Martinje u Kutjevu

Jedna od rado iščekivanih i dobro posjećenih planinarskih akcija je Martinje u Kutjevu. Možemo slobodno reći da je to za planinare, ali i za ostale simpatizere prirode, vinograda, dobre Slavonske kuhinje i vinske kapljice jedna “pitka” planinarsko-vinska tura.

Svake godine prvi vikend u novembru je rezervisan za krštenje vina u Kutjevu. Tako su se i planinari PD “Klekovača” 5.novembra ove godine u rano nedeljno  jutro uputili put Slavonije. Iz Prijedora su nas ispratile ne tako obećavajuće vremenske prilike, južni vjetar i oblaci sa nagovještajem kiše. Uprkos tome, najodlučniji nisu odustali “naoružani” kabanicama, kišobranima, vodootpornom planinarskom opremom a najviše dobrom voljom i raspoloženjem.

Po obavljenim graničnim formalnostima i ulaskom u Republiku Hrvatsku, dočekala nas je sitna kiša koja se razvila u ozbiljniji pljusak našim dolaskom u Kutjevo. Na Trgu graševine smo zatekli već zagrijan orkestar, veliki broj planinara iz svih krajeva BIH, Srbije, Hrvatske i Slovenije i uvijek dobro raspoložene i nadasve vrhunski pripremljene domaćine koji su nas poslužili slaninicom, čvarcima, kobasicama, švarglom, čajem, kafom, sokovima i vinom.

Nakon bogatog doručka i pozdravnog govora domaćina, naši vodiči su odlučili da zbog kiše i vjetra ograniče pješačenje na jednu od planirane tri pješačke rute, rutu Vinskom cestom koja prolazi kroz dio naseljenog mjesta, vinograde, preko vidikovca “Vila”, dvorca Kutjevo, pa do početne tačke, Trga graševine.

Veliki broj planinara i šetača je krenuo na stazu dok je jedan dio, čekajući prestanak kiše ostao pri degustaciji Slavonskih delicija. Već na prvoj trećini rute su se razišli oblaci i obasjalo nas je željno iščekivano sunce, te smo odložili opremu protiv kiše. Pogledi su nam bili usmjereni na nepreglednu Slavonsku ravnicu podno Papuka i brojne vinograde okićene zlatno žutim bojama jeseni. Uz svaki vinograd se nalazi i vinski podrum gdje su ljubazni domaćini ponudili svoje proizvode, pa smo mogli degustirati vina različitih sorti grožđa – Zelenac, Chardonnay, Sauvignon bijeli, Pinot crni i druge.

Napravili smo kraću pauzu na vidikovcu “Vila”, gdje smo se fotografisali i uživali u zrakama sunca poslije kišnog jutra. Hrvatska gorska služba spasavanja i naši vodiči su na vrhuncu zadatka budno pratili svaki naš korak.

Po spuštanju u Kutjevo obišli smo poznati dvorac koji pripada najljepšim zaštićenim spomenicima kulture baštine Slavonije. Sagrađen je 1232. godine i u svom sklopu sadrži i vinski podrum iz istog perioda. Čak je i perivoj oko dvorca zaštićen spomenik vrtne arhitekture sa nekoliko posebno vrijednih vrsta stabala, ginka, lipe, bukve, kestena i hrasta.

Na kraju rute smo došli na polaznu i završnu tačku, Trg graševine, gdje je vinski biskup već vršio obred krštenja vina. Nakon obreda domaćini su priredili bogat kulturno-zabavni program uz pjesmu, veselje i ples. Obavljena je i dodjela zahvalnica učesnicima i tom prilikom smo saznali da je učestvovalo preko 70 planinarskih društava, što ovu akciju svrstava u jednu od masovnijih u regionu.

Dio naše ekipe je ostao na trgu uz muziku i vino a dio tradicionalno kod našeg planinara Vinka Krsnika u njegovom vinskom podrumu uz trpezu, vino i nezaobilaznu harmoniku Drage Motla.

Kada je program priveden kraju došlo je vrijeme da i mi krenemo put kuće. Sa pjesmom i harmonikom smo nastavili u autobusu sve do Prijedora.

Puni utisaka dobrog druženja, lijepe šetačke rute, bogate trpeze i odličnog vina koje se ponijelo i kući, rado ćemo se opet vratiti Slavonskoj ravnici i dobrim domaćinima Kutjeva. Do tada, ovaj put planinarsko-vinski pozdrav VEDRO i UZDRAVLJE! 

Tekst: Jelena Banović

Fotografije: Milan Mrđa, Radoslav Novaković, Jelena Banović, Sandra Žigić, Sanja Topić i Luka Ivanković.

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress