June, 2021

now browsing by month

 

Izvori Plive, Janjske otoke, Balkana

U nedelju 13. 06., uprkos najavljenoj kiši, grupa od 30-ak planinara je u 7 časova krenula na bogat izlet gdje su bile u planu četiri destinacije. Neki entuzijastični planinari su krenuli i u patikama s obzirom da je izlet uključivao više rekreativnu šetnju. Malo su se pokajali zbog kiše, ali nije bila velika smetnja zbog zanimljivog dana koji je uslijedio.

Jaka kiša nas je na Zelenkovcu „natjerala“ u kafanu gdje se popila kafa, čaj, rakija, ko šta voli. Nakon toga smo se uputili na izvore Plive i upoznali se sa 3 izvora koji je poseban svaki na svoj način, gdje smo od vodiča čuli zanimljive informacije. Tada smo bili već dobro pokisnuli, ali na putu do Janjskih Otoka, kiša je prestala. Tamo smo se upoznali sa prelijepim predjelima, ručali ukusnu pastrmku i kupili pokoji suvenir.

Poslednja destinacija tog  dana je bila Balkana gdje je grupa planinara dala oduška veselom dječijem duhu i vozila se pedalinom kroz jedno od jezera. Vožnja je bila vesela, propraćena smijehom, fotografisanjem i snimcima zanimljivih događaja, uz uživanje u zelenilu koje je okruživalo jezero.  Vrijeme je prebrzo prošlo ali zasigurno kvalitetno utošeno.

Planinarski pozdrav do sledećeg pohada, nadamo se bez kiše.

Topić Sanja, planinar početnik

Fotografije: Sanja Topić, Verica Petrić i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Autobuska linija za Mrakovicu

🏞️🔝🏕️ Još jedna novost na autobuskoj liniji za Mrakovicu. Sada, pored nedjeljnog polaska uvodi se i polazak subotom.

👉 Od 19. juna svake subote i nedjelje autobuska linija Prijedor -Mrakovica – Prijedor. 🚌

Pohvala u povodu Dana grada

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović uručio je danas dvije zahvalnice i deset pohvala pojedincima, udruženjima i organizacijama koje su im dodijeljene povodom Dana grada a na osnovu njihovih aktivnosti i postignutih rezultata od značaja za grad Prijedor.

Nagrađenima su danas dodijeljene nagrade za sve one zasluge koje su oni postigli i rezultate koji su ostvarili u godini koja je iza nas i koju je obilježila pandemija virusa korona. Svi ti rezultati nisu ostali nezabilježeni i dokaz su da se i u teškim vremenima mogu postići značajni uspjesi.

Pohvalu u ime Planinarskog društva “Klekovača” primio je predsjednik Društva Dragan Romčević.

Rođendan Klekovače na Klekovači

6. juna 1953.godine osnovano je Planinarsko društvo “Klekovača” Prijedor a 68 godina kasnije na isti datum obilježen je Dan društva na planini Klekovači.

Grupa od 30-ak planinara se u ranim jutarnjim časovima zaputila u pravcu Planinarskog doma Klekovača, a oko 11 časova su započeli uspon na Malu Klekovaču (1761m). Uspon je započeo veselo, uz fotografisanje, smijeh i uz očekivanje najavljene kiše. Učesnici su pokazali oduševljenje neobičnim predjelima kroz koje su prolazili, od kojih je većina tu prolazila prvi put. Raznovrsne biljke, stijene neobičnih oblika i pokoji veći uspon su dominirali ovom stazom. Kada su stigli na vrh, učesnici su bili oduševljeni pogledom, naročito izgledom Velike Klekovače koja se jasno vidjela, a gdje se jedan dio učesnika istovremeno nalazio. Nakon ručka, fotografisanja i pokoju kap kiše, planinari su se uputili prema planinarskom domu “13 runolista” gdje je bila planirana proslava rođendana.

Rođendan su obilježile i dvije torte, a svjećice su ugasili najstariji i najmlađi učesnik pohoda. Nakon nekoliko sati druženja, planinari su krenuli put Prijedora, a u autobusu je nastavljena rođendanska atmosfera – uz pjesmu i nazdravljanje pokojom čašicom. Put do kuće je bio propraćen kišom, ali bitno je da nas je zaobišla tokom najvažnijeg dijela dana.

Uz iščekivanje uspona na Veliku Klekovaču, šaljemo Vam planinarski pozdrav.

Tekst: Sanja Topić
Fotografije: Nataša Srdić, Nikola Vučen, Sanja Topić, Verica Petrić i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Obnovljena osmatračnica na Goloj planini

Nacionalni park “Kozara” je saopštio da su završeni radovi na sanaciji osmatračnice na Goloj planini.


Zamjenjeni su podovi na objektu i od sada se može bezbjedno uživati u fantastičnom panoramskom pogledu koji se pruža sa ovog vidikovca.
👣🔭📸

Mladi planinari – jun 2021.

Početak juna je uvijek poseban za naše planinarsko društvo. Prije tačno 68 godina, 6. juna 1953. godine osnovano je Planinarsko drustvo Klekovača. Sve to vrijeme, čak i ratnom periodu postojao je kontinuitet u radu i Društvo je uvijek bilo aktivno.

Veće grupa naših članova je rođendan Društva proslavila na planini čije ime nosimo, a mi smo odlučili da taj značajan datum obilježimo prenošenjem znanja na naše mlade članove, jer je upravo taj rad sa mladima zaslužan za kontinuitet u radu Društva.

Grupa naših mladih članova iz Oštre Luke uz pojačanje od jednog banjalučanina je provela lijep vikend na Kozari, u našem domu Kotlovača. Učili su o planinarenju, pravilima ponašanja u prirodi i planinarskim domovima, prohodali nekim od najljepših staza Kozare, upoznali se tehničkom opremom i čak probali neke od tehnika koristeći užad i ostalu opremu.

Naravno, ostalo je dosta vremena i za odmor i zabavu uz logorsku vatru i kino projekciju. Na povratku su obišli i Mehmedovu crkvu na Pilaništu i čuli jednu zanimljivu priču o zabranjenoj ljubavi.

Hvala našoj Suzi koja je najviše zaslužna za ovaj vikend, ali i drugim našim planinarima koji su se trudili da prenesu neka znanja i ljubav prema planinama i na ove mlade ljude.

Tekst: D. Zgodić

Foto: S. Petković, N. Milošević, D. Petković, L. Ivanković

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress