Dan rudara, 10.12.2011.god

Planinarsko skijaško društvo „Ljubijski rudar“ iz Prijedora svake godine u decembru organizuje Marš u povodu Dana rudara. Na ovom pohodu učestvovali su planinari iz PD “Klekovača“ Prijedor, PD „Gora“, PD „Telekom-poštar“, PD „Kozara“ iz Banja Luke. Članovi našeg društva su redovni učesnici na ovom pohodu.

Ovim pohodom se uvijek nastoji obilježiti jedan dio iz mukotrpnog rudarskog života. Ovaj put smo se kretali od sela Cikote prema Ljubiji tragom rudarskih topionica. Rad topionica seže još iz rimskog perioda; posljednja je prestala sa radom 1904. godine. Predavanje o radu i razvoju topionica, na mjestu postojanja jedne od tih u zaseoku Matanovići, održali su Božo Grbić i Milan Đermanović. Imali smo priliku da pronađemo primjerke istopljenog željeza i šljake sa visokim procentom željeza (70%).

Dan je bio savršen za marševsku kolonu. Dužina trase je bila 19km ali bez težih uspona tako da je ovo bio jedan relaksirajući pohod. Teren je brežuljkast pa je pružao predivan pogled na ovaj krajolik. Dolina rječice Volar je bila naš pravac kretanja.

Dalje smo nastavili preko sela Šurkovac do Ljubije. Obišli smo branu Žune i na kraju uz prigodno druženje i nezaobilaznu planinarsku trpezu nastavili smo druženje do kasno u noć.

Vodiči na pohodu su bili Duško Vujičić i Marko Sarić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2022: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress