June, 2019

now browsing by month

 

Via ferrata – od početka do kraja

Trebalo je dva mjeseca da se postavi par stotina ankera i nogostupa i 250 m čelične sajle. Reklo bi se da to nije mnogo posla, ali u praksi i nije bilo tako. Jedna baterija u vibracionoj bušilici može da izbuši tek nekoliko rupa velikog promjera i dubine, kakve smo pravili. A za svako punjenje baterija bilo je neophodno otići do planinarskog doma. Svaki anker, nogostup, sajlu, obujmice i žabice je trebalo prenijeti na leđima do mjesta postavljanja. I bušilicu je trebalo donijeti na leđima. O vremenskim prilikama ili neprilikama, ne trebamo ni govoriti. Uglavnom, dva mjeseca su bila potrebna da se od početka radova dođe do ovog što imamo danas. A to je kraj tehnički najzahtjevnijih radova na stazi Rajkovići – Kotlovača – Bijeli kamen – Zečiji kamen. Projektom koji finasira EOCA (European Outdoor Conservation Association),  o čijem napretku vas redovno izvještavamo, predviđeno je obnavljanje habitata tise, izgradnja staze, vidikovaca, klupa i nadstrešnica. Jedan od segmenata na toj stazi je bila i izrada rukohvata, stepenica, kao i potpuno vertikalni uspon na jednu od stijena na stazi. To je ovo što ćete moći vidjeti u ovom albumu. Naravno, ne smijemo zaboraviti još jedan jako važan dio radova, a to su markacije na stazi, što je takođe dio albuma. Do kraja ljeta je planiran završetak i drugih radova na stazi, kada će ona biti otvorena za planinare i izletnike. Za sada će biti dovoljno da je vidite kroz fotografije. Ovo što vidite na fotografijama, nemojte pokušavati kod svoje kuće. Da, još nešto. Nijedna životinja nije povrijeđena kod snimanja ovog materijala. Hvala svim vrijednim ljudima koji su dali svoj doprinos!

Tekst: Draško Zgodić

Fotografije: Tanja Timarac, Luka Ivanković i Draško Zgodić

 

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

PK Borkovac – Ruma

Proteklog vikenda planinarsko društvo ,,Klekovača“ bilo je domaćin članovima Planinarskog kluba ,,Borkovac“ Ruma, Srbija. Ova zanimljiva ekipa javila nam se prije izvjesnog vremena sa željom da posjete krajiške ljepotice Klekovaču i Kozaru i uvjeri se u sve prirodne ljepote koje ovi krajevi nude.

 U večernjim časovima, u petak 21. juna, stigla je grupa od četrdeset četiri planinara pomenutog kluba u Nacionalni park ,,Kozara“ , gdje su se smjestili u naš dobro znani Dom ,,Kotlovača“.

Nakon prespavane noći, u ranim jutarnjim časovima naši gosti dobro opremljeni za planinarenje, sa neizbježnim ruksacima, flašama vode, hranom,uputili su se u posjetu krajiške ljepotice Klekovače. Obzirom da su vremenske prilike pogodovale, vesela družina je uspješno izvela uspon na vrh Velike a potom i Male Klekovače.

Nakon predaha, uputili su se u Martin brod i obilazak kompleksa slapova u nacionalnom parku ,,Una“.

Pred veče, pomalo umorni i iscrpljeni, ali puni utisaka i napunjeni energijom,  stižu u Dom ,,Kotlovača“.  Nedeljno jutro, pomalo tmurno i oblačno, a protekla noć u znaku kiše,  primorava vodiče akcije za malu korekciju plana aktivnosti rezervisanog za posjetu našoj Kozari. Nakon obilnog doručka, koji su pripremili naši dežurni planinari, siti i veseli uputili su se autobusom do platoa na Mrakovici.  Domaćini i vodiči, Radivoje, Milan i Darko, su gostima i pokazali i par riječi kazali o memorijalnoj zoni, koja se nalazi u sastavu Nacionalnog parka “Kozara” na Mrakovici, a koja je  izgrađena je u znak sjećanja na borce koji su izgubili život u Drugom svjetskom ratu.  Obilaskom memorijalnog spomenika, muzeja i memorijalnog zida na kome su ugravirana imena poginulih boraca,  gosti su se upoznali sa jezgrom kulturnih i istorijskih sadržaja Nacionalnog parka.

Po povratku, u planinarski dom, uslijedio je bogat ručak, te pakovanje gostiju, a u planu im je ostala posjeta gradu na Vrbasu.

Gosti su se zahvalili na svemu što smo pripremili i dali su nam čvrsto obećanje da će i iduće godine ponovo doći na isto mjesto, da uživaju u netaknutoj prirodi i našoj Kozari.

 

Tekst: Darko Dragić

Fotografije: Radivoje Petković, Darko Dragić

 

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Proljetno uređenje

“Proljetno uređenje grada” je akcija koja se u Prijedoru sprovodi godinama. Ono obuhvata čišćenje grada, uređenje zelenih površina oko škola, poslovnih objekata, stambenih zgrada, ulica, trotoara, obala, korita rijeka i drugih neuređenih površina na području grada.

U Planinarskom društvu “Klekovača” Prijedor je odlučeno da se ponovo, kao i prošle godine, priključimo ovoj akciji. Grad Prijedor nam je odobrio 180 komada sezonskog cvijeća koje je uzgojeno u Komunalnom preduzeću. Dobijeno cvijeće smo posadili u dvorištu kod planinarskog doma na Kotlovači čime su dom i njegova okolina učinjeni ljepšim. Cvijeće je posađeno u vidu leje pored stepenica, malog “trga” da se kamuflira šaht i u vidu visećih vrtova. Od crvenog i bijelog cvijeća napravljen je aranžman u vidu planinarske markacije. Za formiranje leja korišten je kamen iz potoka i šumska zemlja – dakle materijali iz okoline. Takođe, vlastitim sredstvima je kupljeno nekoliko sadnica cvijeća koje sada krase terasu našeg doma.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove grada Prijedora na ukazanom povjerenju i vrijednoj donaciji!

Tekst i fotografije: Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress