Pozdrav proljeću

Pozdrav proljeću je manifestacija koja se odvija tokom vikenda najbližeg prvom danu proljeća (21. mart) u organizaciji Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor u kontinuitetu od 1980. godine (bez prekida i u toku ratnih dešavanja).

Svake godine ova manifestacija okuplja sve veći broj učesnika. 2019. godine bio je rekordan broj planinarskih društava, njih 96 iz RS, BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije. 2018. godina je bila rekordna po broju učesnika – 2500. Čak je tokom 2021. godine, nakon pandemije COVID-19 bilo je oko 1200 učesnika iz 40 planinarskih društava. Njen cilj je okupljanje planinara a pogotvo mlađih ljubitelja prirode na planini Kozari poslije zime kada se priroda budi. Time se dodatno promoviše planinarska djelatnost i planina Kozara.

Obilaznici staze imaju priliku da prođu nekim od najljepših krajeva planine Kozare, da uživaju u potocima, livadama i širokom vidiku koji se naročito pruža sa najatraktivnije tačke uspona – Kozaračkog kamena. Posjetioci odatle mogu da vide Prijedorsko polje, planine Grmeč, Majdanske planine, Klekovaču, Manjaču i naravno veći dio Kozare. Staza je dužine oko 13 km i srednje je zahtjevna.

Na Mrakovici je, pored memorijalne zone, cilj ove manifestacije. Svi budu ugošćeni sa besplatnim ručkom. Upriličen bude kulturno-zabavni program i plesne koreografije.

Cijelu aktivnost obezbjeđuju vodiči našeg Društva, pripadnici Gorske službe spasavanja, hitna medicinska pomoć, MUP i radio-amateri.

Mapa staze
Mapa staze

 

One Commentto Pozdrav proljeću

  1. Ivan says:

    Glede na slabo vreme v nedeljo a bo pohod.?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress