September, 2023

now browsing by month

 

Staza života

Nekako s proljeća rodila se ideja da se na Kozari napravi tematska staza koja će posjetiocima dati još jednu notu uživanja na našoj ljepotici. Kada nam je to predložila direktorka Turističke organizacije Prijedor Dijana Aramanda mi, u Planinarskom društvu “Klekovača”, smo to odmah prihvatili. Prihvatili smo da pomognemo sve što možemo.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma čija je ovogodišnja tema “Turizam i zelena ulaganja” Turistička organizacija grada Prijedora i Nacionalni park “Kozara” su u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske i nama pripremili ovu tematsku stazu pod nazivom “Staza života” na lokalitetu Zečiji kamen.

Planinari našeg Društva su donijeli na lokalilet i postavili table sa poučnim citatima o životu a na vrh postavilj a prije toga, naravno, iznijeli srce (što je bio najteži dio izgradnje staze) koje je teško preko 100 kg. Ono će, sigurni smo, mamiti zaljubljenike u fotografiju. Prilikom stajanja na vrhu treba paziti da se ne prilazi ivici stijene jer se vrlo lako možemo okliznuti niti da se odranja, a kamoli baca, kamenje jer u podnožju staza prolazi tik uz stijenu.
 
U petak, 29. septembra 2023. godine bilo je upriličeno svečano otvaranje pješačke staze. To je srednje zahtjevna staza, dužine oko 700 m, pogodna i pristupačna za sve uzraste rekreativaca, planinara i posjetilaca. Prati tok potoka Zovik i vodi do vodopada, penjališta i vidikovca Zečiji kamen, jedne od najatraktivnijih lokacija na području NP Kozara. Stazu je svečano otvorio Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, gospodin Denis Šulić a u šetnji stazom su mu se pridružili svi prisutni gosti.

Planinari našeg Društva koji su pomogli izgradnju ove staze su bili vodiči na stazi te su gostima dočarali ljepote ovog dijela ali i cijele Kozare. Gosti su bili iznenađeni ovakvim ljepotama i stazama na Kozari koje su uglavnom karakteristika viših planina. Najmlađi planinar je bila mala Marija a najstariji drug Radivoje koji su bili spiritus movens onima koji su htjeli odustati od uspona već pri pojavi prvih kapljica znoja.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Dragoja Timarac, Dragiša Stojnić i Marko Sarić

“Novi sadržaj na Kozari je nastao – Staza života. Kako je sve proteklo od ideje do realizacije pročitajte na našoj web stranici: https://www.pdklekovaca.org/?p=8075 Tekst: Marko Sarić Fotografije: Dragoja Timarac, Dragiša Stojnić i Marko Sarić”

From Staza života. Posted by Planinarsko društvo „Klekovača” Prijedor on 10/01/2023 (23 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Otvaranje pješačke staze

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma čija je ovogodišnja tema “Turizam i zelena ulaganja” Turistička organizacija grada Prijedora i Nacionalni park “Kozara” su u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske i Planinarskim društvom “Klekovača” pripremili novu tematsku stazu pod nazivom “Staza života” na lokalitetu Zečiji kamen.

Svečano otvaranje staze je predviđeno u petak, 29. septembra 2023. godine sa početkom u 12 časova, te pozivamo sve ljubitelje prirode da nam se pridruže.

Planinarski dnevnik

Kako smo prije nekoliko godina prešli sa članskih knjižica na kartice više nemamo gdje stavljati pečate vrhova i opise planinarskih pohoda. Problem koji se pojavio je u potpunosti rješiv. Napravljen je PLANINARSKI DNEVNIK.

Ovo je lagano, nosivo, jako, džepno izdanje koje je praktično u najlonskoj futroli a može da nam sačuva uspomene sa pohoda i vrhova, osim digitalnih. Planinarski dnevnik je lični dnevnik svakog planinara i sastavni je dio planinarske opreme.

Dnevnik sadrži mnoge korisne informacije planinarskoj opremi i pakovanju opreme, postupku u slučaju nesreće, kodeksu planinarske etike i popis planinarskih domova u Republici Srpskoj.

Veliki broj praznih stranica koje slijede iza korisnih informativnih stranica vlasnik dnevnika dužan je sam ispuniti opisima svojih poduhvata, staza koje obilazi, utiscima sa uspona, pečatima vrhova i planinarskih domova, te čime god želi, kako bi zabilježio ono što misli da treba ostati zabilježeno, ta kako bi jednoga dana dnevnik pretvorio u lični planinarski spomenar.

Svoj primjerak planinarskog dnevnik možete kupiti po simboličnoj cijeni od 10 KM. Možete da ga kupite tako što ćete nas kontaktirati na info@pdklekovaca.org ili 065/440-150 (sekretar Društva) ili u našem planinarskom domu u Kotlovači.

Vranica

PD “Klekovača”, u okviru planiranih aktivnosti, organizuje XV uspon na Vranicu (2112 m) u subotu i nedjelju, 16 – 17.09.2023. godine.

Program pohoda:

I dan, subota

 1. 7h – polazak ispred sportske dvorane “Mladost” u Prijedoru;
 2. 8h – polazak sa stare autobuske stanice u Banja Luci;
 3. 9:30 – dolazak u Jajce i razgledanje starog dijela grada i vodopada do 11h;
 4. 11h – polazak prema Gornjem Vakufu (Uskoplje);
 5. 14h – dolazak u planinarski dom Rosinj (1700 m) na Vranici, smještanje po sobama, odmor;
 6. 15h – polazak iz doma prema vrhu Rosinj;
 7. 16:30 – izlazak na vrh Rosinj (2059 m);
 8. 17h – polazak sa vrha prema pl. domu;
 9. 18h – dolazak u pl. dom, druženje, odmor, noćenje.

II dan, nedjelja

 1. 7h – ustajanje, jutarnja higijena, doručak;
 2. 8h – polazak prema vrhu Nadkrstac;
 3. 10h – izlazak na vrh Nadkrstac (2112 m);
 4. 10:30 – polazak sa vrha prema Prokoškom jezeru;
 5. 12h – dolazak na Prokoško jezero;
 6. 13h – polazak sa jezera prema pl. domu Rosinj;
 7. 15h – dolazak do doma, pakovanje, ručak;
 8. 16h – polazak prema Prijedoru i Banja Luci;
 9. dolazak u Banja Luku oko 20h a u Prijedor oko 21h.

Opšti uslovi za učešće na akciji: dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost.

Potrebna oprema: planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), hlače, ranac, jakna, rezervna presvlaka, kapa i naočale za zaštitu od sunca, štapovi za hodanje, vreća za spavanje, hrana, voda, čeona lampa, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 40 KM a noćenje u pl. domu “Rosinj” 10 KM.

Prijave izvršiti pozivom na tel. 065/611-052 kod Duška Vujičića do četvrtka 14.09.2023. godine. Uplate možete izvršiti u kancelariji PD “Klekovača” koja se nalazi u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom od 19-20h.

Zbog ograničenog broja mjesta samo oni koji izvrše uplatu stiču pravo učešća na akciji. Prednost kod prijavljivanja imaju članovi PD “Klekovača”.

Vodič je Duško Vujičić.

Svi učesnici uspona dužni su da poštuju upute vodiča i da se pridržavaju pravila o kućnom redu u pl. domu. Organizator zadržava pravo izmjene plana pohoda u odnosu na meteorološke prilike.


Srdačan planinarski pozdrav!

VIII planinarski marš “Tragom Karanskog partizanskog bataljona”

Planinarsko društvo “Klekovača“ prošlu nedjelju organizovalo je VIII planinarski marš „Tragom Karanskog partizanskog bataljona“. Ovaj marš planinari su organizovali  povodom 82. godine od formiranja ovog bataljona, a na poziv prijedorskog SUBNOR-a.

Učesnici marša  pješačili oko 12,5 kilometara i to na relaciji Svodna – Brezici – Karan.

Svoju partizansku avanturu počeli su oko 9:30 časova iz Svodne. Prvi mali odmor imali su već kod članice PD “Klekovača“ Naste koja ih je dočekala sa čajem, domaćim jegerom, kafom, domaćim pecivom, ali i iskrenim osmjehom uz poruku da je presrećna što je njeno dvorište uz „Partizanski put“ puno dragih gostiju.

Nakon srdačnog dočeka kod Naste planinari su dalje pješačili još nekoliko kilometara do lovačkog doma na Nebešiću gdje su napravili još jednu pauzu. Uslijedio je nastavak pješačenja „Partizanskim putem“ preko Grabašnice. Učesnici marša su i ovaj put uživali u prelijepim i živopisnim predjelima iz ovog partizanskog kraja, te radosno pozdravljani od mještana kraj čijih imanja su prolazili. Svi su ponosno pješačili u čast predaka koji su oslobodili naš kraj od okupatora. Međutim, posebno se mora istaći da su „Partizanski put“ duži od 12 kilometara ovaj put prešli i Viktor (6), Marija (8), Anastasija (8) i Vuk (10) i njihov stariji drugar, Milan (84).

Nakon četiri sata pješačenja učesnici marša stigli su do istorijskog Karana. Obišli su spomenik na mjestu gdje je logorovao Karanski partizanski bataljon gdje su položeni vijenci, a potom su vijenci položeni i ispred spomen-bista posvećenih narodnim herojima iz ovog bataljona Ratku Marušiću i Žarku Zgonjaninu. Nakon obraćanja zvaničnika, uslijedio je ručak za sve prisutne.

Učesnike marša sa Karana je do SD „Mladost“ vratio autobus koji ih je u jutarnjim časovima i dovezao do Svodne. Na kraju ove partizanske avanture nije se moglo sakriti oduševljenje. Planinari su bili srećni što su u čast hrabrih boraca uspješno prešli „Partizanski put“ i na taj način pokazali zahvalnost onima koji su prije 82 godine znali da se za rodnu grudu vrijedi boriti. Već u povratku sa Karana u autobusu su kovani novi planovi za naredne avanture.

Tekst: Bojana Majstorović

Fotografije: Jelena Banović, Valentina Dešić, Luka Ivanković i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress