April, 2024

now browsing by month

 

Pecijine staze

U nedelju, 28.4. sedamdesetak planinara PD “Klekovača” uzelo je učešće u 21. tradicionalnoj akciji “Pecijinim stazama” u organizaciji PSD “Pecija” iz Kozarske Dubuce.
Okupljanje planinara bilo je kod manastira Moštanica gdje su nas domaćini dočekali sa kafom i rakijom kako i priliči dobrom domaćinu.

Prije nego što smo krenuli na stazu slikali smo se ispred manastira gdje nam se obratio i prijedsednik Planinarskog saveza Republike Srpske dr Neno Dobrijević i upoznao nas sa radom Saveza i novitetima koji su uvedeni.

Ovog puta na stazi nas je dočekalo iznenađenje. Proteklih godina staza je uglavnom bila laganog karaktera međutim sad to nije bio slučaj. Za neke je bila šetnja a za neke nesavladiv niz uzbrdica. Nažalost znatan broj planinara odustao je na drugoj jačoj uzbrdici. Veći broj je pritegao pertle i nastavio dalje do Paleža koji nam je bio glavni cilj. Tu pravimo veću pauzu uz kafu, čaj, užinu… i upoznajemo se sa istorijskim značajem tog mjesta. Tu sabiramo i oduzimamo utiske sa pređene staze uz smijeh, rakijicu, koji dobar zalogaj, slatkiš i ono što je najljepše u svemu ovome – druženje sa planinarskim drugarima.

Poslije dobrog odmora krećemo prema manastiru gdje su domaćini organizovali ručak za sve učesnike i dodjelu zahvalnica. Zahvaljujemo domaćinu na gostoprimstvu i odlazimo svako sa svojim utiscima do nekog sljedećeg druženja.

Tekst: V. Dešić

Fotografije: V. Dešić, M. Mrđa, Z. Petrić i V. Davidović

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Vodopad Skakavac i Vrljajak

Da u našem okruženju ima prirodnih zanimljivosti to dokazuje još jedan naš izlet. Dvadesetsk planinara PD “Klekovača” zaputilo se u nedjelju, 14.04.2024. godine prema Kotor Varoši. Okupljanje svih planinara bilo je u Obodniku u kafani uz prvu jutarnju kafu. Tu su nas dočekali domaćini iz PD Mehanizam i poveli dalje. Prevoz nas je dovezao do Duboke odakle je krenula naša pješačka tura.

Kroz šumu kraj rječice stižemo do Tomine kolibe gdje pravimo pauzu uz rakiju, sok, pivo… Neki od nas tu potpisuju i peticiju za zaštitu prirode. Malo strmijim dijelom staze stižemo do Vodopada Skakavac koji je bio jedan od naših ciljeva. Poslije kraćek odmora i bezbroj napravljenih fotkica krećemo dalje.

Naš sljedeci cilj je bio vrh Vrljajak ili Kuzmića stijene visine 1102 m sa divnim pogledom. Tu su smo sreli poskoke i krpelje, trudili su se da budu neprimjetni ali oštrim oku ništa ne promiče pa ovo je njihovo vrijeme kad su i oni tu.

Naš konačni cilj je Planinarski dom Grabovačka Rijeka gdje su domaćini pripremili ručak, hladno pivo i dodjelu zahvalnica.
Punih stomaka vraćamo se kući bogatiji za još jedno planinarsko iskustvo.

Tekst: Valentina Dešić

Fotografije: Valentina Dešić, Zoran Petrić i Miroslav Joksimović

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Pećina Rastuša

Zadnje nedjelje u martu tridesetak planinara PD “Klekovača” učestvovalo je na akciji PD “Vizant 74274” iz Čečave povodom njihovog šestog rođendana. Iako mali po broju godina, u odnosu na Klekovačinih 70, nisu bili mali nego sjajni domaćini. Hvala im na gostoprimstvu!

Okupljanje je bilo u Čečavi odakle je nekih 250 planinara krenulo put sela Rastuše sa posjetom Rastuškoj pećini. Oni koji su došli na vrijeme mogli su da popiju kafu, rakiju međutim mi nismo bili te sreće. Stazu dugu 10 km obišli smo za nekih 6 sati zajedno sa posjetom pećini i pauzama za doručak i okrepu jer je dan bio jako topao. Iako staza nije ni duga ni teška bilo je onih za koje je to bio prevelik izazov. Na ovom izletu pridružio nam se i najstariji član našeg Društva, Milan Obradović, koji je stazu prešao bez ikakvi poteškoća uz smijeh, šalu i priču o nekim prošlim vremenima. Obišli smo Hrnjino brdo (432 m), Sokolinu (427m) i Glavicu (434m) sa kojih se pruža pogled na planine Borju, Očauš, Manjaču, Vlašić.

Rastuška pećina se sastoji od 15 ulaza i svi se nalaze na padinama Hrnjića brda i speleološki ih je većina istrežena. Glavni ulaz Velika pećina smješten je u zeseoku Subotići. Nakon obilaska završili smo u Rastuškom domu gdje nas je dočekao neizostavni planinarski pasulj uz muziku i podjelu zahvalnica.

Pozdrav do nekog sljedećeg druženja!

Tekst: Valentina Dešić

Fotografije: Danica Stupar, Valentina Dešić i Branislav Radišić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2
© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress