Zimski uspon na Dimitor

Tokom nedjelje 17. marta, planinari PD “Klekovača” bili su gosti
Planinarsko ekološkog društva “Vidik” koji su nas pozvali na 17. zimski uspon na Dimitor. Poučeni prethodnim iskustvima takvo što nismo mogli odbiti. Iako su uslovi bili više proljećni nego zimski to nam nije smetalo da uživamo.

Okupljanje je bilo u eko zoni Zelenkovac gdje je i bio početak uspona. Dočekani smo sa rakijicom kako i priliči dobrom domaćinu a dobili smo i prikladne poklončiće magnete sa logom PED “Vidik”.

Kolona planinara kretala se Kozijom stranom kada je naletio oblak koji nas je počastio kišom. Do izlaska na greben i oblak nas je napustio ali nas podsjetio kako je u planini kad kisa pada. Pogled sa grebena bio je fantastičan pa se morala napraviti koja fotkica. U šumi mnogi su zastali da naberu sremuša što da odmah pojedu ili ponesu. Prije završnog uspona, naši domaćini pripremili su okrepu – čaj i suvo voće, kako bi bi ga što lakše savladali. Na “zadnjoj bukvi” prije samog izlaska na vrh tradicionalno smo zakucali pločicu našeg Društva. Na vrhu nas dočekuje sunce, divan pogled na ostale planine i ono zadovoljstva kad se popne na vrh da se čak niko ni sjetio nije da smo tog dana i pokisli.

Sa vrha se spuštamo u selo Grace gdje nas čeka neizostavni planinarski pasulj koji je poslužen u crkvenom domu gdje nam je domaći podijelio i zahvalnice za učešće u akciji. Tu se opraštamo od domaćina i ostalih drugara planinara uz pozdrav i poziv da se iduće nedjelje vidimo na Kozari i našoj akciji Pozdrav proljeću.

Tekst i fotografije: Valentina Dešić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress