Međunarodni Dan planina

Obnavljanje planinskih ekosistema je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina 11. decembra.

Ova tema je odabrana da u potpunosti uključi planine u Dekadu Ujedinjenih nacija o obnovi ekosistema 2021–2030, koju zajedno vode Organizacija za hranu i poljoprivredu UN i Program UN za životnu sredinu. Dekada je prilika da se okupe politička podrška, naučna istraživanja i finansijski resursi kako bi se značajno ubrzala obnova i sprečila dalja degradacija planinskih ekosistema.

Planine pokrivaju oko 27% Zemljine površine i predstavljaju oko polovine svetskih žarišta biodiverziteta. Kao vodotornjevi u svetu, oni snabdevaju slatkom vodom polovinu čovečanstva. Planine su dom izuzetnog spektra biljaka i životinja, kao i mnogih kulturno raznolikih zajednica sa različitim jezicima i tradicijama. Od regulacije klime i usluga vodosnabdevanja, do održavanja i očuvanja zemljišta, planine su ključne za naše živote i egzistenciju. Ipak, planine pate od uticaja klimatskih promena i neodrživog razvoja, povećavajući rizike za ljude i planetu. Klimatske promene ugrožavaju protok vode, a brzo rastuće temperature primoravaju planinske vrste i ljude koji zavise od ovih ekosistema da se prilagode ili migriraju. Strme padine znače da krčenje šuma za poljoprivredu, naselja ili infrastrukturu može uzrokovati eroziju tla kao i gubitak staništa.

Generalna skupština UN je takođe nedavno proglasila 2023–2027 „Pet godina akcije za razvoj planinskih regiona“ u svojoj trogodišnjoj rezoluciji o održivom razvoju planina. Njegovi ciljevi su privlačenje bespovratne pomoći i investicija za planine, razvoj „zelenih“ ekonomija i tehnologija, stvaranje mehanizama za jačanje saradnje između planinskih zemalja i razvoj nauke i obrazovanja u oblasti održivog razvoja planina.

Međunarodni dan planina 2023. je prilika da se poveća svijest o važnosti planinskih ekosistema i pozove na rešenja zasnovana na prirodi, najbolje prakse i investicije koje grade otpornost, smanjuju ranjivost i povećavaju sposobnost planina da se prilagode svakodnevnim prijetnjama i ekstremnim klimatskim događajima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress