Uspon na Kik

Protekli vikend planinari PD „Klekovača“  su se odazvali na poziv naših drugara iz PSD „Telekom-Poštar“ iz Banja Luke, i uzeli učešće u memorijalnom pohodu „Milka Dejanović“ i usponu na Kik. Iako je prognoza ukazivala da nas kiša neće poštedjeti, grupa od 35 planinara, među kojima i 4 člana PSD „Pecija“ iz Kozarske Dubice, se nije dala pokolebati i krenula je tog nedeljnog jutra iz Prijedora.

Po planu, prvo stižemo na željezničku stanicu u Banja Luci, gdje nas dočekuju domaćini koji su uz pomoć Željeznica RS-a obezbijedili voz za prevoz planinara do polazne tačke pohoda.
Ulazimo u voz, zauzimamo mjesta u kupeima i svi se uz šalu i osmjehe prisjećamo nekih lijepih vremena kada je ovo prevozno sredstvo bilo popularan način putovanja. Na usputnoj stanici u Čelincu ulazi još jedna grupa planinara i svi zajedno krećemo do odredišta.
U Snjegotinji Donjoj napuštamo voz, i nakon pozdravnog govora naših domaćina  krećemo za vodičima na oko 16 km dugu šetnju krećući se uz predivne potoke Rupska rijeka i Davidovića rijeka, čiji vodostaji na našu sreću nisu bili visoki jer smo ih na više mjesta morali pregaziti.

Nakon šetnje uz potoke, prelazimo preko brda Skatavica a nakon toga krećemo put planinarskog doma „Kik“. Upravo tu je i sama Milka Dejanović, planinarka i član PSD „Telekom-Poštar“, zbog koje smo se i okupili na ovaj kišni februarski dan kako njeno ime ne bi palo u zaborav, sa ljubavlju i toplinom srdačno dočekivala i ispraćala planinare i putnike namjernike koji bi svratili na ovaj dom. Tradicija nije prekinuta, pa na isti način i nas dočekuju naši prijatelji i domaćini. Oni su za sve učesnike obezbijedili tople napitke kako bi se ugrijali i okrijepili nakon duge šetnje, a nakon toga je poslužen i neizostavni planinarski pasulj za koji su čak i pojedinci koji su priznajući da baš i ne vole pasulj rekli da je odličan!

Nakon ručka neki su, uz muziku koju je obezbijedio domaćin,odlučili i da zapjevaju sve dok nije došlo vrijeme da se druženje privede kraju i krene kući. Uz neizostavno fotografisanje sa zastavama društava pozdravljamo se sa našim drugarima i zahvaljujemo im se na ukazanom gostoprimstvu i divnom druženju, uz obećanje i planove za neka nova druženja u skorijoj budućnosti.

Tekst: Luka Ivanković

Foto: Valentina Dešić, Sandra Žigić, Zoran Babić i Luka Ivanković

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress