March, 2017

now browsing by month

 

Zimski uspon na Dimitor

Još jedan nedjeljni dan proveden je u druženju i dobrom raspoloženju na planini Dimitor. Članovi PD ,,Klekovača“ su se odazvali na poziv Planinarsko ekološkog društva “Vidik” Mrkonjić Grad koje je u saradnji sa Eko zonom Zelenkovac organizovala jubilarnu, desetu zimsku planinarsku akciju pod nazivom “Zimski uspon na Dimitor”.

Sunčano nedjeljno jutro na polasku iz Prijedora, ukazivalo je na odlične vremenske uslove za šetnju. Na uspon se krenulo sa početne tačke Štrbina oko 9 časova, sa odličnom vidljivosti i bez padavina. Staza je cijelom dužinom bila prekrivena snijegom. U početku tempo kretanja je bio sporiji zbog velikog broja učesnika. Oko 12 časova skoro svi učesnici akcije su se popeli na najviši vrh Dimitora 1483 m n/v, gdje je uslijedilo zajedničko fotografisanje sa zastavama društava. Nakon predaha, uslijedio je dogovor oko povratka, tako da je većina planinara nastavila spuštanje i povratak preko grebena Kozja strana 1311 m n/v, dok su se ostali vratili putanjom kojom su i došli (što se kasnije i ispostavilo kao povoljan potez). Tada počinje i da se mijenjaju vremenski uslovi, oblaci koji su dolazili sa sjeverne strane ukazivali su na oluju. Počele su da provijavaju i prve pahulje, ali i uprkos tome, dok smo se kretali prema početnom odredištu, svjež vazduh i planinski spokoj omogućili su nam da odmorimo svoja čula u ljepotama ove planine.

Po povratku do mjesta Štrbine, uputili smo se u eko zonu Zelenkovac gdje je organizator uspona obezbjedio okrepljenje tolpim čajem i dobro znanim pasuljem. U idiličnom zimskom ambijentu eko zone Zelenkovac, posmatrali smo borove okićene snijegom i velike pahulje koje su provijavale. Bližilo se vrijeme za polazak, te nakon dodjele zahvalnica društvima, zahvalili smo se organizatoru na divnom gostoprimstvu i uputili se ka Prijedoru

Darko Dragić

[srizonfbalbum id=29]

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress