Uspon na Vranicu

Po dobroj staroj  tradiciji planinari našeg Društva 7. novembra, u ranim jutarnjim satima, krenuli su prema još jednoj od naših planiskih ljepotica, Vranici.

Vranica je najpoznatnija rudna planina u BiH, smještena između Gornjeg Vakufa i Fojnice sa najvišim vrhom Nadkrstac (2012 mnv).  Nalazi se na razvođu rijeka Bosne i Vrbasa. Dosta je pitoma, puna pašnjaka i površinskih voda. Na njoj se mogu naći endemske biljke: vraničko zvonce, bosanska zvončika i vranička vrkuta.

Nakon višečasovne vožnje sa kraćim pauzama,  uz obilazak kraljevskog grada Jajca,  stigli smo do planinarskog doma Rosinj koji se nalazi na 1700 mnv. Obzirom da nam je vrijeme išlo na ruku, po vec utvrđenom planu krenuli smo ka vrhu Rosinj (2059 mnv). Uz laganu popodnevnu šetnju kroz predivne pejzaže, dočekali smo zalazak Sunca na vrhu nakon čega smo se sigurno spustili do doma. Uz gitaru, pjesmu, odlične domaćine i drugare planinare veče je bilo više nego odlično.

U nedjelju ujutru, negdje oko 8h,  krenuli smo  prema našem sljedećem cilju, Nadkrstac. Jak vjetar nas je pratio sve do vrha, ali nas to nije spriječilo da svi uspješno odradimo ono što smo željeli.  Nastavili smo u pravcu Prokoškog jezera, ali se niko nije odlučio za spuštanje tako da smo samo uživali u pogledu sa visine prema njemu koji je bio očaravajući kao i sve drugo. Uz divljenje prema ljepotama koje nas okružuju vrijeme je bilo za povratak u dom i povratak kući.

Tanja Timarac

[srizonfbalbum id=9]

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress