Osječenica, 22.01.2012. god.

Zimski uspon na Osje enicu je u naaem Druatvu ozvani io početak sezone planinarenja (koja nikad ne prestaje!). Na taj odvažan korak odlućilo se dvadesetiosam planinara iz PD  Klekovača zajedno sa planinarskim drugarima iz Novog Grada, Kozarske Dubice, Šipova i Banja Luke.

Uspon je bio pravi zimski, alpski. Dubina snijega na pojedinim mjestima je bila i preko jednog metra, negdje smo propadali i do  ramena. Pravili smo prtinu i utabavali stazu. Kratke odmore smo iskoristili za fotografisanje i po koju aalu. Po izlasku iz aume provjerili smo opremu, navukli kape, rukavice i nao ale i prepremili cepine. Staza izmeu aume i stijenskog vrha bila je zaleena. Oblak koji se zaka io za vrh nije nam dozvoljavao da se divimo impozantnoj stijeni. Markacije su bile prekrivene snijegom ali smo dobro poznatim pravcem stigli do stijene. Ulaskom u stijenu i klekovinu imali smo malo te~e uslove za kretanje. Nanosi snijega su bili preveliki a hodanje po zaleenoj klekovini i propadanja kroz nju nas je dodatno umaralo i iscrpljivalo. Sva ta bjelina oko nas je stvarala utisak da besciljno lutamo. Upornim i planiranim usponom izaali smo na vrh.

Na vrhu Osječenice 1796m n/v je duvao jak i hladan vjetar. Odmorili smo i ručali u maloj pećini sa sjeverne strane. Nakon fotografisanja počeli smo spuštanje nazad. Sada je bilo malo lakše jer je staza kroz klekovinu i smetove bila dobro utabana.

Sa ponosom možemo da kažemo da je ova, iznimno zahtjevna, akcija uspjela jer se velika grupa planinara uspela na vrh Osje enice u teakim zimskim uslovima. Sljedeća akcija je uspon na Klekovaču, početkom februara po takođe niskim cijenama.

Vodiči na usponu su bili Marko Sarić i Duško Vujičić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress