uzgojeno u Komunalnom preduzeću. Dobijeno cvijeće smo posadili u dvorištu kod planinarskog doma na Kotlovači čime su dom i njegova okolina učinjeni ljepšim. Cvijeće je posađeno oko doma, napravljen je mali “trg” da se kamuflira šaht i formirane su saksije na terasi. Od crvenog i bijelog cvijeća napravljen je aranžman u vidu planinarske markacije. Za formiranje leja korišten je kamen iz potoka i šumska zemlja – dakle materijali iz okoline.

Dobili smo i dvije klupe koje će biti postavljene u okolini planinarskog doma.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove grada Prijedora na ukazanom povjerenju i vrijednoj donaciji!

FEEL KOZARA – VIA FERRATA BIJELI KAMEN (SEKTOR BRŠLJAN)

Naša Kozara može da ponudi mnogo više od šetnje proplancima i šumama. U ovom kratkom promotivnom video materijalu pogledajte šta smo to izgradili, zašto ovaj sektor nosi baš takvo ime, ko su čuvari ovih stijena i kome dolazimo u goste kada smo tamo. Uživajte u avanturi, ali samo ako ste obučeni za ove aktivnosti, ako koristite sigurnosnu opremu i ako se pridržavate svih pravila! I naravno, čuvajte prirodu! Više informacija potražite na www.pdklekovaca.org ili putem e-maila: dom@pdklekovaca.org Projekat “FEEL KOZARA” sufinansira Evropska unija putem EU4Business projekta koji zajednički provode GIZ, UNDP i ILO u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke (BMZ).

FEEL KOZARA

#pdklekovaca#kotlovaca#feelkozara

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress