Ovčar i Kablar, 03-04.12.2011. god.

Članovi Planinarskog društva „Klekovača“ iz Prijedora boravili su 03-04.12.2011. godine u ovčarsko-kablarskoj klisuri u Srbiji. Ova posjeta je rezultat uspješne saradnje vodiča „Klekovače“ i vodiča PSD „Železničar“ iz Beograda.

Ovčarsko-kablarska klisura je jedan od najljepših prirodnih fenomena u Evropi i predstavlja jedinstvenu morfološku cjelinu. Ova klisura se provlači između planinskih masiva Ovčara i Kablara. Dugačka je oko 20km i odlikuje se strmim stranama i karakterističnim meandrima Zapadne Morave. Najveća dubina klisure je 710m. Ona je značajna kulturno-istorijska cjelina sa srednjovijekovnim manastirima te područje raznovrsne flore i faune. Zbog svojih karakteristika klisura je pod zaštitom države kao predio izuzetnih odlika I kategorije.

Planinari iz Prijedora su se sastali sa planinarima iz Srbije u planinarskom domu „Dom“ (300m n/v) u Ovčar Banji. Odlučili smo za uspon na Kablar (885m n/v) jer je on, u odnosu na Ovčar, atraktivniji za penjanje i pogled na klisuru je ljepši. Kretali smo se dobro uređenom stazom preko stijenskih masiva Kablara. Uz put smo naišli na Savinu vodu, po predanju izvor vode kojeg je pokrenuo Sv. Sava. Kablarske stijene su prepune pećina i predivnih oblika. U toku je izrada „via ferrate“, staze koja vodi preko stijena osigurana sajlama i basamacima te će to biti jedna od najatraktivnijih destinacija za alpiniste u regionu. Na tom smijeru će se penjati od podnožija kablarske stijene prema vrhu. Tokom uspona cijelo vrijeme smo imali pogled na klisuru a pod samim vrhom smo ugledali nekoliko meandara Zapadne Morave. Na vrhu smo se fotografisali i rzgledali “kartu pogleda”. Na karti smo primjetili naš Maglić i zaista smo ga mogli vidjeti golim okom. Sa vrha smo vidjeli sve meandre te početak i kraj klisure. Na Zapadnoj Moravi su napravljena dva vještačka jezera.

Spuštali smo se prema Ovčar Banji suprotnom stranom sa namjerom da obiđemo manastire u tom kraju. Svaki od ovčarsko-kablarskih manastira ima svoju priču i svoju specifičnost. Neki od njih žive po najstrožijim duhovnim pravilima. Zbog velikog broja manastira ovaj kroj još zovu druga srpska Sveta gora.

Večernje trenutke smo iskoristili za kupanje u geotermalnoj vodi u Ovčar Banji i relaksaciju nakon kvalitetne ture. Druženje sa planinarima iz Beograda nastavili smo u planinarskom domu uz zvuke gitare i pjesmu do kasno u noć. Sklopljena su mnoga prijateljstva. Na našem putu prema Prijedoru obišli smo Mećavnik i šargansku prugu te most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Vodiči na pohodu su bili Vanja Ivić (Železničar) i Marko Sarić (Klekovača). Zapadnu Srbiju smo dobro upoznali zahvaljujući vodiču Vanji koji nije štedio svoje znanje te nam je prenio dosta toga lijepog o ovom kraju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2022: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress