Staza života

Nekako s proljeća rodila se ideja da se na Kozari napravi tematska staza koja će posjetiocima dati još jednu notu uživanja na našoj ljepotici. Kada nam je to predložila direktorka Turističke organizacije Prijedor Dijana Aramanda mi, u Planinarskom društvu “Klekovača”, smo to odmah prihvatili. Prihvatili smo da pomognemo sve što možemo.

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma čija je ovogodišnja tema “Turizam i zelena ulaganja” Turistička organizacija grada Prijedora i Nacionalni park “Kozara” su u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske i nama pripremili ovu tematsku stazu pod nazivom “Staza života” na lokalitetu Zečiji kamen.

Planinari našeg Društva su donijeli na lokalilet i postavili table sa poučnim citatima o životu a na vrh postavilj a prije toga, naravno, iznijeli srce (što je bio najteži dio izgradnje staze) koje je teško preko 100 kg. Ono će, sigurni smo, mamiti zaljubljenike u fotografiju. Prilikom stajanja na vrhu treba paziti da se ne prilazi ivici stijene jer se vrlo lako možemo okliznuti niti da se odranja, a kamoli baca, kamenje jer u podnožju staza prolazi tik uz stijenu.
 
U petak, 29. septembra 2023. godine bilo je upriličeno svečano otvaranje pješačke staze. To je srednje zahtjevna staza, dužine oko 700 m, pogodna i pristupačna za sve uzraste rekreativaca, planinara i posjetilaca. Prati tok potoka Zovik i vodi do vodopada, penjališta i vidikovca Zečiji kamen, jedne od najatraktivnijih lokacija na području NP Kozara. Stazu je svečano otvorio Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, gospodin Denis Šulić a u šetnji stazom su mu se pridružili svi prisutni gosti.

Planinari našeg Društva koji su pomogli izgradnju ove staze su bili vodiči na stazi te su gostima dočarali ljepote ovog dijela ali i cijele Kozare. Gosti su bili iznenađeni ovakvim ljepotama i stazama na Kozari koje su uglavnom karakteristika viših planina. Najmlađi planinar je bila mala Marija a najstariji drug Radivoje koji su bili spiritus movens onima koji su htjeli odustati od uspona već pri pojavi prvih kapljica znoja.

Tekst: Marko Sarić

Fotografije: Dragoja Timarac, Dragiša Stojnić i Marko Sarić

“Novi sadržaj na Kozari je nastao – Staza života. Kako je sve proteklo od ideje do realizacije pročitajte na našoj web stranici: https://www.pdklekovaca.org/?p=8075 Tekst: Marko Sarić Fotografije: Dragoja Timarac, Dragiša Stojnić i Marko Sarić”

From Staza života. Posted by Planinarsko društvo „Klekovača” Prijedor on 10/01/2023 (23 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress