Via ferrata obuka – maj 2022.

Non quia difficilia sunt non audemus, sed quia non audemus difficilia sunt – Nije da se ne usuđujemo jer je teško, nego je teško jer se ne usuđujemo.

Proteklog vikenda smo dokazali tačnost ove poslovice. Polaznici obuke za kretanje via ferrata stazama su usudili da pomjere svoje granice i izađu iz zone komfora. Možda nije bilo lagano, ali je vrijedilo svakog truda.

Planinarsko društvo „Klekovača“ je prošle subote organizovalo prvu obuku ove vrste, a sigurno smo da neće biti zadnja. Izgradili smo via ferrata dionice kroz projekte EOCA i Feel Kozara i tako dobili sjajan poligon za obuke u blizini planinarskog doma, pa je bio red da ga počnemo koristiti i u ovu namjenu.

Već smo ranom zorom počeli s teoretskim dijelom, koji je jako važan kod razumijevanja tehnika kretanja ali i upoznavanja s opremom. Mala grupa je pažljivo slušala nove informacije o opremi i vještinama s kojima se većina njih ranije nije susretala.

Nakon teorije, došlo je vrijeme da se zaduži oprema i krene put staze, gdje smo usput prolazili još neke teme koje je bilo moguće objasniti na osiguranim dijelovima puta.

Nakon pređenog pješačkog dijela staze stižemo na Via ferratu Bijeli kamen, koja će nam biti poligon nekoliko narednih sati.

Polako i detaljno, svaki polaznik prolazi kroz teme koje smo spremili. Bilo je tu tehnika prelaska laganijim dionicama, uspona vertikalnim i negativnim nagibima, zatim kretanja uz uže, tzv. abseil. Bilo je i spuštanja kroz slobodan prostor, a mnogi su po prvi put osjetili kako je to biti na dvadesetak metara od tla okačen samo na uže. Uspješno pređene dionice su nagrađene i ponekim slatkišem.

Sve te tehnike su neophodno znanje svakome ko se nađe na bilo kojoj zahtjevnijoj via ferrata ili osiguranoj stazi, a sigurni smo da će naši članovi uskoro baš na takve staze.  

Nakon mnogo znoja i napora, ali još više smijeha, dobre energije i kvalitetnog druženja, dan završavamo ručkom u našoj Kotlovači, sretni i zadovoljni postignutim.

Društvo je potpuno besplatno obezbijedilo opremu i rad instruktora za svoje članove.

Do neke naredne obuke, planinarski pozdrav!

Tekst: Draško Zgodić

Foto: N. Milošević, G. Stjepanović Borojević, T. Timarac, L. Ivanković, M. Sarić i D. Zgodić.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress