Новска планина

Обичан јулски дан или је тако бар изгледало 11. јула то суботње јутро, за планинаре, чланове ПД Клековача, који су у раним јутрарњим часовима кренули пут Новог града и Новске планине. Кроз смијех и разговор, ентузијазам и добро расположење су постали дио пртљага сваког планинара, те смо до полазне тачке већ сви били спремни суочити се са новим изазовима.

Група од 50-ак планинара упутила се стрмим шумским стазама, уз хлад и шумске препреке, које су се смјењивале са осунчаним житним пољима и пространим ливандсим предјелима. „Простора“ за фотографисање тог лијепог крајолика, те тако чување успомена, било је на сваком кораку. Таман што би се опустили, чекао би нас нови успон, уз вруће љетне температуре, због чега су добро организовани домаћини омогућили одмор, пиће и ужину, на неколико мјеста дуж стазе. Анегдота и доброг расположења није недостајало, а било је ту и неколико неспретних покушаја падова низ стрме шумске путеве. На самом врху Велкића брда са којег се простире поглед на долину Уне, у организацији ПУ „Новска планина“, чекао нас је богат планинарски ручак, разне врсте освјежавајућих пића и домаћинска атмосфера.

Након што смо добро одморили, само пратећи изреку „сити и пијани“, упутили смо се у нове авантуре, у мало другачијем руху, прикладном за плажу и купање на Уни. Захваљујући вјештим руковаоцима лађом Едибу и Мирку, побједили смо хладне и брзе унске слапове и стигли до острва са пјешчаном плажом и бистром мирном водом. Дјечији дух се пробудио и у оним мало старијим и одговорнијим члановима друштва, те смо након прскања, гњурања и потапања наставили весело дружење на ријеци, све до предвече, када смо се освјежени, радосни и пуни утисака упутили ка Приједору.

Упознали смо нова интересантна лица и проширили круг пријатеља планинарског друштва. Безбројни утисци пуни забаве, сигурно ће нам уљепшати и остатак викенда, те ћемо спремни дочекати нову радну седмицу. Све замјерке иду на рачун кратког времена, које као да је пролетјело поред нас, те тако нисмо жељели растанак и крај дружења…

До сљедећег сусрета, планинарски поздрав!

Текст: Верица Петрић

Фотогрфије: Верица Петрић, Сања Топић, Милан Мрђа и Марко Сарић

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress