Pećina Rastuša

Zadnje nedjelje u martu tridesetak planinara PD “Klekovača” učestvovalo je na akciji PD “Vizant 74274” iz Čečave povodom njihovog šestog rođendana. Iako mali po broju godina, u odnosu na Klekovačinih 70, nisu bili mali nego sjajni domaćini. Hvala im na gostoprimstvu!

Okupljanje je bilo u Čečavi odakle je nekih 250 planinara krenulo put sela Rastuše sa posjetom Rastuškoj pećini. Oni koji su došli na vrijeme mogli su da popiju kafu, rakiju međutim mi nismo bili te sreće. Stazu dugu 10 km obišli smo za nekih 6 sati zajedno sa posjetom pećini i pauzama za doručak i okrepu jer je dan bio jako topao. Iako staza nije ni duga ni teška bilo je onih za koje je to bio prevelik izazov. Na ovom izletu pridružio nam se i najstariji član našeg Društva, Milan Obradović, koji je stazu prešao bez ikakvi poteškoća uz smijeh, šalu i priču o nekim prošlim vremenima. Obišli smo Hrnjino brdo (432 m), Sokolinu (427m) i Glavicu (434m) sa kojih se pruža pogled na planine Borju, Očauš, Manjaču, Vlašić.

Rastuška pećina se sastoji od 15 ulaza i svi se nalaze na padinama Hrnjića brda i speleološki ih je većina istrežena. Glavni ulaz Velika pećina smješten je u zeseoku Subotići. Nakon obilaska završili smo u Rastuškom domu gdje nas je dočekao neizostavni planinarski pasulj uz muziku i podjelu zahvalnica.

Pozdrav do nekog sljedećeg druženja!

Tekst: Valentina Dešić

Fotografije: Danica Stupar, Valentina Dešić i Branislav Radišić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress