VIII planinarski marš “Tragom Karanskog partizanskog bataljona”

Planinarsko društvo “Klekovača“ prošlu nedjelju organizovalo je VIII planinarski marš „Tragom Karanskog partizanskog bataljona“. Ovaj marš planinari su organizovali  povodom 82. godine od formiranja ovog bataljona, a na poziv prijedorskog SUBNOR-a.

Učesnici marša  pješačili oko 12,5 kilometara i to na relaciji Svodna – Brezici – Karan.

Svoju partizansku avanturu počeli su oko 9:30 časova iz Svodne. Prvi mali odmor imali su već kod članice PD “Klekovača“ Naste koja ih je dočekala sa čajem, domaćim jegerom, kafom, domaćim pecivom, ali i iskrenim osmjehom uz poruku da je presrećna što je njeno dvorište uz „Partizanski put“ puno dragih gostiju.

Nakon srdačnog dočeka kod Naste planinari su dalje pješačili još nekoliko kilometara do lovačkog doma na Nebešiću gdje su napravili još jednu pauzu. Uslijedio je nastavak pješačenja „Partizanskim putem“ preko Grabašnice. Učesnici marša su i ovaj put uživali u prelijepim i živopisnim predjelima iz ovog partizanskog kraja, te radosno pozdravljani od mještana kraj čijih imanja su prolazili. Svi su ponosno pješačili u čast predaka koji su oslobodili naš kraj od okupatora. Međutim, posebno se mora istaći da su „Partizanski put“ duži od 12 kilometara ovaj put prešli i Viktor (6), Marija (8), Anastasija (8) i Vuk (10) i njihov stariji drugar, Milan (84).

Nakon četiri sata pješačenja učesnici marša stigli su do istorijskog Karana. Obišli su spomenik na mjestu gdje je logorovao Karanski partizanski bataljon gdje su položeni vijenci, a potom su vijenci položeni i ispred spomen-bista posvećenih narodnim herojima iz ovog bataljona Ratku Marušiću i Žarku Zgonjaninu. Nakon obraćanja zvaničnika, uslijedio je ručak za sve prisutne.

Učesnike marša sa Karana je do SD „Mladost“ vratio autobus koji ih je u jutarnjim časovima i dovezao do Svodne. Na kraju ove partizanske avanture nije se moglo sakriti oduševljenje. Planinari su bili srećni što su u čast hrabrih boraca uspješno prešli „Partizanski put“ i na taj način pokazali zahvalnost onima koji su prije 82 godine znali da se za rodnu grudu vrijedi boriti. Već u povratku sa Karana u autobusu su kovani novi planovi za naredne avanture.

Tekst: Bojana Majstorović

Fotografije: Jelena Banović, Valentina Dešić, Luka Ivanković i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2023: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress