Ćopićevim stazama

Članovi Planinarskog društva “Klekovača” u subotu 03. jula imali su još jedan nezaboravan pohod, ovaj put na Korčanicu, sa prethodnim obilaskom Hašana i obnovljene kuće našeg poznatog književnika Branka Ćopića.

Uspavana lica planinara pri polasku iz Prijedora u rane jutarnje časove, razbudili su i razvedrili domaćini ovog malog mjesta u Krupi na Uni koji su nas dočekali sa, nama svima dobro poznatim, Ćopićevim citatima. Čuli smo istoriju ovog podgrmečkog sela i napore mještana pri zalaganju za obnovu rodne kuće našeg književnog velikana, koju su svi članovi ove male zajednice nesebično dali.

Kafa za dobrodošlicu i rakijica za one najhrabrije u ovo rano jutro, dala nam je podstrek, te smo pod, već vrelim suncem, krenuli ka Čiča Trišinom mlinu, pokrenuli vodenicu, kupili suvenir i zaputili se stazama Ćopićevog djetinjstva.

Ovaj put grmečka staza od Hašana do Korčanice pružila nam je izbor pejzaža, od livadskih polja, žitnih prostranstava, šumskih puteljaka, sve do lokalnih makadamskih puteva. Spojivši ugodno sa korisnim, nabralo se tu i ljekovitog bilja, neko za čaj a neko pak za pripremu alkoholnih pića tzv. “travarica”.

Osim vreline sunca, težinu puta nismo osjetili, jer su nam naši organizatori u saradnji sa mještanima obezbjedili punktove za okrepljenje dočekujući nas sa svježim napicima, kafom i slatkišima. Svaka pauza bila je pravo zadovoljstvo. Osjetivši pravi domaćinski duh mještana grmečkih sela, višesatna šetnja dovela nas je do veličanstvenog spomenika ‘Revolucije’ na Korčanici. Istorijski čas kustosa sa decenijskim iskustvom, obilazak spomen područja, uz zanimljive činjenice prošlosti, proletio je za tili čas.

Nakon ručka upriličenog pod šatorom u prirodi spomen zone u Grmečkin šumama i koje “čašice razgovora”, u kasnim poslijepodnevnim časovim, krenuli smo put Prijedora. Međutim, planinarski entuzijazam zaustavio nas je u Lušci Palanci, na izvoru Blihe, gdje nas je vodopad ove rijeke ostavio bez daha. Slikanjem i kratkom šetnjom do mlinova na slapovima ove prirodne ljepote, napravili smo epilog još jednog nezaboravnog “planinarskog” dana.

Tokom ugodne vožnje do Prijedora, iako već umorni, utisci zanimljivog dana su prevladali.

Dolaskom na početnu destinaciju izrazili smo zahvalnost našim članovim koji su se u više navrata vraćali pređenim stazama, tražeći izgubljene stvari koje su planinari nehatno izgubili, a najsretniji je bio naš najmlađi član čiji je telefon izgubljen na obalama Blihe i pronađen zahvaljujući upornošću planinara.

Sve u svemu, ostaju lijepa sjećanja do sljedećeg pohoda i nove avanture.

Tekst: Z. Alendarević

Fotografije: Z. Alendarević, S. Topić i V. Petrić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress