Sjeverni obronci Grmeča – otvaranje planinarskog doma

Hodaj brže, živi duže

U organizaciji Zavičajnog udruženja sanjana „Grmeč“, u subotu 6. avgusta 2022. godine na planini Grmeč održan je ljetnji Grmečki marš. Nekoliko desetina planinara iz različitih planinarskih društava (Prijedora, S. Mosta, Banja Luke, Kozarske Dubice) gazilo je planinarsku stazu dugu oko 30 kilometara.

Na svom putu stazom od Stanića Brda, preko Osoja, Novakovića Brda, Ždrijela, obišli su nadaleko poznato Bobijaško oko, kraški fenomen, tj. estavelu i stanište čovječije ribice. Vodostaj je bio dosta nizak pa se do vode spuštalo poprilično duboko ali isplatilo se jer je neprocjenjivo lijepo ubiti se hladnom vodom po vrelom ljetnom danu i nakon određenih 20-tak kilometara. Tu smo odmorili, ručali u zjenici ovog „oka“.

Potom smo se uputili ka spomen kompleksu Korčanica. Na ovom mjestu je početkom 80-tih godina XX vijeka izgrađen spomenik u znak sjećanja na Partizansku bolnicu 1. NOP-a i na veliki broj ranjenika čije se kosti nalaze u obližnjoj spomen-kosturnici. Na žalost, ovo mjesto naše slavne prošlosti je oskrnavljeno i skrnavljenje ne prestaje ni danas.

Nazad smo krenuli do planinarskog doma. Do njega smo došli sa zastavama planinarskih društava koja učestvuju na maršu i dočekani sa aplauzom prisitnih. Na taj način smo otvorili ovaj planinarski dom i to prvi planinarski dom na Grmeču. Uslijedila je večera i sjajna zabava do kasno u noć.

Iz Zavičajnog udruženja sanjana ističu, kako im je želja da pored prepoznatljivog zimskog Grmečkog marša zaživi i ljetnji Grmečki marš u cilju isticanja prirodnih ljepota planine Grmeč kao i promovisanje zdravog načina života.

Tekst: Neno Dobrijević
Fotografije: Neno Dobrijević, Duško Vujičić, Slavica Drvenica, Jovana Mejakić, Sanja Topić i Marko Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2022: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress