Pohod na Vranicu, Gornji Vakuf, 08-09.10.2011.god.

Poštujući kalendar aktivnosti članovi PD “Klekovača” su boravili na planini Vranica (2112m n/v) u blizini Gornjeg Vakufa – Uskoplje od 08-09.10.2011. godine. Na pohodu je učestvovalo 40 planinara iz Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice i Banja Luke.

Iz Prijedora smo krenuli u rano subotnje jutro. Oko podneva smo stigli u planinarski dom “Rosinj” na 1680m n/v. Nakon kratkog odmora krenuli smo na uspon prema vrhu Nadkrstac, najvišem vrhu Vranice. Vranica je najpoznatija rudna planina u BiH, smještena izmedu gradova Gornji Vakuf – Uskoplje na zapadu i Fojnice na istoku. Nalazi se na razvodu izmedu rijeka Vrbasa i Bosne.To je pitoma planina sa dosta pašnjaka i površinskih voda. Na njoj se nalazi Prokoško jezero, ledenjačkog porijekla na 1636 metara nadmorske visine. U jezeru je još uvijek ostao endemični primjerak vodozemca – triton, a 2005. godine proglašeno spomenikom prirode. Kretali smo se kroz borove šume i polja prepuna grmova brusnica i borovnica; uživali smo u pogledu ali i konzumiranju ovih plodova. Vranica je poznata po raznolikosti bilja, posebno ljekovitih, a najviše ima borovnica, brusnica, uve, islandskog lišaja, šumskih jagoda. Pred sam izlazak na vrh imali smo jake nalete hladnog vjetra što je donijelo oblak na vrh koji nam je sprjčavao inače prelijep pogled. Na vrhu su slijedila čestitanja, fotografisanja i nazaobilazno planinarsko “krštenje”. Uspon do vrha je trajao tačno 2 casa.

Sa vrha smo krenuli preko južne strane prema “Sarajevskim vratima”, dolini sa koje se pruža pogled prema Troglavu, Bjelašnici, Maglicu. U spuštanju prema domu smo imali priliku da vidimo živopisan zalazak sunca preko obližnjih vrhova. Veče je donijelo, a šta bi drugo, nego druženje uz pjesmu i zvuke gitare. Jutro nas je dočekalo sa sniježnim pokrivačem. Snijeg je padao a vidljivost je bila loša te smo zbog toga odlučili da ne idemo prema Prokoškom jezeru nego da se nakon dorucka uputimo planiarskim stazama prema selu Vrse, nadomak Vakufa. Dobro uređenim stazama do sela smo stigli za nešto više od jedan cas hoda. U selu smo kupovali vranički ovčiji sir.

U Prijedor smo stigli u poslijepodnevnim časovima prepuni utisaka i želje za novim poduhvatima. Vodici na usponu su bili Rahman Jareb, Duško Vujičić i Marko Sarić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2022: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress
CLOSE
CLOSE