Omladinski marš

Privredno-turistička manifestacija “Dani zime na Kozari” ima za cilj promociju ljepota i potencijala Kozare. U ovoj dvodnevnoj manifestaciji subota je uvijek rezervisana za Omladinski marš čiji je organizator KES “Albatros” Prijedor.

Veliki broj planinara se okupio na Urijama ispred crkve i krenuo put Rajkovića gdje će se kasnije susresti sa još planinara. Složno u koloni jedan po jedan uz Uremovac krenulo je oko 70 planinara. Lijepo i neubičajeno toplo vrijeme je sa pojavom prvog uspona natjeralo na skidanje viška odjeće. Prešli smo potok i polako visinski bivali sve bliži i bliži Kozaračkom kamenu ali ipak je trebalo još dosta do nj.

Duža pauza je bila na livadi ispod Kamena a obzirom da je on prkosio nije se časilo ni časa pa se nastavilo dalje. Uspon uz stijenu je bivao zanimljiviji a i lakši kada se došlo do sajle. Kozarački kamen nas je sa svog vrha nagradio čustim i dalekim pogledom i toplim suncem. Malo se “gušteralo”, više jelo i pilo a najviše uživalo. Nezaobilazno slikanje sa zastavama društava (Albatros, Ozren-Kraljica 883 i Klekovača) značilo je pokret dalje.

Prema Jasiku i Bešića poljani je “rodilo” blato ali znali smo naše prečice da ga izbjegnemo. Uz put su nas susretale TV ekipe uzimajući kadrove i intervjue. Neki su toliko pričali da su sa TV-a odlučili da počnu snimati seriju.

Na Mrakovici nas je domaćin dočekao sa grasuljem, “must have” planinarskim jelom. Tražila se porcija više prvo zato što je ukusan a drugo zato što ga svi volimo. Puni nekog elana i lijepog umora krenuli smo kućama jer smo obilježili Dane zime ili zapravo Dane proljeća.

Tekst: M. Sarić

Fotografije: Z. Alendarević, L. Ivanković, J. Banović, V. Dešić, D. Dragić i M. Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress