Rođendan Klekovače na Klekovači

Petog juna Planinarsko društo “Klekovača” Prijedor proslavilo je i obilježilo svoj 69. rođendan penjanjem na istoimenu planinu. Dva mala autobusa, puna avanture željnih planinara, krenula su iz Prijedora. Na putu do krajnjeg odredišta družina se osjvežila u “Gostionici” na Ošterlju.

U nastavku putovanja nizali su se zeleni, visoki i niski predjeli u kojima je posmatrač mogao da odmara oči i duh. Uskoro se pojavilo i skretanje ka planini a makadamski put je prolazio kroz gustu, travom prekrivenu šumu visokih jela i smrča. Neke od njih ležale su oborene, zajedno sa kratkim im korjenjem, pri čemu je sve odavalo utisak prolaska kroz prašumu. Nakon što su se kod “krivine” sastali svi planinari, kolona je krenula ka Maloj Klekovači. Cijelom stazom su ih pratile i nadgledale stijene a pod nogama im se smjenjivale podloge -zemljana, travnata, ispreletena korjenjem drveća i nepravilnim stjenama. Na prvom stajanju “Kod Slona” svi planinari su, kako oni koji su već posjećivali ovu nestvaru planinu, tako i oni koji su došli prvi put, napravili fotografije. Sa jedne strane, pozadinu su im pravile visoke stjene neobičnih oblika a sa druge beskrajne crnogorične šume i vrhovi visokih planina u daljini.

Dalje, dalje, još uspon uz klanac i pojavio se vrh Mala Klekovače. Sada su planinari bili na nadmorskoj visini od 1761m. Uspon nije uspon, ako se na vrhu nešto ne prezalogaji, povedu razgovori na ozbiljne teme, naprave pojedinačne i naravno grupna fotografija i zbije poneka šala. Jedna grupa planinara se odlučila da odavde popne i Veliku Klekovaču (1962 m), što im je “pošlo za nogom”.

Silazak je bio lakši, ali i ne manje uzbudljiv od uspona ka vrhu. Planinari koji su sada išli u manjim grupama, mogli su čuti cvrkut ptica i primjetiti još neki detalj predivne prirode. Sada na nešto nižoj nadmorskoj visini, nastavljeno je druženje uz hranu, piće i pjesmu. Ipak, “rođendan je počeo”, pa su se planinari i osladili rođendanskom tortom, nakon što su najmlađi i najstariji učesnik akcije (Marija Sarić i Milan Gnjatović) oduvali rođendanske svjećice. Ostali su, u dobrom raspoloženju, zapjevali rođendansku pjesmu.

Iako, je izlet bio pred krajem, ovdje nije završeno druženje. Ono se, uz pjesmu i šale nastavilo na putu ka Prijedoru.

Tekst: Jovana Mejakić

Fotografije: Z. Inđić, Z Alendarević, V. Dešić, J. Mejakić, S. Topić i M. Sarić

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2024: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress