December, 2023

now browsing by month

 

Novogodišnji uspon na Osječenicu

Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor u okviru planiranih aktivnosti organizuje u ponedjeljak, 2. januara 2024. godine odlazak na 14. tradicionalni novogodišnji uspon na planinu Osječenica u organizaciji KES “Crni vrh” iz Bosanskog Petrovca.

Program uspona:

6:15 – polazak ispred sportske dvorane “Mladost” i vožnja na relaciji Prijedor – Sanski Most – Bos. Petrovac;
8h – okupljane svih učesnika uspona ispred tržnog centra “Bingo” u Bos. Petrovcu;
8:30 – polazak svih učesnika uspona prema Osječenici;
9h – početak uspona iz pravca Oštrelja – nadstrešnica – via Serpetine – vrh Osječenice;
13h – izlazak na vrh Velika Osječenica (1796 m), odmor onoliko dugo koliko nam vremenske prilike/neprilike budu dozvoljavale;
13:30 – polazak sa vrha prema autobusu;
15:30 – polazak prema Prijedoru; 18h – dolazak u Prijedor.

Akcija izvodi se u zimskim uslovima, te iznad livade postaje nešto zahtjevnija (smjer “sajla” gdje se hoda preko stijena te su na momente potrebne ruke za penjanje) ali je u smjeru postavljena sajla da bi se taj detalj lakše popeo. Zbog toga je nužan oprez kako bi se nezgode svele na minimum.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele, odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, rukavice, naočale za zaštitu od sunca i vjetra, ranac, štapovi za hodanje, gamašne, hrana, voda, komplet prve pomoći.

Cijena prevoza je 20 KM.

Prijave izvršiti kod vodiča Valentine Dešić pozivom na tel: 065/845-238 do ponedjeljka 1. januara. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost i dužni su poštovati upute vodiča!

Vodič je Valentina Dešić.

Pozdravimo novu 2024. godinu zajedno!

Noćni uspon na Kozarački kamen

Tokom planinarskih akcija oko nas su uvijek dragi ljudi. Jednom rječju: prijatelji. U ovih 70 godina postojanja i rada Planinarskog društva “Klekovača” mnogi nam znani prijatelji više nisu sa nama. Oni nisu tu fizički ali su tu u bogatim uspomenama i sjećanjima. Za kraj jubilarne godine organizovali smo Noć sa prijateljima na Kozari i tako se prisjetiti svih onih koji su sad na nekoj nebeskoj planini.

U subotnje predvečerje, 16. decembra 2023. godine veliki broj prijedorskih planinara se okupio u Rajkovićima. Krenuli smo stazom uz potok Uremovac dosta hitro jer od ljetos nismo bili na noćnoj šetnji koje su uvijek posebne. S kamena na kamen, preko gazova i mostića i već smo bili na prvoj uzbrdici koja je isto tako bila brzo savladana. Veću pauzu smo napravili na livadi ispod Kamena odakle je “pucao” pogled prema Goloj planini i, kroz krošnje stabala, prema Prijedoru i Suncu u smiraju.

Sa južne strane smo krenuli prema vrhu. Prošli smo ispod rimskog puta i dohvatili se ferate koja uspinjanje čini lakšim. Tu se već osjetio lagani povjetarac ali zalazak Sunca se sad bolje vidio i mogli smo u njemu uživati u narednih 15-tak minuta. Po koji zalogaj i kapljica u dobrom društvu i sa nezaboravnim pogledom su nezaobilazni. Fotografisanje je isto rako nezaobilazno. Najstariji i najmlađi učesnik su takođe zabilježeni: Božo i Marija.

Obzirom da je Sunce zašlo a mrak dolazio valjalo je upaliti lampe i krenuti dalje. Svjetleća, vijugava kolona krenula je ispod Sokoline prema Jasiku i Bešića poljani. Valjda što je noć, grupa je bila na okupu. Bilo je tu dosta priča, šala a najviše nekakve zajedničke sreće. Nozbrdo prema Kotlovači nakon nekoliko kišnih dana je uvijek “zanimljivo”. Bio je to više bob spust ali dobro, ne mari. Sve je to dio planinarskih zgoda i nezgoda. Svjetlo sa doma je kao svjetionik u sred mora govorilo da izdržimo još malo i tu smo.

U domu vatra i domaćica Tanja sa toplim čajevima. Rančevi se otvoriše i nastupi gozba. Uz gozbu dobra i vesela atmosfera za čas nastade. Marija, Slavica i Dragana su igrale društvene igre i to vrlo žustro. Sala doma je bila kao jedna vesela košnica.

Mnogi su i poslije druženja krenuli na još jedno hodanje, hodanje prema automobilima u Rajkovićima. Neki su opet ostali na noćenju i tako upotpunili svoj vikend. Bila he to još jedna vesela noć sa prijateljima na Kozari. Svi rijatelji su bili tu.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Milan Mrđa, Valentina Dešić, Zdravko Nišević, Draško Zgodić i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Motajica

PD “Klekovača” Prijedor je dobilo poziv od PD “Motajica” Srbac da uzme učešće na tradicionalnom usponu na Motajicu u nedjelju, 24.12.2023. godine. S toga, organizujemo odlazak planinara na ovaj pohod.

PROGRAM POHODA:

1. 6:30 – polazak autobusa ispred Sportske dvorane “Mladost”;

2. 7:15 – polazak ispred tržnog centra “Fis” u Banja Luci;

3. 8:30 – dolazak u selo Lepenica kod planinarskog doma u Nikolića potoku;

4. 9h – početak uspona;

5. 11h – izlazak na vrh Gradina (652m);

6. 12h – polazak sa vrha prema pl. domu;

7. 14h – dolazak u pl. dom, ručak za sve učesnike uspona, druženje, odmor;

8. 16h – polazak prema Prijedoru;

9. 18h – dolazak u Prijedor.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija, psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, kapa, naočale za zaštitu od sunca, ranac, štapovi za hodanje, pribor za jelo (obavezno!), hrana, voda, planinarska iskaznica sa plaćenom članarinom za tekuću godinu, komplet prve pomoći.

Domaćin organizuje besplatan ručak za sve učesnike uspona.

Cijena prevoza je 20 KM.

Prijave izvršiti kod Duška Vujičića isključivo pozivom na tel: 065/611-052 do četvrtka 21. decembra a obavezne uplate izvršiti u kancelariji Društva u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) četvrtkom u periodu od 19-20h. Samo oni planinari koji na vrijeme izvrše uplatu ostvaruju pravo učešća na pohodu.

Ukoliko prijavljeni otkaže učestvovanje 48h prije početka akcije uplaćeni novac se ne vraća osim ukoliko za sebe pronađe zamjenu.

Prijavljeni planinari stazu obilaze na vlastitu odgovornost!

Vodič je: Duško Vujičić.

Pridružite nam se!

Članarina za 2024. godinu

Članski materijal za 2024. godinu je stigao te možete obnoviti članarinu a neki od vas mogu postati članovi Planinarskog društva “Klekovača”.

Godišnja članarina u Društvu iznosi 30 KM za punoljetne i 10 KM za maloljetne članove. Prilikom prvog učlanjenja plaćate karticu 5 KM koja važi pet godina i po isteku tog perioda kupuje se nova.

Članarinu možete uplatiti svakog četvrtka u vremenu od 19 do 20 časova u našoj kancelariji koja se nalazi u ulici Kralja Petra I Oslobodioca 16 u Prijedoru (KUD “Dr Mladen Stojanović”, II sprat) ili po dogovoru sa sekretarom Društva (065/440-150 ili e-mail: info@pdklekovaca.org) u nekom drugom terminu (na planinarskoj akciji, u planinarskom domu…).

Kao član našeg Društva stičete pravo na mnoge pogodnosti:

 • popust za učešće na planinarskim akcijama u našoj organizaciji,
 • popust na noćenja u planinarskom domu “Kotlovača” na Kozari i drugim planinarskim domovima,
 • popust za ulaznice u Nacionalni park “Kozara”,
 • popust na planinarsku opremu u Aqua Balkanu,
 • popust od 20% u Inter Sportu na svu planinarsku opremu,
 • popust na planinarsku opremu u Alp Outdoor shop-u u Banja Luci,
 • popust od 20% na obuću u prodavnicama Alpina,
 • popust od 15% u Juventa Sportu,
 • popust od 5% na “KS SHOES” obuću,
 • popust od 20% u GMS outdoor shop (prodavnice u Vitezu i Sarajevu) na svu planinarsku opremu,
 • cjelogodišnje osiguranje kod osiguravajuće kuće u slučaju nezgode.

Prilikom kupovine u ovim prodavnicama morate pokazati člansku karticu sa plaćenom članarinom za tekuću godinu i ličnu kartu.

Svi oni planinari koji su zaboravili da izvrše uplatu članarine za 2023. godinu još uvijek mogu to da učine.

Pridružite nam se da uživamo zajedno!

Svečani defile povodom dana Republike Srpske

Povodom Dana Republike Srpske, 9. januara 2024. godine, u Banja Luci će biti organizovan svečani defile pripadnika MUP-a Republike Srpske i civilnih struktura (vladinih i nevladinih organizacija i ustanova). Jedan od ešalona u defileu biće i ešalon Planinarskog saveza Republike Srpske.

Na osnovu toga primili smo dopis PSRS u kojem se traži da dostavimo spisak zainteresovanih planinara Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor koji žele učestvovati u svečanom defileu. S toga, pozivamo sve zainteresovane članove da se jave sekretaru Društva na telefon 065/440-150 ili e-mail: info@pdklekovaca.org do 17.12.2023. godine do 12 časova.

Kako je bilo na posljednjem održanom svečanom defileu možete pogledati putem ovog linka: https://www.pdklekovaca.org/?p=6553

Srdačan pozdrav!

Svečana akademija

2023. godina je godina jubileja u Planinarskom društvu “Klekovača” Prijedor. 70 godina ranije, 1953. godine, grupa entuzijasta, zaljubljenika u prirodu se okupila u prostorijama Aerokluba “Prva partizanska avijacija” i započela jednu lijepu priču, jednu lijepo ideju o planinarstvu koja traje do danas.

Jubilej je obilježen nizom aktivnosti kao što je “Rođendan Klekovače na Klekovači”, “Dolimiti 2023”, “Zalazak Sunca na Kozaračkom kamenu” a kruna svega toga je bila Sečana akademija koja je održana u srijedu, 6. decembra 2023. godine u Kinu “Kozara” u Prijedoru. Posebno smo radosni što je sala bila ispunjena do posljednjeg mjesta, tj. tražilo se mjesto više. Kino “Kozara” je izabrano kao mjesto za projekciju filma zato što pruža najbolje uslove za to u gradu iako smo znali da neće biti dovoljno mjesta za stajanje ali mi smo planiniari pa smo se lako snašli da prebrodimo i takav problem. Sala je bila ispunjena dragim licima: aktivnim planinarima, onima koji su to nekada bili ali su i dalje uz svoje Društvo, prijateljima iz drugih planinarskih društava a posebno onih iz drugih država, predstavnicima Planinarskog saveza Republike Srpske te predstavnicima društveno-političkog života Prijedora.

Prisutnima sa obratio sekretar gospodin Marko Sarić koji je i vodio program Svečane akademije. Istaknuo je da su na adresu Društva pristigle brojne čestitke sa željom za još dugo godina postojanja i rada. 1953. godine, počeo se plesti jedan niz, jedan lanac koji traje do dan danas. Mi smo trenutno jedna karika u tom lancu, imali smo šta da naslijedimo od naših prethodnika a nadam se da će naši savremenici od nas imati šta da naslijede.

Predsjednik Društva, gospodin Dragan Romčević, pozdravio je sve prisutne i zahvalio se svim organizacijama koje su nas podržavale i podržavaju u aktivnostima koje izvodimo i bez čije pomoći i saradnje bi bilo vrlo teško bivstvovati u sadašnjem vremenu.

Tokom ovih 70 godina postojanja i rada naši planinari su aktivno učestvovali u radu Planinarskog saveza Jugoslavije a danas PSRS. Od formiranja PSRS u svim sazivima smo imali predstavnike u različitim organizacionim tijelima: članove UO, sekretara, predsjednika skupštine, predsjednika Saveza (našeg prerano preminulog Ljubišu Aramanda u nekoliko mandata). Na značaj “Klekovače” u svemu ovome podsjetio je predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske gospodin Neno Dobrijević.

U poslijeratnom Prijedoru, početkom 50-tih godina desio se izrazit sportsko-kulturni procvat kao nikada kroz istoriju: osnovan je Aeroklub “PPA”, Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović”, naše Planinarsko društvo “Klekovača”, osnovana je Muzička škola i mnogi drugi. Grad Prijedor je uvijek tu bio za nas a i mi uz naš Grad. Gradonačelnik Prijedora, gospodin Slobodan Javor, je izjavio da u našem Društvu vlada porodična atmosfera koja se prenosi sa generacije na generaciju te poručio da ga raduje to što su ljudi koji rukovode ovim društvom prepoznati u lokalnoj zajednici i koji prvenstveno vode računa o zaštiti životne sredine. Za njega lično i kao gradonačelnika to je veoma značajno. Zato je i bio tu sa nama, da nam pruži podršku i da nam čestitam jubilej 70 godina postojanja i rada. Gradonačelnik je obećao znatnu finansijsku pomoć Društvu u 2024. godini.

Jedan vikend proveden sa planinarima na Kotlovači je iznjedrio ideju da se u povodu ovog jubileja snimi dokumentarni film kao retrospekcija dešavanja u našem društvu. Jedan od organizatora snimanja, gospodin Draško Zgodić, člana UO Društva je pojasnio kako je teklo vrijeme od ideje do realizacije snimanja filma. Slušajući inspirativne priče našeg čika Vlade Bojan Jojić, naš dugogodišnji član, došao je na ideju da se snimi film i ispriča priča o razvoju društva od ideje do današnjih dana i jednoj velikoj ljubavi prema planini i prirodi. Po prvi put u dugoj tradiciji stvoren je dokument koji priča našu priču. Jasna Mandić i Boris Kojić su zajedno sa Bojanom uradili veliki posao da se snimi film “Ljudi od planine” i to potpuno pro bono.

Radeći proteklih godinu dana na ovom projektu filmska ekipa se saživjela sa nama i poželjela da živi našim stilom života i prihvati naš modus operandi. S toga, obzirom da imaju takvu želju mi im želimo dobrodošlicu u naše Drštvo uručivanjem članskih kartica. Dobrodošli nam!

Na prvi izlet Društvo je krenulo vozom, “ćirom”, do Sanskog Mosta pa na vodopad Blihe i Kamengrad. Snaga lokomotive nam je simbolično tog prvog puta dala momentum koji traje do danas. Kako je počela kao rijeka Bliha da teče naša priča od tada do danas možete pogledati u filmu “Ljudi od planine”.

Poslije završenog zvaničnog dijela u foajeu kina upriličen je koktel za sve zvanice i goste. Bila je to prilika da se u neobaveznom druženju evociraju uspomene, naprave neki novi planovi ali da se druže ljudi koji se inače rijetko sreću.

Koktel su pripremili učenici Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedor zajedno sa svojim instruktorima. To je bilo jedno istinsko remekdjelo na stolovima ali i u stomacima. Od srca im se zahvaljujemo!

Idemo dalje!

Tekst: Marko Sarić;

Fotografije: Drago Stojnić – Giga, Aleksandar Drakulić i Igor Motl.

“Svečanom akademijom smo obilježilii 70 godina postojanja i rada Planinarskog društva “Klekovača”. Donosimo vam naše utiske na: https://www.pdklekovaca.org/?p=8716 Tekst: Marko Sarić; Fotografije: Drago Stojnić – Giga, Aleksandar Drakulić i Igor Motl.”

From Svečana akademija. Posted by Planinarsko društvo „Klekovača” Prijedor on 12/12/2023 (29 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Međunarodni Dan planina

Obnavljanje planinskih ekosistema je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina 11. decembra.

Ova tema je odabrana da u potpunosti uključi planine u Dekadu Ujedinjenih nacija o obnovi ekosistema 2021–2030, koju zajedno vode Organizacija za hranu i poljoprivredu UN i Program UN za životnu sredinu. Dekada je prilika da se okupe politička podrška, naučna istraživanja i finansijski resursi kako bi se značajno ubrzala obnova i sprečila dalja degradacija planinskih ekosistema.

Planine pokrivaju oko 27% Zemljine površine i predstavljaju oko polovine svetskih žarišta biodiverziteta. Kao vodotornjevi u svetu, oni snabdevaju slatkom vodom polovinu čovečanstva. Planine su dom izuzetnog spektra biljaka i životinja, kao i mnogih kulturno raznolikih zajednica sa različitim jezicima i tradicijama. Od regulacije klime i usluga vodosnabdevanja, do održavanja i očuvanja zemljišta, planine su ključne za naše živote i egzistenciju. Ipak, planine pate od uticaja klimatskih promena i neodrživog razvoja, povećavajući rizike za ljude i planetu. Klimatske promene ugrožavaju protok vode, a brzo rastuće temperature primoravaju planinske vrste i ljude koji zavise od ovih ekosistema da se prilagode ili migriraju. Strme padine znače da krčenje šuma za poljoprivredu, naselja ili infrastrukturu može uzrokovati eroziju tla kao i gubitak staništa.

Generalna skupština UN je takođe nedavno proglasila 2023–2027 „Pet godina akcije za razvoj planinskih regiona“ u svojoj trogodišnjoj rezoluciji o održivom razvoju planina. Njegovi ciljevi su privlačenje bespovratne pomoći i investicija za planine, razvoj „zelenih“ ekonomija i tehnologija, stvaranje mehanizama za jačanje saradnje između planinskih zemalja i razvoj nauke i obrazovanja u oblasti održivog razvoja planina.

Međunarodni dan planina 2023. je prilika da se poveća svijest o važnosti planinskih ekosistema i pozove na rešenja zasnovana na prirodi, najbolje prakse i investicije koje grade otpornost, smanjuju ranjivost i povećavaju sposobnost planina da se prilagode svakodnevnim prijetnjama i ekstremnim klimatskim događajima.

Ljudi od planine – 70 godina postojanja i rada PD “Klekovača”

Dokumentarni film o istoriji planinarenja u Prijedoru, o korijenima našeg planinarskog društva. Po prvi put je u dugoj istoriji stvoren važan dokument koji priča našu priču. Film nema pretencioznu namjeru da pomene svakog važnog čovjeka ili događaj, a njih je bilo zaista mnogo u 70 godina dugoj istoriji. Tu zahtjevnu ulogu ostavljamo budućoj monografiji. Film je tu da nam ispriča emotivnu priču o planinarskoj ideji i ljubavi prema prirodi i planinama. O putu kojim su generacije planinara hodile i nastavljaju hoditi. Ovo je posveta njima. Veliku zahvalnost dugujemo tvorcima filma: Jasna Mandić, Boris Kojić i Bojan Jojić. Uživajte u gledanju onoliko koliko smo mi uživali u stvaranju.

PD Klekovača

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress