Pohod Javor planinom

Subota ujutru, 4. februar, u prohladnih 8 časova, iz Prijedora je krenula manja grupa entuzijastičnih planinara znajući da će ih na krajnjoj destinaciji dočekati snijeg i hladnoća, a ta destinacija je tradicionalni „Pohod na Pjenovac“ koji je organizovalo Planinarsko – ekološko društvo „ACER“ iz Vlasenice.

Prva pauza je bila u Doboju gdje je planinare dočekala turistički vodič Dragana koja je isplanirala manji obilazak važnijih znamenitosti ovog grada. Prva priča odnosila se na Dobojski logor 1915 – 1917, za koji je malo ko od prisutnih znao. Nakon toga vjetrovitim stepenicama stiglo se do dobojske tvrđave gdje je ljubazni vodič kratko ispričala važnije detalje i zanimljivosti, nakon čega su se smrznuti planinari okrijepili u obližnjem restoranu – neko čorbicom, neko domaćom kafom ili nečim drugim po izboru.

Za oko nekih 2 sata stiglo se u Vlasenicu gdje je tokom vožnje već padao snijeg i pojačao se kada su planinari stigli u pripremljene smještaje gdje je planirano noćenje. Nakon smještaja, u večernjim časovima, u motelu M je organizovana fešta za sve planinare koji sledećeg dana planiraju da se upute snježnom stazom. Lokalni mještani kažu da je ovo prvi veliki snijeg ove godine i poželjeli sreću tokom pohoda. Fešta je bila propraćena muzikom uživo, plesom, veseljem, smijehom, nastupom folkloraša i dodjelom zahvalnica. Neki su ostali i do fajronta, ali to ih nije spriječilo da ustanu na vrijeme ujutru i pripreme se za izazovnu stazu.

U nedjelju oko 9 časova, planinari su krenuli od Pećine pored magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak, krećući se stazom dugom 16 km, preko najljepših dijelova Javor planine. Planinarima se uvijek učini da je staza nešto duža, pogotovo jer je ovaj put bilo teže da se korača kroz snijeg i prtinu koja nije bila uvijek tako prohodna. Ono što je bilo veoma zanimljivo jeste da je mnogo mladih osoba i djece taj dan pješačilo, prestizalo planinare praveći staze prohodnijim, te padali i pravili oblike po snijegu. Bilo je i padova učesnika koji nisu bili planirani, zbog same specifičnosti snježne staze. Staza je vodila preko Debelog brda, Igrišta, Podkozlovače, pored rijeke Bjesnice, preko Mrkova, do Pjenovca, uz usputne kraće odmore. Poglede i uzdahe oduševljenja planinara izmamili su nestvarni pejzaži, divni prizori i neobični oblici prirode prekriveni debljim slojevima snijega. Tokom cijelog dana, planinare su pratile pahulje snijega koje su uljepšavale prizor i činile prirodu još ljepšom.

Oko 1200 planinara iz Republike Srpske, Federacije B i H, Srbije, Crne Gore i Hrvatske su nakon šestočasovne šetnje stigli u Manastir u Pjenovcu gdje je upriličen ručak – ukusni pasulj, kojeg su planinari jeli u slast, smrznutih ruku i obraza.

Zimske šetnje imaju posebnu čar i već se veselimo idućem snježnom pohodu – na Grmečki marš!

Tekst: Topić Sanja, džidžasti planinar

Fotografije: Blagoje-Božo Jungić, Milan Mrđa, Davorka Kezija i Sanja Topić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress