Hrastovačka gora

U subotu, 14.10. 2023.g. planinari PD Klekovača, Prijedor su ponovo učestvovali na tradicionalnoj kestenijadi i usponu na Hrastivičku goru, a u organizaciji HPD ZRN, Petrinja.

Nakon dvočasovne prijatne vožnje stigli smo u Petrinju gdje su se okupili brojni planinari iz mnogih planinarskih društava Hrvatske, BiH, Slovenije. Organizatori su nas dočekali u lijepom parku u centru, gdje su nas počastili osvježenjem i raznim domaćim likerima, a zatim, nakon pozdravne riječi poveli stazama u pravcu Hrastovičke gore i planinarskog doma „Matija Filjak“ koji je bio konačni cilj.

Šetnja vrlo lijepom laganom šumskom stazom je protekla u veseloj atmosferi, uz dvije kratke pauze. Već na stazi pri vrhu najvredniji i najuporniji su započeli skupljanje kestenja, dok su neki taj „zahjevan“ posao ostavili za vrh.

Na samom platou ispred planinarskog doma sve je već bilo uveliko pripremljeno za doček učesnika pohoda: razna ukusna jela, roštilj, kolači, pivo, kafa, med, lješnjaci i, naravno, pečeno kestenje kao obilježje ovog dana. I sve začinjeno izvrsnom muzikom, ex jugoslovenskim pop-rokom, na koji velika većina nije ravnodušna. Izvrsna atmosfera, prelijep sunčan dan. Neko je preigrao na podijumu ispred orkestra, neko je uzivao samo posmastrajući, neko izležavanjem u travi, neko kratkim šetnjama do obližnjih vidikovaca, a neko upornim sakupljanjem kestenja. Na žalost, kestena je na drveću jako puno, ali na zemlji vrlo malo. Neko je pri tome imao više, neko manje sreće, ali važno je učestvovati.

Ovaj dogadjaj obilježen je i različitim lakim sprtskim takmičenjima u kojima je učestvovalo dosta djece, a zatim planinara. Naš Nikola je kao i prišle godine, postigao zavidan rezultat u bacanju „kamena s ramena“.

Lijepo zabavljeni i opušteni spustili smo se još jednom lijepom stazom do grada gdje nas je čekao prevoz.

Do sledeće akcije!

Tekst: Mirjana Stegić

Fotografije: HPD “Zrin”Petrinja, Mirjana Stegić, Jelena Banović I Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress