February, 2023

now browsing by month

 

Grmečki marš

Grmečki marš

Još jedno druženje i akcija je iza nas.

U nedjelju ujutro, 12. 2. 2023. godine u ranim jutarnjim časovima, na poziv Zavičajnog udruženja Sanjana “Grmeč”, oko 40 planinara našeg društva je krenulo ka selu Bravsko, u podnožju Grmeča, s ciljem da učestvuje u, već tradicionalnom, 12. grmečkom maršu.
U dogovoreno vrijeme, bez kašnjenja, spremni za još jedno druženje i iskustvo, smo stigli na zborno mjesto kod kafane Dijana, gdje su nas dočekali veseli domaćini sa već velikim brojem učesnika, kako planinara tako i rekreativaca. Domaćini su održali uvodni pozdrav i uputili učesnike o samom planu penjanja uz naglašavanje da je staza ovaj put zahtjevna, a zatim smo minutom šutnje odali poštu za našeg tragično preminulog Ljubišu i njegovu ćerku Andreu.

Nakon završne pripreme za uspon i pregleda opreme, dio planinara se uputio pješke već od samog zbornog mjesta dok se jedan dio mini autobusima prevezao dalje šumskim putem kako bi sačuvali više snage za uspon.
Prateći jedni druge, a opet svako svojim tempom, krenuli smo uspon uz, snijegom prekrivene, padine Grmeča. Kako u nizinama skoro da nije ni bilo snijega ove zime, osmijesi na licima planinara su ukazivali da uživaju u idiličnom zimskom pejzažu i sniježnom prekrivaču.

Uz kratke pauze za jelo, koji gutljaj rakije (veseli dušu a grije tijelo) i druženje, smo savladavali dio po dio planiranog puta.

Kako smo se penjali na veću nadmorsku visinu tako smo nailazili na dublji snijeg i teže i ekstremnije zimske uslove. Naročito zahtjevan je bio krajnji uspon, pred sam vrh, koji je, zahvaljujući organizatorima, olakšan konopcima za penjanje.

Crni vrh i 1604 m su nas dočekali vjetrovito, ali nas to nije spriječilo da se radujemo još jednom savladanom usponu i fotografišemo za uspomenu.

Povratak u zimskim uslovima je jednako zahtjevan kao i uspon, međutim, znajući da nas čeka ukusni vojnički pasulj, kuhano vino, čaj a najviše, druženje sa planinarima iz drugih planinarskih društava, lakše smo izdržali.

Nakon ručka i dodjele zahvalnica, krenuli smo kući umorni ali sretni što smo učestvovali u još jednom pohodu koji je okupio oko 1000 učesnika i time pokazao da sve više ljudi se vraća prirodi.

Tekst: Davorka Kezija

Fotografije: Jelena Radaković, Valentina Dešić, Davorka Kezija i Sanja Topić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Pozdrav proljeću

Fotografija: Vladimir Tadić, Svjetlopis

Poštovani planinari,

U 70. godini postojanja i uspješnog rada Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor pozdravimo zajedno proljeće na Kozari. Pozivamo vas da i ove godine, u nedjelju 19. marta, uzmete učešće u planinarskom pohodu „Pozdrav proljeću“ koji svake godine okuplja sve više učesnika iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i šire.

Planirali smo pohod od Rajkovića preko Kozaračkog kamena do Mrakovice u dužini od 13 km. Staza je pogodna za sve uzraste obilaznika. Uspon na Kozarački kamen i silazak su zahtjevni ali taj dio staze će biti obezbjeđen konopcima kao rukohvatima.

PROGRAM POHODA (nedjelja, 19. mart 2023. godine):

I za planinare i građane Prijedora:

8:00 i 9:00 – polazak autobusa ispred sportske dvorane „Mladost“ u Prijedoru;
15:00 i 16:00 – povratak sa Mrakovice.

Cijena povratne autobuske karte je 3 KM.

II za planinare van Prijedora:

9:00 do 9:30 – dolazak u Rajkoviće (275 m n/v) i početak uspona;
9:00 do 13:00 – pješačenje stazom br. 3 preko Kozaračkog kamena (658 m n/v) do Mrakovice (802 m n/v) uz kraće odmore;
13:00 – dolazak prvih učesnika na Mrakovicu, ručak;
13:30 – kulturno-zabavni program;
14:30 – dodjela zahvalnica;
16:00 – kraj manifestacije i povratak sa Mrakovice.

Opšti uslovi za učešće: odlično zdravlje, fizička kondicija i psihička stabilnost, planinarske cipele (patike ne dolaze u obzir!), odgovarajuća planinarska odjeća u odnosu na meteo prilike, rezervna presvlaka, zaštita od kiše, štapovi za hodanje, ranac, hrana, voda, planinarska iskaznica, prva pomoć, foto-aparat. Ukoliko planirate povesti psa na uspon, molimo vas da bude na povodcu i da nosi masku.

Za učesnike koji dolaze iz udaljenijih krajeva obezbjedili smo smještaj u planinarskim domovima na Kotlovači i na Mrakovici. Njihov dolazak se preporučuje u subotu, 18.03.2023. do 22:00. Molimo sekretare društava koja će doći na ovu manifestaciju a planiraju noćenje da pošalju spiskove za prijavu učesnika putem e-maila info@pdklekovaca.org najkasnije do četvrtka, 16.03.2023. godine.

Prijava društava/klubova/sekcija će se vršiti na startu staze u Rajkovićima.

Svi učesnici su dužni da se kreću navedenom stazom jer će nju obezbjeđivati vodiči PD “Klekovača” Prijedor i spasioci.

Učesnici stazu obilaze na sopstvenu odgovornost!

Srdačan planinarski pozdrav!

Mapa staze

KILIMANDŽARO – UHURU PEAK 5895 m

Dana 11.02.2023. u ranim jutarnjim časovima po lokalnom vremenu naš član Darko Popović je uspješno popeo najvišu tačku afričkog kontinenta, Uhuru Peak na Kilimandžaru (5895 m). Bravo za našeg Popa i za Zorana Novakovića, koji je s njim na fotografiji!

Pohod Javor planinom

Subota ujutru, 4. februar, u prohladnih 8 časova, iz Prijedora je krenula manja grupa entuzijastičnih planinara znajući da će ih na krajnjoj destinaciji dočekati snijeg i hladnoća, a ta destinacija je tradicionalni „Pohod na Pjenovac“ koji je organizovalo Planinarsko – ekološko društvo „ACER“ iz Vlasenice.

Prva pauza je bila u Doboju gdje je planinare dočekala turistički vodič Dragana koja je isplanirala manji obilazak važnijih znamenitosti ovog grada. Prva priča odnosila se na Dobojski logor 1915 – 1917, za koji je malo ko od prisutnih znao. Nakon toga vjetrovitim stepenicama stiglo se do dobojske tvrđave gdje je ljubazni vodič kratko ispričala važnije detalje i zanimljivosti, nakon čega su se smrznuti planinari okrijepili u obližnjem restoranu – neko čorbicom, neko domaćom kafom ili nečim drugim po izboru.

Za oko nekih 2 sata stiglo se u Vlasenicu gdje je tokom vožnje već padao snijeg i pojačao se kada su planinari stigli u pripremljene smještaje gdje je planirano noćenje. Nakon smještaja, u večernjim časovima, u motelu M je organizovana fešta za sve planinare koji sledećeg dana planiraju da se upute snježnom stazom. Lokalni mještani kažu da je ovo prvi veliki snijeg ove godine i poželjeli sreću tokom pohoda. Fešta je bila propraćena muzikom uživo, plesom, veseljem, smijehom, nastupom folkloraša i dodjelom zahvalnica. Neki su ostali i do fajronta, ali to ih nije spriječilo da ustanu na vrijeme ujutru i pripreme se za izazovnu stazu.

U nedjelju oko 9 časova, planinari su krenuli od Pećine pored magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak, krećući se stazom dugom 16 km, preko najljepših dijelova Javor planine. Planinarima se uvijek učini da je staza nešto duža, pogotovo jer je ovaj put bilo teže da se korača kroz snijeg i prtinu koja nije bila uvijek tako prohodna. Ono što je bilo veoma zanimljivo jeste da je mnogo mladih osoba i djece taj dan pješačilo, prestizalo planinare praveći staze prohodnijim, te padali i pravili oblike po snijegu. Bilo je i padova učesnika koji nisu bili planirani, zbog same specifičnosti snježne staze. Staza je vodila preko Debelog brda, Igrišta, Podkozlovače, pored rijeke Bjesnice, preko Mrkova, do Pjenovca, uz usputne kraće odmore. Poglede i uzdahe oduševljenja planinara izmamili su nestvarni pejzaži, divni prizori i neobični oblici prirode prekriveni debljim slojevima snijega. Tokom cijelog dana, planinare su pratile pahulje snijega koje su uljepšavale prizor i činile prirodu još ljepšom.

Oko 1200 planinara iz Republike Srpske, Federacije B i H, Srbije, Crne Gore i Hrvatske su nakon šestočasovne šetnje stigli u Manastir u Pjenovcu gdje je upriličen ručak – ukusni pasulj, kojeg su planinari jeli u slast, smrznutih ruku i obraza.

Zimske šetnje imaju posebnu čar i već se veselimo idućem snježnom pohodu – na Grmečki marš!

Tekst: Topić Sanja, džidžasti planinar

Fotografije: Blagoje-Božo Jungić, Milan Mrđa, Davorka Kezija i Sanja Topić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress