Via Dinarica – Na putu do vrha, svaki je korak uživanje

Projektom Via Dinarica smo uspjeli da obnovimo još jednu prostoriju našeg Planinarskog doma „Kotlovača“ na Kozari. Mi planinari volimo da kažemo da cilj naše aktivnosti nije dosegnuti vrh neke planine, već nas više zanima put koji vodi do toga. To bi bila parafraza čuvene izjave jednog od najboljih slovenačkih i svjetskih alpinista, Nejca Zaplotnika: Ko traži cilj ostaće prazan kada ga dosegne, ko nađe put, cilj će uvijek nositi u sebi.
Vodeći se time, projekat obnove i renoviranja još jedne sale u našem domu smo nazvali „Na putu do vrha, svaki je korak uživanje“. A naši vrhovi nisu samo oni planinski. U godini kada su nam zatvorene mnoge granice i onemogućen odlazak na planine koje smo planirali posjetiti, nismo samo besposleno sjedili. Aktivno smo radili na obnovi našeg doma i redovnoj brizi o njemu.
Pored postojećih sadržaja koje nudi naš planinarski dom, bogatiji smo za još jednu multifunkcionalnu salu. Namjena joj je prvenstveno edukativnog karaktera, za planinarske obuke, škole u prirodi za djecu i odrasle, seminare, prezentacije, ali višenamjenske fotelje se lako pretvore u ležajeve pa sala brzo postaje i spavaonica u slučaju potrebe.
Veliku zahvalnost za implementaciju projekta dugujemo Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora – PREDA i njihovom projektnom timu.
Projekt Via Dinarica implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).
Ovo je projekat Grada Prijedora u sklopu saradnje sa projektom Via Dinarica i finansiran je sredstvima Grada Prijedora i projekta Via Dinarica.
Uz želju da se epidemiološka situacija što prije popravi, nadamo se da će vrata našeg doma uskoro biti otvorena svim ljubiteljima prirode i da ćemo već na proljeće ugostiti neko od Via Dinarica predavanja/edukacija.

PD Klekovača, Prijedor

Generated by Facebook Photo Fetcher 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2023: PD Klekovača | GREEN EYE Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress